szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Litvánia 2015. január 1-jén bevezetheti az eurót – így döntött szerdán az Európai Unió szakminisztereit tömörítő tanács.

Júniusban az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank is kimondta már, hogy Litvánia teljesíti a közös európai valuta bevezetéséhez szükséges feltételeket. Ezzel az értékeléssel az uniós pénzügyminiszterek egyetértettek, és egyúttal informálisan a tanács már akkor rábólintott arra, hogy Vilnius a jövő év első napján euróval váltsa fel a litast.

A hivatalos döntéshez ugyanakkor az állam- illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács, valamint az Európai Parlament támogatására is szükség volt. Mindkét testület múlt héten szavazott bizalmat a litván eurónak.

A miniszterek tanácsa egyúttal a hivatalos átváltási árfolyamot is rögzítette: 3,45280 litas ér egy eurót, ami pontosan a jelenleg rögzített árfolyamnak felel meg az 2. Európai Árfolyam-stabilitási Mechanizmus keretein belül, amelybe minden, az eurózónához csatlakozni vágyó országnak minimum két évvel a közös pénz bevezetése előtt be kell lépnie.

"Litvánia következetes erőfeszítései kifizetődtek, az eurózóna kapuja megnyílt előttünk" - reagált a döntésre Brüsszelben Algirdas Butkevicius litván kormányfő Brüsszelben. A politikus szerint az eurózóna minél szorosabb integrációja egyúttal nagyobb biztonságot is jelent.

Litvánia csatlakozásával mindhárom balti ország az eurózóna tagjává válik. Észtországban 2011-ben, Lettország pedig idén január 1-jétől vezették be az eurót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!