szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Többszörösére tervezi növelni üzletei számát Magyarországon a Subway junk food hálózat. A jelenlegi 16 üzlethez képest 70-80 üzlettel számol a Subway területi fejlesztési igazgatója, megjelennének minden nagyobb városban, Budapesten pedig csaknem kéttucat új egységet indítanának.

"A fővárosban legalább 15-18 üzlet nyitása van tervben, ezen kívül Magyarország valamennyi nagyvárosában szeretnénk – a lakosság számától függően – egy-két-három Subway éttermet nyitni. Összességében 70-80 étterem üzemeltetése lenne a cél országosan" – mondta Sampers Katalin, a szendvicshálózat területi fejlesztési igazgatója a Franchiseportalnak adott interjúban. A jövőre 50 éves Subway nem rendelkezik saját egységgel Magyarországon – ahogy a világon sehol máshol sem –, minden éttermet franchise átvevő üzemeltet, és minden átvevő közvetlenül az amerikai franchise központtal szerződik – a régiójában tevékenykedő területi képviselőjének közreműködésével. A franchise átvevők 70 százaléka egynél több Subway éttermet üzemeltet.

Egy Subway étterem megnyitásához speciális szakképzettség nem szükséges. Természetesen a megfelelő iskolai végzettségekkel rendelkeznie kell a vállalkozónak, de sokkal inkább fontos az agilitás, a gyors és pontos munkavégzés, a szervezetben, csapatban történő gondolkodás elsajátítása, és alapvető a nyelvtudás. Jelenleg angol, francia, német, orosz és spanyol nyelven tudják képezni, betanítani átvevő partnereiket. Magyarországon még nem működik tréningközpont, ezért magyar nyelven még nem elérhetőek ezek az oktatási anyagok.

A 107 országban több mint 42 ezer étteremmel jelenlévő Subway magyar éttermeiben nincs külön hungarikum, kifejezetten hazai specialitás. Az amerikai Subway-től természetesen vannak eltérések a menüben. Az európai, ezen belül is a közép-európai régiónak van egy állandó, stabil menüje, amit Magyarországon is alkalmazunk. Így az éttermek választéka teljesen azonos hazánkban, Bulgáriában, Csehországban, Lengyelországban, Romániában, és Szlovákiában is.

Az alapanyagokat és azok beszerzését a Subway központilag teszteli, ellenőrzi és irányítja. Ezeket a folyamatokat egy, az étteremlánc által létrehozott nonprofit szervezet fogja össze. Ennek a szervezetnek működik egy amerikai és egy európai részlege. A szervezet feladata, hogy a Subway éttermekben felhasználható alapanyagokat bevizsgálják, engedélyeztessék, és azokat a legjobb áron szerezzék be. A magyarországi Subway éttermek egy disztribútor cégtől rendelhetik meg online ezeket az árukat. A disztribútor vállalat közvetlen kapcsolatban áll az európai központtal, és előre megfinanszírozva a készleteket itthon tárolja és szállítja ki a megrendelések alapján az árukat az éttermeknek.

További részleteket itt lehet olvasni.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!