szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány szerint az siker, hogy csökkent a munkaügyi központok nyilvántartásában lévők száma, látványosan emelkedett a foglalkoztatotti létszám, és kevesebben kapnak munkanélküliként támogatást. Közben négy év alatt 100 ezer emberrel több ember került az „árok szélére” – állapította meg a Policy Agenda legújabb elemzésében.

A kormány az elmúlt négy évben azt hirdette, hogy senkit sem hagy az út szélén – mint ahogyan azt Orbán Viktor egy 2011-es videoüzenetében mondta. A végeredmény viszont egészen más lett.

A 2010-es kormányváltáskor 556 ezer fő volt a munkaügyi központok nyilvántartásában. Sokan közülük azért regisztráltatták magukat, hogy jogosultak legyenek a munkanélkülieknek járó támogatásokra, rendszeres szociális segélyre, vagy bekapcsolódhassanak a közmunkába. Az elmúlt négy évben jelentősen hullámzott a regisztráltak száma, és év elején általában elérte a 650-680 ezret, majd a szezonális munkák (köztük a közmunka) hatására 520 ezer főig is csökkent. A munkaügyi központok regisztrációjában lévő létszám szoros összefüggésben van a közmunkások számával. Amikor a közmunka mértéke csökkent, azonnal megugrott a nyilvántartásban lévők száma.

©

A Policy Agenda szerint ezt a politikai problémát ismerte fel a Fidesz, és a választások előtti visszaesést igyekezett megfordítani azzal, hogy minden eddiginél több közmunkást, a választások előtti hónapokban havi átlagban 200 ezret is foglalkoztatott. Ez pedig nem csak a foglalkoztatotti létszám növekedését vonta maga után, hanem azt is, hogy 410 ezer fő körüli létszámra csökkent a munkaügyi központok regisztrált ügyfeleinek száma.

Az ilyen mértékű közfoglalkoztatás azonban pénzügyileg nem lesz tartható a Policy Agenda szerint. A kormány ugyan határozatot hozott arról, hogy 2014-ben az évi 200 ezer fő átlagos havi létszámot tartani kell, de az előzetes adatok ezt nem támasztják alá. A májusi adatok alapján egy hónap alatt 100 ezer fővel nőtt a munkaügyi központokban regisztráltak száma, ami valószínűleg a közmunkások számának csökkenését jelzi.

Tömegek nincstelenül

A munkaügyi központokban nyilvántartásba lévők 12 százaléka munkanélküliként a korábbi munkaviszonya után álláskeresési támogatást kap. Ez az arány 2010-ben még 31 százalék volt. Jelentős csoportot alkotnak azok, akik rendszeres szociális segélyben részesülnek (ők élethelyzetük, egészségi állapotuk miatt közmunkára nem kötelezhetőek), vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapnak (azok tartoznak ebbe a körbe, akik szociális helyzetük miatt kaphatják a támogatást addig, amíg nincsen kötelező közmunka számukra). Ők a regisztrációban lévők 31 százalékát teszik ki, amely arány lényegében megegyezik a négy évvel ezelőtti 29 százalékkal.

A legnagyobb szegmenset azok alkotják, akik semmilyen ellátást sem kapnak az államtól. Csak azért vannak a munkaügyi központ regisztrációjában, hogy közmunkában dolgozhassanak, vagy képzéseken, átképzéseken részt vehessenek. Az ő létszámuk idén májusban 294 ezer fő volt, és ez 40 ezer fővel több, mint négy évvel ezelőtt, valamint 65 ezerrel több, mint egy hónappal ezelőtt. Azaz mintegy 65 ezer azok száma, akiknek véget ért a választásokra időzített közmunka, és ezt követően semmit sem kapnak az államtól.

Négy év mérlege

A kormány az elmúlt négy évben az egyik legnagyobb átalakítását a munkanélküli ellátórendszerben vitte véghez. Három hónapra csökkent a munkanélkülieknek járó támogatás összege, ennek hatására jelentősen visszaesett azok száma, akik igénybe vehetik ezt az ellátást. 2010 májusában még 174 ezren kaptak az álláskeresésük ideje alatt pénzbeli segítséget, 2014 májusában azonban már csak 61 ezer fő részesülhetett eme támogatásban. Ezzel együtt, ahogy korábban is említettük nőtt azok száma, akik semmit sem kapnak a munkanélküliségük ideje alatt az államtól.

Amennyiben a közmunkások, az álláskeresési támogatáson lévők, és a segélyezettek számát együttesen nézzük, akkor négy évvel ezelőtt még 436 ezer munkakereső kapott valamilyen pénzbeli segítséget az államtól, míg most májusban az adatok alapján 100 ezerrel kevesebben. Ez pedig azt jelenti, hogy hiába lett felfuttatva a közmunka, mégis a korábbi létszám majdnem negyedének elengedte a kezét az állam.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezeket a szemüvegeket azoknak tervezték, akik sokat játszanak a képernyő előtt

Ezeket a szemüvegeket azoknak tervezték, akik sokat játszanak a képernyő előtt

300 millióból forgathat tévéfilmet Bayer Zsolt

300 millióból forgathat tévéfilmet Bayer Zsolt

Százezer adag influenzavakcinát adott át az államnak a Sanofi

Százezer adag influenzavakcinát adott át az államnak a Sanofi