szerző:
hvg.hu

A héten megjelent az Eurostat 2014-es statisztikai évkönyve, melyben sok minden mellett az EU régióinak versenyképességét is mérik. Magyarország egyáltalán nem áll jól, Közép-Magyarország nélkül pedig a lista végén kulloghatnánk.

Az Eurostat idén is közzétette statisztikai évkönyvét, melyben többek között szó esik a régiókban található fiatalok, idősek arányáról, a turisztikailag legkedveltebb régiókról, a vándorlási egyenlegről, születési rátáról, és arról, hogy melyik régiókban él a legtöbb külföldi. A statisztikai évkönyv a foglalkoztatottsági adatokról, munkanélküliségről is beszél, ám az egyik legfontosabb jellemző, a versenyképesség is terítékre került.

E szerint az EU 266 régiójából a versenyképességet tekintve a 10 legrosszabbul teljesítő között 5 görög, 3 román és 2 bolgár található. Az nem újdonság, hogy az EU déli része és a két legszegényebb tagállam nem áll túl jól a versenyképességet illetően, ám Lengyelországban, Cipruson, Horvátországban, a balti államokban és Magyarországon sem található olyan régió (a másik három említett ország mellett), mely az EU28-ak versenyképességi átlaga felett lenne.

A térképen a sötétzöld és kék régiók haladják meg az EU28-ak versenyképességi átlagát – a többiek, így a magyar területek is ez alatt találhatóak –, ezek a régiók döntően az EU északnyugati részén találhatók:

©

Ha a versenyképességre vonatkozó különböző indexeket lebontjuk, akkor az derül ki, hogy az alap versenyképességi alindex – mely az intézményeket, makrogazdasági stabilitást, infrastruktúrát, egészségügyet és alapfokú oktatást tartalmazza – tekintetében Magyarország az EU átlaga alatt található (más közép-európai országokkal együtt). Intézmények területén állunk a legrosszabbul, a 23. helyet csíptük el a 28 tagország közül, de a makrogazdasági stabilitásnál is csak a 19. helyen állunk. Előbbi területen a régióból Szlovénia a legjobb a maga 17. helyével, a makröokonómiai stabilitásnál pedig Bulgária az előkelő 7. helyet szerezte meg, a régióból Horvátország is hasonlóan jól teljesített, az 5. pozíciót csípték el. Magyarország itt a régióból a lista végén kullog a lengyelekkel.

Az alapfokú oktatásnál ugyanakkor nem állunk rosszul, a 8. helyet szereztük meg, a lengyelek még nálunk is jobban állnak: a 4. pozíciót csípték el a 28 tagállam közül. A felsőoktatás és élethosszig tartó tanulás jellemzőnél a legjobb magyar régió a 266 uniós régióból a közép-magyarországi, a 156. helyen, ennél rosszabb eredményt a legjobban teljesítő nemzeti régiók közül csak Bulgária, Horvátország, Olaszország, Ciprus, Lettország, Litvánia és Málta tudott felmutatni. A legrosszabbul teljesítő magyar régió, a Dél-Alföld a 222. helyen kullog.

A munkaerőpiaci-hatékonyságot illetően az látszik, hogy román, szlovák, cseh és szlovén fővárosi régió befért az első százba, Magyarországon itt is a közép-magyarországi régió hozta a legjobb helyezést: a 153. pozíciót. A legrosszabb magyar régió itt az észak-magyarországi, a 228. helyezéssel.

Innováció területén a cseh, szlovák, magyar, szlovén fővárosi régió az uniós átlag felett található, ám egyik 2004-ben, illetve 2007-ben és 2013-ban csatlakozott új uniós tagállam egésze sem éri el ezt a szintet (Észtország picit megközelíti az EU-átlagot). Technológiai felkészültségben Magyarországon szintén a középső régió hozta a legjobb pozíciót (166.), a legrosszabbat pedig az Észak-Alföld (203.). Ebben a térségbeli tagállamban sem szerepelt sokkal jobban egyik legjobb régió sem. Az innovációs képesség területén a legjobban a pozsonyi régió szerepelt a térségből (30. hely), de Prága (56.) vagy Bukarest (51.) is jó helyen áll, a Budapestet is magában foglaló közép-magyarországi régió a 74. helyet csípte el.

Innováció területén az új tagállamok fővárosi régiói nem állnak rosszul, de a többi terület már annál inkább
©

A statisztikai évkönyv arra is felhívja a figyelmet, hogy – nem meglepő módon – a versenyképességi mutatók erős korrelációt mutatnak az egy főre jutó GDP nagyságával. A versenyképesség ugyanakkor szélesebb kört is számításba vesz, így nem csak a gazdaság mutatók számítanak bele a versenyképességi index alakulásába.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Íme egy török, akiben a majdnem diktátor Erdogan is emberére akadt

Íme egy török, akiben a majdnem diktátor Erdogan is emberére akadt

„Politikai pedofil vagy” – kiborultak a kommentelők Szentgyörgyvölgyi Péter óvodai akcióján

„Politikai pedofil vagy” – kiborultak a kommentelők Szentgyörgyvölgyi Péter óvodai akcióján

Bejutott egy magyar vizsgafilm a cannes-i filmfesztiválra

Bejutott egy magyar vizsgafilm a cannes-i filmfesztiválra

Nagyon meglepték Nadalt

Nagyon meglepték Nadalt

Egy maffiaügy miatt korábban már ült börtönben az érsekújvári savas támadó

Egy maffiaügy miatt korábban már ült börtönben az érsekújvári savas támadó

Egry Gábor: Végre egy irredenta emlékmű?

Egry Gábor: Végre egy irredenta emlékmű?