szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója azt mondta: maximálisan kiállnak a vasárnapi nyitva tartás korlátozása mellett, és rosszindulatú találgatásnak tartotta, hogy ennek haszonélvezője a bolthálózatuk lenne. Az RS Bútor jogtulajdonosa pedig bejelentette, a törvényi szabályozástól függetlenül boltjaik nem nyitnak ki 2015. január 1-től vasárnaponként. Az egyeztetés még folytatódik.

Folytatódik az egyeztetés a Kereszténydemokrata Néppárt szabad vasárnapról szóló kezdeményezéséről, amely december elejére, közepére nyerheti el végleges formáját - közölte Rétvári Bence, a kisebbik kormánypárt alelnöke hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón, amelyet munkavállalói szervezetekkel és két boltlánc képviselőjével közösen tartott.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára bízik abban, hogy egyre többen fogják támogatni a kezdeményezésüket, amelyet európai szintűnek nevezett, és azt mondta, a konzultációkat is szeretnék európai keretek között folytatni. Jelezte: az már a korábbi konzultációk eredménye, hogy öt vasárnapon - a kereskedő döntése alapján - kinyithat egy adott üzlet.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy nem rózsás a kereskedelemben dolgozó munkavállalók helyzete, és változtatni kell a meglévő szabályozáson. 550 ezer emberről van szó, felmérésük szerint 75 százalékuk nő és 51 százalékuk szülőképes. Hozzátette: a társadalom szolidaritását kérik az érintett kereskedelmi egységekben, boltokban dolgozókkal. 

Szatmáry-Jähl Angéla, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöke kitért arra, hogy adataik szerint a kereskedelemben, a kis- és közepes vállalkozásoknál dolgozók 90 százaléka nő, és fontos, hogy a családjukkal együtt tudjanak lenni. Véleménye szerint a fogyasztás nem függ a nyitva tartástól, a forgalom pedig nem fog csökkenni, csak átcsoportosul. Az elnök nem számít elbocsátásokra sem, mint ahogy a bér sem változik, a vasárnapi pótlék helyett műszakpótlék jár majd. 

Arról, hogy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) népszavazást kezdeményez az üzletek vasárnapi nyitva tartásáért, ha elfogadják a korlátozó jogszabályt, azt mondta: tagjaikat zömében nagyvállalkozók alkotják, akik a kereskedelem egy részét jelentik.     Megjegyezte: a fővárosban 400 négyzetméter feletti üzletből 1272 van, míg 400 négyzetméter alattiból 18 300, jelentős foglalkoztatást biztosítva.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója közölte: maximálisan kiállnak a vasárnapi nyitva tartás korlátozása mellett, és rosszindulatú találgatásnak nevezte, hogy ennek haszonélvezője bolthálózatuk lenne. Szavai szerint a CBA-boltok mindössze pár százaléka az, amelyik családi vállalkozásként működik. 

Megjegyezte: a vasárnap a legalacsonyabb forgalmú nap, míg szerdán és szombaton könyvelhetik el általában a legnagyobb forgalmat. Úgy érvelt: a vasárnapi forgalom eloszlana a hét többi napjára, és az intézkedés nem járna elbocsátásokkal sem, hiszen nagyon kevés a szakképzett dolgozó a kereskedelemben, létszámhiánnyal küzdenek. A fizetések sem csökkennének - folytatta, hozzátéve: ugyanazt a bért fogják biztosítani a dolgozóiknak akkor is, ha nem lesz szükség a vasárnapi munkavégzésre. 

Pólya Miklós, az RS Bútor jogtulajdonosa bejelentette, a törvényi szabályozástól függetlenül boltjaik nem nyitnak ki 2015. január 1-jétől vasárnaponként. Szavai szerint ezzel szeretnék deklarálni, hogy ilyen döntést nem törvényi szabályozás, hanem morális szempontok vezérelnek. Jelezte: nem terveznek leépítést, és fontosnak tartják, hogy a vasárnap a családoké legyen. 

A KDNP múlt csütörtökön nyújtotta be a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek. A törvényjavaslat kizárólag vasárnap és a munkaszüneti napon tiltaná meg az üzletek nyitva tartását, a többi esetben - így például szombaton - pedig időbeli korlátok közé szorítaná.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elítélték a siklósi kézilabdázót, aki ököllel ütötte a pályán az ellenfelét

Elítélték a siklósi kézilabdázót, aki ököllel ütötte a pályán az ellenfelét

Radar360: Az orvosi kamara a kormánnyal, a Fradi Messiékkel meccsel

Radar360: Az orvosi kamara a kormánnyal, a Fradi Messiékkel meccsel

Érezhetően rengett a föld hétfőn Miskolcon

Érezhetően rengett a föld hétfőn Miskolcon