szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

45,3 millió euró plusz áfáért, vagyis átszámítva közel 18 milliárd forintért vásárolta meg a jegybank az V. kerületi Eiffel Palace irodaházat. Ezt a jegybank árulta el az mfor.hu-nak.

Mint arról korábban beszámoltunk, augusztus elseje óta a Magyar Nemzeti Banké a Bajcsy-Zsilinszky út 78. szám alatti luxusirodaház, az Eiffel Palace. A piaci elemzők akkor azt valószínűsítették, hogy a jegybank körülbelül 40 millió euróért, vagyis 11-12 milliárd forintért juthatott hozzá az ingatlanhoz, az MNB azonban az mfor.hu oldallal most közölte, hogy valójában mennyit is költöttek az üzletre.

Mint írták, "az MNB üzleti befektetésként vásárolta meg 45,3 millió euró+áfa összegért a budapesti Eiffel Palace irodaházat annak érdekében, hogy kedvező hatást gyakoroljon az MNB eredményére". Ez azt jelentené, hogy a jegybank bérbe kívánja adni a luxusirodaházat, amelynek legfelsőbb szintjén havi 20 eurós négyzetméteráron lehet üres irodát kibérelni, de ez még nem zárja ki azt sem, hogy az MNB egyes osztályai költözzenek a Bajcsy-Zsilinszky útra.

A lap számításai szerint a 45,3 millió euró plusz áfa július végi árfolyamon 14,1 milliárd forint plusz áfát jelent, vagyis 17,9 milliárdért vásárolhatták meg a szóban forgó irodaházat, 6-7 milliárddal többért, mint amennyit a piacot ismerők tippeltek.

©

A jegybank tájékoztatásából kiderült az is, hogy az irodaház megvételét teljes körű jogi átvilágítás, az ingatlan befektetési értékének megtérülési számításokon alapuló, a KPMG által végzett meghatározása előzte meg. "A Magyar Nemzeti Bank a tavalyi évet 26,3 milliárd forintos nyereséggel zárta, a jegybank beruházásai, így a budapesti irodaház megvásárlása nem jelentenek terhet a központi költségvetésnek, vagyis az adófizetőknek" – magyarázta az MNB.

A jegybank korábban 415 millió forintért Tiszaroffon vásárolt egy kastélyt, tavaly év végén pedig az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) nevű érdekvédelmi szervezet korábbi székházát is megvették, sajtóinformációk szerint 450 millió forintért. A négyemeletes épületet idén június 18-án továbbadta saját, újonnan felállított oktatási-tudományos alapítványa, a Pallasz Athéné Domus Scientiae Alapítványnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!