szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy tervezet szerint a kormány hét évre visszamenőleg megadóztatná a nagy összegű közbeszerzéseket elnyerő útépítő cégeket. A Magyar Nemzet Online körüljárta a témát.

Közgép-hirdetés virít a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzet Online-on éppen amellett a cikk mellett, amely az útépítő cégek lehetséges megadóztatását boncolgatja. 

A napilapot a Nemzet Kft. adja ki, amely korábban Mahir Kft. néven futott. A szintén Mahir nevet viselő részvénytársaság Simicska Lajos elsőként privatizált cége, ma cégbirodalma zászlóshajója. A Nemzet Kft. egyik fő tulajdonosa a főszerkesztő, Liszkay Gábor, a másik tulajdonosa a Simicska érdekeltségébe tartozó – számos más médiavállalkozásban tulajdonos – vagyonkezelő cég, a Pro-Aurum Zrt.

A Közgép bannere, mint a képen is látható, a cikkben éppen annak a bekezdésnek a közelébe került, ahol az útépítők megadóztatásának életszerűtlenségéről írnak egy névtelen pályázatíróra hivatkozva.

©

Mint arról beszámoltunk, a hamarosan a kormány elé kerülő előterjesztés szerint hét évre visszamenőleg különadót vethet ki a kormány azokra az útépítő cégekre, amelyek 100 millió feletti közbeszerzést nyertek. Ebből finanszírozna egy közelgő brüsszeli büntetést.

A Simicska Lajos érdekkörébe tartozó Közgéptől legalább 20 milliárd forintot venne el a tervben levő új, visszamenőlegesen kivett adó. De a fideszes hátország más cégeit, illetve a kormányokon átívelően sikeres stratégiát folytató Strabagot is több milliárd, vagy pár tízmilliárd forinttal sújthatja az új elvonás. Mindez egy nagyobb képbe illeszkedik, a hátországban megindult hatalmi játszmák, nagy átrendeződés része. A visszamenőleg hét évre vonatkozó adókivetés példátlan, de nincs, aki megakadályozza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!