szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor a Várba költözik, az állam többet költ önmaga fenntartására, még több stadion lesz, a közmunkát felpörgetik. Ide-oda tologattak még pár milliárdot, de a 169 milliárd forintos nagy titkot nem akarták feltölteni tartalommal. Elfogadták a 2015-ös költségvetés fő számait.

Kedden elfogadta a parlament a 2015-ös költségvetés főösszegeit. Ezek után a sarokszámokon már nem lehet majd elvileg változtatni – bár zárószavazás előtti módosítókat be szoktak csempészni a képviselők –, vagyis ezek az összegek lesznek irányadóak. A büdzsé zárószavazása – miután a Költségvetési Tanács véleményezte a módosításokkal egybeszerkesztett egységes költségvetési törvényjavaslatot – a jövő héten várható, amire a civilek tüntetést is szerveztek.

Az Országgyűlés a 2015-ös költségvetés teljes bevételét 16 312 milliárd forintban, kiadását 17 190 milliárd forintban, hiányát pedig 877 milliárd forintban állapította meg. A bevételi főösszeg 67,7 milliárd forinttal, a kiadási főösszeg 67,9 milliárd forinttal, a hiány pedig mintegy 198 millió forinttal lett kisebb az eredetileg javasoltnál.

A büdzsé tervezetében ugyanakkor több olyan elem is található, melyek sokak számára megütközést kelthet. A furcsaságokból szemezgettünk most ki párat.

1+2. Szociális kiadások átalakítása és közmunka felpörgetése

A jövő évi költségvetésben már látható egy olyan folyamatnak az előszele, mellyel a kormány 2018-ra teljesen kivezetné a munkanélküli segélyeket az ellátórendszerből. A 2015-ös lehet az első olyan év, amikor közmunkára többet költ majd az állam, mint munkanélküliségi ellátásokra. A közmunkával kapcsolatban eközben már sokan, sok helyen elmondták, hogy több szempontból is problematikus a program: például alig néhányan térnek vissza az itt dolgozók közül a valós munkaerőpiacra, illetve nagy a bennragadás veszélye is, minél tovább dolgozik itt valaki annál korlátozottabbak lesznek a lehetőségei. Emellett pedig a közmunka megalázó is.

Varga Mihály a parlament egy korábbi ülésén
©

A rendszeres szociális segély átalakul, jövőre már nem a központi kormányzat folyósítja, hanem a helyismereti előnyben levő önkormányzatok ítélik meg ezt az apanázst. Azok az önkormányzatok, amelyektől a kormány kimondva is azt várja, töltsék meg tartalommal azt a jövő évi adócsomagban levő lehetőséget, hogy adóztassanak bátrabban, mint idén. (A kormány szerint ugyanakkor a szociális támogatásra költött állami és önkormányzati források együttes összege nem fog csökkeni, sőt, a parlament által megszavazott költségvetési módosítócsomag 12,9 milliárdos pluszt juttat erre a területre az eredeti javaslathoz képest).

A szociális kiadások átalakítása azért is bír negatív jelentéssel, mivel az OECD friss összesítése szerint mindössze egyetlen egy olyan tagállam van, amelyben a 2014-es GDP-arányos kiadási szint alacsonyabb, mint a 2007-es szint. Ez az ország pedig Magyarország. Ez pedig azt is jelenti, hogy a magyar állam a válság idején és utána nem igyekezett, vagy nem tudta a szociális kiadások növelesével tompítani a gazdasági válság következtében megnövekvő rászoruló rétegek helyzetét.

3. Az állam többet költ magára

Bár államreformot, bürokrácia-leépítést jelentett be a kabinet, a 2015-ös költségvetés fő számai alapján az állam működése nem fog kevesebbe kerülni az adófizető polgároknak. Az állam nagyságrendekkel többet költene működési és gazdasági funkciókra jövőre, mint 2014-ben. A kicsi, olcsó, az emberek életébe a lehető legkevésbé beleszóló állam képe így még távolabb kerülhet. A jövőre magára többet költő államról bővebben itt lehet olvasni.

4. Stadionok

Nem lanyhul jövőre a stadionépítési láz sem. Új Puskás stadion 44 milliárdért, a Nemzeti Stadionfejlesztési Programra bő 7 milliárd, egyéb stadionfejlesztésre (Székesfehárváron, vagy Szombathelyen például) pedig több mint 12 milliárd forint jut. Emellett a sport támogatására is jut bőven támogatás, a VS.hu összesen 118 milliárdot számolt (stadionokkal együtt), miközben a kormányzat a kimagasló sporteredmények elismerésére pénzeket csoportosít át a szociális és gyermekvédelmi, gyermekjóléti feladatellátás és irányítás intézményeitől.

Stadionfejlesztések mindenhol
©
Mit módosítottak még a képviselők? A főbb számok
A büdzsé főösszegeinek elfogadásával a képviselők arról is döntöttek, hogy megfelezik az Országvédelmi Alap előirányzatát, a pénzügyi tranzakciós illetékből pedig 56 milliárd forinttal kevesebbre, 206,2 milliárd forintra számítanak jövőre. Átvezették a távközlési adóból várható bevétel – 12,8 milliárddal 56,4 milliárd forintra – csökkenését, valamint a reklámadó-befizetések – 600 millió forinttal 6,6 milliárd forintra – emelkedését is. Egészségügyi hozzájárulásból 36 milliárd forinttal kevesebb – 161,8 milliárd forintnyi – bevétellel számolnak, ám az Egészségbiztosítási Alap bevételei között új előirányzatként jelenik meg a dohányipari vállalkozások jövő évi egészségügyi hozzájárulása, amelyből 11,5 milliárd forintot várnak. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj megemeléséből 6,4 milliárd forint többletforrást terveznek, ami lehetővé teszi a támogatás csökkentését a kormányhivataloknál és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). A szabályozás várható módosulása miatt 20 milliárd forinttal kevesebb – 149 milliárd forint – folyik be az úthasználati díjból. A személyi jövedelemadóból (szja) az eredetileg vártnál 5 milliárd forinttal több folyik be. Emellett az MVM Magyar Villamos Művek jövő évi tőkeemelésére az eredetileg tervezett 50 milliárddal szemben csak 18 milliárd forintot szánnak az idei többletforrások, valamint a kockázatok és a tervezett beruházások finanszírozási szükségletének pontosabb előrejelzése alapján. Az Eximbank pedig a 2014-s költségvetés módosításával már az idén 20 milliárdos tőkeemeléshez jut, ezért a 2015-ös büdzséből ezt a tételt kihúzták.

5. Orbán Viktor a Várba költözik

A magyar miniszterelnök a Parlamentben használt irodákból a várba költöztetné hivatalát, illetve a Miniszterelnökség is a Nemzeti Táncszínház által használt egykori karmelita kolostorba költözne. A Nemzeti Táncszínháznak 2,6 milliárd forintot biztosítanak arra, hogy új játszóhelyet alakítsanak ki a Millenáris Park területén, a kormányfő és hivatala 2016-ban már itt folytatná munkáját. A költözködés előkészítésére emellett 1,4 milliárd forint is el fog menni.

6. Maradnak a különadók, sőt, jönnek újabbak

Nem lesz érdemi változás a különadókat illetően a 2015-ös költségvetésben. Marad a bankadó, reklámadó, közműadó, telefonadó, tranzakciós illeték, az áruházláncok pedig egy megemelt élelmiszer-felügyeleti díjat is kapnak a nyakukba, mely cégenként komoly terhet jelent, bizonyos fejlesztéseket egyes vállalatok el is halasztanak. De jön új adó is: szappanokra, parfümökre, művirágra is bevezetik a termékdíjat. A befektetési alapokra pedig különadót vetnek ki. (Netadó azonban nem lesz.)

A különadókkal kapcsolatban már az Európai Bizottság (EB) is megjegyezte, hogy azok torzító és fékező hatást fejthetnek ki a gazdasági növekedésre, nem beszélve arról, hogy az adókkal belenyúlnak a különböző szektorok, ágazatok piaci viszonyaiba is, uniós jogot sérthetnek, és a versenyt korlátozhatják, illetve a kormány a saját maga szája íze szerint alakíthatja.

7. Fiatal házasok adókedvezménye

Alapvetően nem tartjuk rossz gondolatnak a fiatalok támogatását, ám azt már igencsak diszkriminatívnak látjuk, hogy csak a házasulandó fiatalok kaphatnak havi 5 ezer forintos adókedvezményt. Aki élettársi kapcsolatban él, esetleg még abban sem, ám már évek óta együtt van a párjával, ám nem szeretne házasodni, az nem részesülhet ilyen kedvezményben.

8. A 169 milliárdos titok

Hetek alatt sem sikerült kitalálni, tartalommal feltölteni azt a 169 milliárd forintos tételt, amely a jövő évi költségvetés egyik legkockázatosabb sora. Az állami vagyon értékesítéséből reméltek ennyit a hvg.hu - máig nem cáfolt - információi szerint, egy sor minisztériumi, kormányzati épületet adtak volna el és vettek volna vissza bérbe, de kiderült, hogy ezt a trükköt nem eszi meg az EU. Most is megy az agyalás, hogyan lehet ezt a célszámot elérni.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Nagy robajjal indult be a Csillaghajó hajtóműve

Videó: Nagy robajjal indult be a Csillaghajó hajtóműve

FBI: nem orosz dezinformációs kampány részei a Biden fiáról nyilvánosságra került információk

FBI: nem orosz dezinformációs kampány részei a Biden fiáról nyilvánosságra került információk

Firefoxot használ? Frissítse most, gyorsabb lesz a böngészője

Firefoxot használ? Frissítse most, gyorsabb lesz a böngészője