szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyre növekvő kereslet, illetve más faktorok – a globális felmelegedés, ebola, betegségek – miatt folyamatosan magasabbra kúszik a kakaó tonnánkénti ára. A kialakult helyzetre tudósok ugyanakkor megoldásokat próbálnak kínálni: többet termő, a betegségeknek, aszálynak ellenállóbb fajtákat igyekeznek előállítani. Ezzel pedig a csokoládé felfelé kúszó árát is meg lehetne fogni.

Egyre magasabb szintekre kúszik a kakaó tonnánkénti ára. A csokoládé alapanyagának árát a feltörekvő államokból, elsősorban Kínából érkező növekvő kereslet, illetve más faktorok – betegségek, a globális felmelegedés, illetve az ebola híre –nyomják felfelé, ennek eredményeképpen tudósok pedig azon kísérleteznek, hogy ellenállóbb, illetve többet termő fajtákat hozzanak létre – írja a Quartz.

Észak-Haitin például már 600 olyan kakaófa található, mely 20-szor annyi gyümölcsöt ad, mint normális társaik. Ecuadorban pedig már 50 éve kinemesítettek egy olyan fajtát, mely négyszer akkora mennyiséget képes megnevelni, mint ami a megszokott. A kutatások azt célozzák, hogy mind mennyiségben, mind ízben javulást érjenek el. Közép-Amerikában ezzel kísérleteznek, és az eredmények biztatóak a jelentések szerint.

 

©

Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy a világ kakaótermésének 70 százaléka Afrikából származik, ott nem zajlanak ilyen változások, ez pedig azt eredményezheti, hogy 2020-ban még mindig 1 millió tonnás differencia mutatkozhat majd aközött, hogy a világban mennyi kakaó áll rendelkezésre, és mennyire lenne kereslet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kósa: Nem támogatja a kormány az iparűzési adó eltörlését

Kósa: Nem támogatja a kormány az iparűzési adó eltörlését

Ugrik a lengyel kenguru: itt készül Európa elektromos autóbuszainak egyharmada

Ugrik a lengyel kenguru: itt készül Európa elektromos autóbuszainak egyharmada

Fogd a telefonod és éld az életed, ennyire egyszerű

Fogd a telefonod és éld az életed, ennyire egyszerű