szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Négy év alatt 50 százalékkal emelik a katonák illetményét jövő júliustól – ezt hétfő délelőtt jelentette be a honvédelmi miniszter Budapesten újságíróknak. Hende Csaba szerint a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók után a tűzoltóknál, a rendőröknél, a katonáknál, és a tervek szerint 2016-tól a köztisztviselőknél is bevezetik az illetményfejlesztéssel egybekötött életpályamodellt.

A hvg.hu miniszterelnökségi forrásból korábban úgy értesült, hogy a miniszterelnök az internetezés megadóztatásából szeretné fedezni a rendvédelmi szervek és a katonák jelentős béremelését. Korábban olyan hírek keringtek, hogy Orbán Viktor legalább 30 százalékos emelést akart elérni. Az internetadó ellen több mint tízezer ember tüntetett vasárnap este Budapesten.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt szerdán ismertette a kormány államreformmal kapcsolatos terveit. Ezek között szerepelt a fegyveres testületek béremelése, valamint életpályamodell bevezetése.

©

A katonai életpályamodellről Hende Csaba hétfőn azt mondta: jövő július elsejétől a Magyar Honvédség teljes állományának átlagosan 30 százalékkal növelik az illetményét, majd 2019. január elsejéig bezáróan évente további 5-5 százalékkal emelik.

A miniszter szerint az illetményemelésre szánt előirányzat nem egy adott létszámhoz van igazítva, az egy felülről nyitott keret, vagyis jövőbeli létszámbeli erősödéssel is számolnak.

Jön a lakáspénz

A béremelés mellett jelentősen átalakítják a pótlékok rendszerét is. Két új lakhatási támogatási formát vezetnek be: a lakásbérletet és a lízinget támogató úgynevezett lakáspénzt, valamint a lakásvásárlást és építést elősegítő egyszeri támogatást a hivatásos katonák körében.

Ezenfelül a közszolgálati életpályamodell részeként 2016-tól egy közszolgálati biztosítás bevezetését is tervezik – mondta a honvédelmi miniszter. Ennek részletein még dolgoznak, de Hende Csaba annyit elmondott, hogy ennek megvalósítását egy nonprofit alapon működő saját biztosítási társasággal tervezik.

Hende: Nincs köze a netadónak az illetményemeléshez

Hende Csaba egy kérdésre azt válaszolta hétfőn: az internetadóból származó bevételnek semmi köze az életpályamodell finanszírozásához. Az illetményfejlesztéshez szükséges nagyjából 11 milliárd forintos forrást a jövő évi költségvetésben pótelőirányzatként fogják megkapni az év közepétől – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy az illetményemelés mely állománykategóriákat, milyen mértékben érint majd, a honvédelmi miniszter csak annyit árult el, hogy a számára "preferált állománycsoport", amelyet az átlagosan jobban szeretne megerősíteni, az az altiszti kar.

Hende Csaba a sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy 2016-ról, 2015-re előrehozzák a honvédelmi kiadások növelését. Kérdésre válaszolva elmondta: ebből a keretből a honvédség technikai fejlesztésére is lesz majd pénz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan, ki fog az iparűzési adóról tárgyalni a vidéki önkormányzatokkal

Megvan, ki fog az iparűzési adóról tárgyalni a vidéki önkormányzatokkal

Terrorcselekménynek tekinti a Capitolium ostromát az FBI

Terrorcselekménynek tekinti a Capitolium ostromát az FBI

Manfred Weber: Budapesten hozták meg a döntést a Fidesz kilépéséről

Manfred Weber: Budapesten hozták meg a döntést a Fidesz kilépéséről