szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyre növekvő kereslet, illetve más faktorok – a globális felmelegedés, ebola, betegségek – miatt folyamatosan magasabbra kúszik a kakaó tonnánkénti ára. A kialakult helyzetre tudósok ugyanakkor megoldásokat próbálnak kínálni: többet termő, a betegségeknek, aszálynak ellenállóbb fajtákat igyekeznek előállítani. Ezzel pedig a csokoládé felfelé kúszó árát is meg lehetne fogni.

Egyre magasabb szintekre kúszik a kakaó tonnánkénti ára. A csokoládé alapanyagának árát a feltörekvő államokból, elsősorban Kínából érkező növekvő kereslet, illetve más faktorok – betegségek, a globális felmelegedés, illetve az ebola híre –nyomják felfelé, ennek eredményeképpen tudósok pedig azon kísérleteznek, hogy ellenállóbb, illetve többet termő fajtákat hozzanak létre – írja a Quartz.

Észak-Haitin például már 600 olyan kakaófa található, mely 20-szor annyi gyümölcsöt ad, mint normális társaik. Ecuadorban pedig már 50 éve kinemesítettek egy olyan fajtát, mely négyszer akkora mennyiséget képes megnevelni, mint ami a megszokott. A kutatások azt célozzák, hogy mind mennyiségben, mind ízben javulást érjenek el. Közép-Amerikában ezzel kísérleteznek, és az eredmények biztatóak a jelentések szerint.

 

Fülöp Máté

Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy a világ kakaótermésének 70 százaléka Afrikából származik, ott nem zajlanak ilyen változások, ez pedig azt eredményezheti, hogy 2020-ban még mindig 1 millió tonnás differencia mutatkozhat majd aközött, hogy a világban mennyi kakaó áll rendelkezésre, és mennyire lenne kereslet.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!