szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszország kikerülhet a feltörekvő országok részvénypiacainak teljesítményét mutató MSCI indexből, ha Moszkva tőke és devizapiaci korlátozásokat vezet be – erre figyelmeztetett a globális indexszolgáltató szerdán.

Az 1988-van létrehozott feltörekvőpiaci MSCI-indexben még csak 10 ország szerepelt, számuk mára 23-ra emelkedett, ott van Magyarország is.

Az MSCI honlapján található adatok szerint az orosz MSCI indexben 22 cég található. Ezt a mutatót leginkább a Gazprom alakítja, amelynek a súlya az indexben 20,59 százalék, de ott még például a Lukoil (16,4 százalék) és a Szberbank anyacége is (7,76 százalék). Ágazati megoszlásban az energiaszektornak messze a legnagyobb a súlya az orosz indexben, 57,65 százalék, a második helyen, 13,29 százalékkal a pénzügyi ágazat áll.

Az MSCI november 25-én léptette életbe a hónap elején közzétett, féléves index-felülvizsgálata során bekövetkezett módosításokat, amelyek a magyar tőzsdét nem érintették.

A múltban az MSCI indexből egy-egy részvény kivonása sokszor arra késztette a nemzetközi alapokat, hogy gondolkodás nélkül megváljanak a papírtól, amelynek emiatt jelentősen esett az árfolyama.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jókora bálnauszonnyal és kéziváltóval érkezik az új Porsche 911 GT3

Jókora bálnauszonnyal és kéziváltóval érkezik az új Porsche 911 GT3

Tarolnak a négy évszakos abroncsok a magyar autósoknál

Tarolnak a négy évszakos abroncsok a magyar autósoknál

Deutsch Tamás cicaharcnak nevezete a jogállamiságról szóló EP-vitát

Deutsch Tamás cicaharcnak nevezete a jogállamiságról szóló EP-vitát