szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idén az infláció mínusz 0,2 százalék lesz, amely főként a nemzetközi deflációs környezetnek és a rezsicsökkentésnek köszönhető - derül ki az idén ötven éves konjunktúrakutató legfrissebb, szerdán bemutatott elemzéséből.

A GDP 2014-ben 3,4 százalékkal nő, jövőre a gazdaság bővülése 2,3 százalékra mérséklődik a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. legfrissebb előrejelzése szerint. Az idén az infláció mínusz 0,2 százalék lesz, amely főként a nemzetközi deflációs környezetnek és a rezsicsökkentésnek köszönhető - derül ki az idén ötven éves konjunktúrakutató legfrissebb, szerdán bemutatott elemzéséből. Jövőre a pénzromlás üteme 1,1 százalékra emelkedik a Kopint-Tárki prognózisa szerint.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója elmondta: az idei harmadik negyedévben a GDP év/éves növekedési üteme 3,2 százalékra lassult a második negyedévi 3,9 százalékról, ezért vitték lejjebb idei növekedési várakozásukat 3,4 százalékra. A beruházások így is kimagasló növekedést produkáltak idén az előző évekhez képest, a beruházások 15 százalékkal bővülnek, jövőre azonban a növekedés 5 százalékra mérséklődik. Az ipari termelés ez évben 7,5 százalékkal nő, jövőre lassulás várható, 5 százalékos lesz a bővülés üteme - vélik a kutatók. Ezzel együtt az export idén 8 százalékkal emelkedik, az import bővülési üteme 9,2 százalék lesz. Jövőre az import bővülése ismét meghaladja az export növekedési rátáját. Míg a kivitel 6,5 százalékkal emelkedik, az import ezzel szemben 7,1 százalékkal bővül, a prognózis alapján. 

Palócz Éva szólt arról is, hogy az ágazatok közül az építőipar kiemelkedő növekedést mutatott, az első 10 hónapban a növekedés üteme majdnem 18 százalékos volt. Júliusig az ipari export valósággal szárnyalt, augusztustól azonban nemcsak a belföldi eladásban, hanem az ipari exportértékesítésében is hirtelen romlás következett be, és ez a lendületvesztés tartósnak tűnik. A kutatók szerint Magyarországot idén gyors, jövőre lassuló növekedés jellemzi. Az intézet előrejelzése szerint Kelet-Közép-Európa országaiban javulnak az államok növekedési kilátásai, de deflációs veszélyek is mutatkoznak. Kelet-Közép-Európában stabil a feldolgozóipari vállalatok helyzete, de "borúlátó" üzleti környezetben végzik tevékenységüket.

A deflációs veszélyek részben az olajár drasztikus csökkenéséből adódnak. Az elemzők úgy vélik: további alapkamat-csökkentésre nincs tér Kelet-Közép-Európa országaiban. A gazdasági bővülést tekintve ezzel együtt Csehország, Lengyelország 2-3 százalékos éves növekedési üteme mellé felzárkózott Magyarország is.

Az eurózóna gazdasági bővülése azonban továbbra is szerény, az idei gazdasági bővülés 1 százalék alatt marad, jövőre is 1-1,2 százalékra tehető majd az euróövezet államainak gazdasági bővülése- Eközben az Egyesült Államok idén 2 százalék fölötti, jövőre pedig 3 százalékos gazdasági növekedést produkál. A eurózóna gazdaságát az alacsony olajár ellenére gyenge euró jellemzi, így az egyébként az övezetben tapasztalható expanzív monetáris politika ellenére erőtlen hitelezés jellemzi az euróövezetet.

A Kopint-Tárki elemzői szerint Oroszország válsága tartós lehet, az orosz rubel hektikus árfolyammozgása elhúzódhat, ami Magyarországra beláthatatlan következményekkel járhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Keményen nekimentek Palkovicsnak a közalkalmazotti jogviszonyukat elvesztő akadémiai dolgozók

Keményen nekimentek Palkovicsnak a közalkalmazotti jogviszonyukat elvesztő akadémiai dolgozók

Tovább mélyül a török–francia vita – Erdogan most már perel

Tovább mélyül a török–francia vita – Erdogan most már perel

Hat éve volt az utolsó tüntetés, amely meghátrálásra késztette a kormányt

Hat éve volt az utolsó tüntetés, amely meghátrálásra késztette a kormányt