Tetszett a cikk?

Szankciókkal sújtja Szaúd-Arábia Hollandiát, hogy megtorolja Geert Wilders szélsőjobboldali populista politikus sértőnek ítélt kijelentéseit.

A szaúdi király rendeletben utasította a sivatagi királyság cégeit, hogy zárjanak ki minden holland céget jövőbeni projektjeikből. Minimálisra kell csökkenteni a holland vállalatok és befektetők részére kiállított vízumok számát és érvényességének időtartamát, amennyiben nem kulcsfontosságú projektek résztvevőiről van. Emellett Szaúd-Arábia nem küld és nem is fogad üzleti célú küldöttségeket.

Az EU-ellenes, egyben idegengyűlölő, szélsőjobboldali populista holland politikus tavaly decemberben olyan öntapadó matricákat nyomtattatott, amely Szaúd-Arábia zászlaját másolja. A zöld színű zászlón fehér színnel az iszlám hit alaptétele olvasható, miszerint "Nincs más Isten, csak Allah és Mohamed, az ő prófétája". A Wilders által készíttetett matricán e szöveget kicserélték az iszlámot élesen bíráló, Mohamed és a Korán feddhetetlenségét megkérdőjelező, arab nyelvű feliratra.

A holland kormány elhatárolódott Wilders cselekedetétől, hangsúlyozva, hogy nézetei nem tükrözik a kormányét.

Wilders néhány éve Hitler Mein Kampf című művéhez hasonlította a Koránt és fasisztának minősítette az iszlám vallást. Ezekért a nyilatkozataiért bíróság elé állították, de a per 2011-ben felmentéssel végződött, mert a bírók szerint a politikus szavai egy vallás ellen, s nem egy népcsoport ellen irányultak, ezért pedig nem lehet felelősségre vonni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Végre szabad a Rockefeller Center karácsonyfájában rejtőzködő bagoly

Végre szabad a Rockefeller Center karácsonyfájában rejtőzködő bagoly

Késsel támadtak egy rabbira Bécsben

Késsel támadtak egy rabbira Bécsben

Tilos lesz szőrmét árulni a budapesti vásárokon

Tilos lesz szőrmét árulni a budapesti vásárokon