szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Manpower munkaerő-piaci mutatója plusz 10 százalékon áll, ami rekordnak számít a hazai felmérés 2009-es kezdete óta. A cégek 16 százaléka létszámbővítéssel számol a következő negyedévben, és csak 6 százalékuk számol elbocsátással. Két számjegyű növekedést várnak az építőipar, gyártás és vendéglátóipar munkaadói. A felmérés szerint az optimizmus valamennyi régióban és szektorban érezhető.

A Manpower kedden nyilvánosságra hozott munkaerő-piaci felmérése szerint a munkakeresők lehetőségei 2014 harmadik negyedévében jelentősen javulnak. A magyar munkaadók korábban soha nem látott munkaerő-piaci aktivitást jeleztek előre a júliustól szeptemberig tartó időszakra. A megkérdezett munkaadók 16 százaléka növekedésére számít, 6 százalékuk pedig elbocsátást tervez. 74 százalék semmiféle változtatásra nem készül.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a mutató +9 százalékon áll, ami a legoptimistább előrejelzés a hazai felmérés kezdete, vagyis 2009 óta, és folyamatos növekedést mutat az egymást követő harmadik negyedévben. A mutató értéke az előző negyedévhez viszonyítva 3 százalékponttal nőtt. A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva a növekedés 10 százalékpontos.

Itt a fordulat

"A magyar munkaerő-piac elkezdte behozni az elmúlt években kialakult lemaradásait. A fejlettebb nyugati országok gazdasága gyorsabban kezdett kilábalni a recesszióból, ennek hatása azonban csak most ért Magyarországra. Növekszenek a megrendelések, és ez a magyar üzleti életben is optimistább hangulatot teremt" – magyarázta az adatokat Kiss Judit, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója. A második és harmadik negyedévre mért, meglepően pozitív foglalkoztatási kilátások annak is köszönhetőek szerinte, hogy a magyar cégek hat éven keresztül folyamatosan csökkentették a dolgozói létszámot, és azt a vártnál hosszabb ideig alacsony szinten is tartották. Kiss szerint fogalmazhatunk úgy is, hogy a kamra mostanra annyira kiürült, hogy aki nem akar éhen halni, annak vásárolnia kell.

Az építőiparban is jelentősen bővítenének
©

Kilenc vizsgált szektorból 7 munkaadói a dolgozói létszám bővítését tervezik július és szeptember között. A legnagyobb bővülés az építőiparban várható, ahol a munkaerő-piaci mutató 19 százalékon áll. Komoly növekedést várnak a gyártás és a vendéglátóipar területén is: mindkét ágazat mutatója +18 százalék. Biztató a helyzet a munkakeresők számára a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén, valamint a nagy- és kiskereskedelemben, ahol a mutató értéke +8, illetve +7 százalék. Ugyanakkor a mezőgazdaságban valamint a köz- és szociális szférában nem várható növekedés, igaz, csökkenés sem: a mutató értéke 0 százalék.

Javulnak a kilátások

Az előző negyedévhez képest kilenc szektorból hétben javultak a kilátások. A legnagyobb – 14 százalékpontos – növekedést a vendéglátóipar produkálta. Az építőiparban a felvételi szándék 9 százalékpontot erősödött. A kilátások javultak a közüzemi szolgáltatások és a gyártás területén is, mindkét ágazatban 6 százalékponttal. Az előző negyedévhez képest két területen gyengébbek a várakozások. A köz- és szociális szférában 6 százalékpontot gyengült a mutató értéke, míg a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területéről 2 százalékponttal jelentettek gyengébb eredményt a munkaadók.

Éves összehasonlításban kilencből hét szektor munkaadói várnak növekedést. Kiemelkedően magas, 31 százalékpontos növekedést jelentettek az építőipari munkaadók, míg a vendéglátóiparban 20 százalékpontos az erősödés. A gyártás területén 16 százalékpontos az erősödés, míg a nagy- és kiskereskedelem adatai 12 százalékkal múlták felül az előző évit. A közüzemi szolgáltatásoknál 10 százalékpontos, a szállítás és raktározás területén pedig 7 százalékos az erősödés. Két szektorban romlottak a kilátások az előző év azonos időszakához viszonyítva, a legnagyobb mértékben, 6 százalékponttal a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén.

Minden régióban bővítenének

A munkaadók a munkavállalók létszámának bővítésére számítanak a következő negyedévben mind a nyolc magyarországi régióban. A legoptimistább tervekről az észak-magyarországi, és a közép-magyarországi régió munkaadói számoltak be. Ezeken a területeken a mutató értéke +15 százalék, illetve +13 százalékon áll. Jók a kilátások a fővárosban és a Közép-Dunántúlon is +9 százalékkal, valamint a Dél-Dunántúlon, ahol +8 százalék a mutató értéke. Nyolc régióból ötben a felmérés kezdete, vagyis 2009 óta soha nem volt ilyen magas a mutató értéke, míg két térségben a várakozások megegyeznek az eddigi rekorddal, amit az előző negyedévben mértek.

Az előző negyedévhez viszonyítva nyolc régióból négyben javultak a kilátások. A legnagyobb mértékű erősödést – 9 százalékpontosat – az észak-magyarországi munkaadók jelentették. 6, illetve 3 százalékponttal javultak a kilátások a Dél-Dunántúlon, és a közép-magyarországi régióban. Két régióban mértek gyengülést: a Nyugat-Dunántúlon 6 százalékpontosat, az Észak-Alföldön pedig 2 százalékosat.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva erősödést jelentettek egy kivétellel valamennyi régióból. Észak-Magyarországon a legnagyobb a növekedés, 24 százalékpont. Jelentős, 16, illetve 15 százalékpontos az erősödés a Dél-Dunántúlon és Budapesten, míg 14 százalékpontos a Közép-Dunántúlon. Az Észak-Alföld mutatója 11, Közép-Magyarországé 9 százalékponttal magasabb, mint egy éve. A Nyugat-Dunántúlon viszont 9 százalékpontot gyengült a mutató.

Világszerte pozitívak a kilátások

A harmadik negyedéves kutatás szerint a munkavállalók kilátásai világszerte alapvetően pozitívak. A munkavállalók számának bővítését tervezik 42-ből 37 országban. Az előző negyedévben ez a szám 38 volt. A legerősebb felvételi szándékot Indiából, Tajvanról, Törökországból, Új-Zélandról, és Szingapúrból jelentették. A leggyengébb – és egyben negatív – előrejelzések Olaszországból, Belgiumból, Franciaországból és Hollandiából érkeztek.

A mutató értéke általában kicsit gyengébb, mint az előző negyedévben, de többnyire erősebb, mint egy évvel korábban volt. Negyedéves összehasonlításban mindössze 11 országban mértek növekedést, 24-ben pedig csökkenést. Az előző évhez viszonyítva 32 országban mértek erősödést, csökkenést pedig mindössze 6-ban. A G7 országokban a tavalyi évhez képest enyhe növekedést produkált a mutató, illetve relatíve stabil maradt.

Az EMEA régió 24 országából 19-ből bővülést jeleztek. Ugyanakkor az előző negyedévhez képest mindössze 6 országban javultak a kilátások, 12-ben viszont romlottak. Éves összehasonlításban 20 országban nőtt a mutató értéke, mindössze kettőben csökkent, és kettőben stagnál. A török munkaadók a legoptimistábbak, Olaszországban pedig a legrosszabbak a kilátások.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„A koronavírus nem tart szünetet, ahogy én sem tartottam” – Betegség miatt mondott le az osztrák egészségügyi miniszter

„A koronavírus nem tart szünetet, ahogy én sem tartottam” – Betegség miatt mondott le az osztrák egészségügyi miniszter

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok felső tagozatai is nyitnak egy hét múlva

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok felső tagozatai is nyitnak egy hét múlva

A Földtől mintegy 280 millió kilométerre készül szoftverfrissítésre a NASA

A Földtől mintegy 280 millió kilométerre készül szoftverfrissítésre a NASA