szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Piaci pletykák szerint intézményi befektetők is vásároltak a a Bónusz Magyar Államkötvényből (BMÁK) a másodpiacon, ezért zárta le az eddigi sorozatok értékesítését az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) – írta a Napi Gazdaság.

Csütörtökön lezárta az eddigi sorozatok értékesítését az ÁKK a Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) esetében, a jövő héten pedig új, alacsonyabb kamatú sorozatokat hoznak forgalomba – idézte fel a Napi Gazdaság.

A lap szerint a változtatást az indokolta, hogy piaci pletykák szerint intézményi befektetők is vásároltak a papírból a másodpiacon, ezzel pedig nem teljesültek az ÁKK céljai – miszerint elsősorban a lakosság számára értékesíti a kötvényt.

A probléma az volt, hogy piaci pletykák szerint a másodpiaci visszavásárlás és újraértékesítés során intézményi befektetőkhöz is került a kötvényből, ezért úgy módosulhatnak a feltételek, hogy a másodpiacon is csak magánszemélyek és nonprofit intézmények vásárolhatják majd az új sorozatokat – mondta a Napi Gazdaságnak Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese.

A szakember szerint pontosan nem tudják, mekkora mennyiség került intézményekhez a papírból, de a pletyka után az adósságkezelőnek lépnie kellett valamit. Júniusban egyébként meglepően nagy mennyiséget vásároltak a BMÁK-ból, egyetlen hónap alatt 123,6 milliárd forintnyi talált gazdára a májusi 21,1 milliárd forint után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új funkciót kap a Google Térkép, segíthet a helyi vállalkozásoknak

Új funkciót kap a Google Térkép, segíthet a helyi vállalkozásoknak

Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

Demeter Szilárd szavait a gondolkodási önállótlansággal magyarázza egykori pályatársa

Demeter Szilárd szavait a gondolkodási önállótlansággal magyarázza egykori pályatársa