szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közeleg a devizahitelek elszámolásának nevezett pénzszórás. Közben egy Bokros-csomag méretű megszorítástól pánikol az ország, pedig még csak ezután jön a nagy hűtőosztás. Már ez is bőven elég lenne egy hétre, de tovább is van: elzártuk az ukránok felé a gázcsapot, Matolcsy György pedig tankönyvet ír. A hvg.hu gazdasági összefoglalója.

Már egész közel van a devizahitelek elszámolása, a parlament megszavazta az elszámolási törvényt. A bankoknak 680 ezer deviza- és 650 ezer forinthitelt kell átszámolniuk, és vissza kell adniuk az adósoknak az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések miatti túlfizetést. A hiteleseknek ez fejenként százezreket, akár milliókat is jelenthet (és mintegy 26 százalékos törlesztőrészlet-csökkenést), a pénzintézeteknek viszont felér egy leszámolással: csak a visszatérítés 942 milliárd forint veszteséget fog okozni, és további 100 milliárdos mínusz lesz évente a díj- és kamatemelési stop 2016 áprilisának végéig. A végtörlesztők megint nagyon jól jártak: nem csak kérhetik az elszámolást ők is, de még az eredetileg megszabott 10 ezer forintos díjat sem kell megfizetniük érte.

Rendben van ez így?

A töltött káposzta hányszor jó felmelegítve? Legalább harmadszor dob be valami nagy átalakítási, az állam jóárasításáról szóló programot az Orbán-kormány, most éppen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszéde hozott szívinfarktust a fél országra, mert a mondandó gellert kapott. Az előző kettő nagyszabású akció kudarcát jelzi már az is, hogy négy éve egy helyben toporgunk, a magyar állam pedig sokkal drágábban működik, mint a szlovák, a cseh vagy a lengyel. Ráadásul most nem is kéne semmit csinálniuk, a gazdaság és az EU elintézi helyettük a munkát. De akkor miben mesterkednek? Valaminek helyet akarnak csinálni: mégis megvalósul az egyszámjegyű szja álma? Vagy az államadósság a nagy gond, amit a paksi atomerőműre kapott orosz gigahitel még tetéz is. Orbán Gyurcsány taktikáját másolja: beveti azt, amit egyszer már elsütött. Oda-vissza elemeztük ezt az egészet, tessenek megnézni.

Fél?

Csak nekünk nem fúj a szél, csak nekünk nem süt a nap. A paksi atomerőmű-projektben hívő Orbán-kormány a szélerőművekben nem hisz. Pedig már a románok, bolgárok is rakétagyorsasággal húznak el mellettünk e területen is – hogy a fejlett világot ne is említsük. Azért fordul el a kormány ettől, mert itt nem olyan könnyű sumákolni? Pedig már most is 340 ezer család áramát képesek megtermelni a magyar szélfarmok. De a napenergiával is hadilábon állnak Orbánék. Hogyan kell felépíteni egy céget a nulláról rakétagyorsasággal? És hogyan akaszt meg egy ilyen vállalkozást egy politikai fegyver? Így nem termelünk áramot ingyen: a rezsiharc egyik vesztese az amúgy sem fejlett magyar napelemes piac lett. Az Állam–Megújuló erőforrások-meccs 2–0-ra áll, egy cégen keresztül be is mutattuk, miért.

Kell nekünk megújuló energiaforrás?

Új adónk lett a héten, amivel a “pofátlan végkielégítések” 98 százalékos adóját váltják fel, jaj lesz az RTL-nek és a TV2-nek, mert megtiltották nekik, hogy pénzt kérjenek a kábelszolgáltatóktól, tovább titkolózhat Orbán, nem kell az önkormányzati választások előtt kiteríteni lapjait, hogy hogyan akar adóztatni jövőre és mennyi pénzt szán ránk - nagyüzem volt a parlamentben szerdán. Az elfogadott salátatörvény mást is tartalmaz, például azt, hogy politikusok ejtőernyősök lesznek állami bankokban, lesz újra iskolai papírgyűjtés, eurómilliókat nyerhetünk, mert jön az EuroJackpot

Mit szól?

Csütörtök este megjelent a Földgázszállító Zrt. közleménye, amelyben a cég közli, hogy határozatlan időre megszakította a gázszállítást Ukrajna irányába. Az indok: péntektől olyan jelentősen megnő idehaza a földgáz-beszállítási igény, hogy muszáj leállítani az ukrán visszaáramoltatást. A Naftogaz ukrán gázszolgáltató megdöbbent a lépésen. Az ukrán cég szerint a döntés ellentétben áll az Európai Unió egységes energiapiaci alapelveivel. Azt is felidézték, hogy a leállás Orbán Viktor és a Gazprom-vezér találkozója után néhány nappal történt. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint a hazai gáztárolók feltöltése mindennél és mindenkinél fontosabb, Orbán Viktor pedig azzal magyarázta a helyzetet, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt Magyarország nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy a lakosságnak nem jut elegendő gázhoz.

Most akkor az oroszok talpnyalói lettünk vagy racionális a lépés?

Többtucatnyi cégre küldték rá a NAV-ot Orbánék. 2010 óta összesen 44 esetben kezdeményeztek adóhatósági vizsgálatot miniszteri utasításra. A Nemzetgazdasági Minisztérium az Átlátszó portál érdeklődésére kifejtette, hogy azt a későbbi adótitkot, hogy Varga Mihály miniszter utasítja a NAV-ot az RTL vizsgálatára, azért lehetett még nyilvánosságra hozni, mert akkor a vizsgálat még nem kezdődött meg, illetve azt állítja az NGM, hogy akár véletlenszerűen is kiválaszthatták a céget az ellenőrzésre.

Jól tették Orbánék?

Matolcsy tankönyvet ír. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági és monetáris politikai szakmai könyvsorozatot indít magyar és angol nyelven, az első kötetet maga Matolcsy György elnök jegyzi majd, a kötet jövő tavaszra készül el. Matolcsy könyvét tankönyvnek is használják majd.

Matolcsy nagyon be akarja magát írni a történelemkönyvekbe

Hét képe: Gépenként 25-35 ezer forintot lehet kapni, ha valaki lecseréli a hűtőjét, fagyasztóját. De csak a nagycsaládosok és a nyugdíjasok kaphatnak pénzt az államtól. És csak online lehet pályázni.
©

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Elérhető közelségbe" kerültek a párizsi klímaegyezmény célkitűzései

"Elérhető közelségbe" kerültek a párizsi klímaegyezmény célkitűzései

193 ember hunyt el az elmúlt 24 órában koronavírus miatt Magyarországon

193 ember hunyt el az elmúlt 24 órában koronavírus miatt Magyarországon

Súlyos baleset történt Egernél

Súlyos baleset történt Egernél