szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Seszták Miklós leendő fejlesztési miniszterről olvashatunk portrét a Figyelő csütörtöki számában. A lap egyik érdekes állítása, hogy Seszták kinevezése éppen Simicska Lajos és Nyerges Zsolt üzleti köre számára kellemetlen meglepetés.

Hetekkel ezelőtt eldöntötték már, hogy Seszták Miklós kisvárdai KDNP-s politikus lesz az új fejlesztési miniszter, de próbálták titokban tartani, írja csütörökön megjelent számában a Figyelő. A lap szerint azonban ennek az is az oka lehetett, hogy a közvetlenül Orbán Viktorhoz bekötött politikus kinevezése az energetikában erősödő Nyerges Zsolt és általában a Simicska Lajos-féle üzleti kör számára volt kellemetlen meglepetés, és nem is fogadták kitörő lelkesedéssel a hírt.

Ez azért is érdekes, mert Sesztákot például a Demokratikus Koalíció azzal támadja, hogy a Simicska emberének tekintett Németh Lászlóné után Seszták személyében is "Simicska Lajos maradt a fejlesztési miniszter".

Seszták Miklós
©

A Figyelő forrásai arról beszéltek, hogy Seszták kinevezését maga Lázár János Miniszterelnökséget felügyelő államtitkár verte végig, és egyféle értelmezés szerint ez azt jelenti, hogy a fideszes politikusok megpróbálják visszavenni a teret az őket fojtogató gazdasági lobbitól. (Ahogyan korábban a fejlesztési források közeléből is eltávolították Nyerges Zsolt testvérét, és Lázárhoz került az irányítás.)

A lap szerint Seszták kinevezésének messzire nyúló hatásai lesznek, rengeteg leosztott poszt birtokosa kicserélődhet, és az a kérdés, hogy ez érinti-e az MVM-vezér Baji Csaba, vagy a fejlesztési tárca közigazgatási államtitkárának, Farkas Imrének a posztját.

Persze, a Figyelő is számol azzal a forgatókönyvvel, hogy a Simicska-lobbinál így is elég fajsúlyos ügy marad, például a paksi bővítés, vagy a vasútépítés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt orbánozó videóüzenet

Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt orbánozó videóüzenet

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?

Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?