szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet a napokban hozta nyilvánosságra a világ országaira vonatkozó új munkaügyi jelentését, melyben a fiatalok munkanélküliségével is foglalkoznak. A jelentésben egy térképre pakolták a szakértők azt, hogy hol a legnagyobb a fiatalok munkanélküliségi rátája. Döbbenetes különbségek vannak.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) a napokban publikálta a világ országaira vonatkozó új munkaügyi jelentését. A jelentésben, mely idén a feltörekvő országokra fókuszál, szó esik arról például, mennyire is tudtak felzárkózni a feltörekvő államok a fejlettekhez jövedelmek tekintetében, mennyire tudtak minőségi munkákat létrehozni, és a milyen különbségek is vannak az egyes országok között.

Az ILO jelentéséhez kapcsolódóan van ugyanakkor egy érdekes térkép is, melyen azt mutatták be, hogy a 15-24 év közötti fiatal munkaerő hány százaléka van állás nélkül.

Minél vörösebb egy ország, annál több a 15-24 év közötti munkanélküli fiatal
©

A térképről az látszik, hogy különösen Afrika és a Közel-Kelet egyes területein igen riasztó a helyzet, néhol a 60 százalékot is eléri a fiatalok körében a munkanélküliség. Ugyanakkor Európa egyes déli országaiban sem jó a helyzet, Spanyolország és Görögország kiemelkedik az EU tagállamai közül, de a volt jugoszláv tagköztársaságok jelentős részében sem bonthatnak pezsgőt a 24 év alattiak.

A jelentés megjegyzi, hogy a fiatalok munkanélküliségi mutatói a feltörekvő államokban 12 százalékkal haladják meg a felnőttek mutatóit. A megfelelő minőségi munkák hiánya a leginkább emigrációra ösztönző ok a feltörekvő államok képzett fiataljai körében, hiszen az elérhető jövedelem tízszer is nagyobb lehet egy fejlett államban, mint otthon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!