szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem tervez változtatást a forintcímletekben a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

"A jegybanki készpénzforgalmi elemzések szerint a jelenlegi bankjegy- és érmecímletek megfelelően betöltik a forgalomban való szerepüket, így középtávon nem indokolt a szerkezetükbe történő beavatkozás" - közölte az MNB kedden.

Hozzátették, hogy a készpénzes feladatait érintően a jegybank 2018-ig a forgalomban lévő bankjegyek megújítására koncentrál.

A jegybank arra reagált, hogy a Napi Gazdaság kedden azt írta, az MNB-nél belső egyeztetéseken felmerült, hogy három éven belül kivezetnék az ötforintos pénzérméket, és az ötszáz forintos bankjegyet fémpénz váltaná föl.

Az ötforintos megszüntetése melletti fő érv a lap szerint, hogy legyártása többe kerül, mint a névértéke. Az ötszáz forintos bankjegy pénzérmésítése mellett szól, hogy gyorsan amortizálódik, és majdnem annyiba kerül az előállítása, mint egy pénzérméé - tette hozzá a Napi Gazdaság.

Az MNB korábban bejelentette, 2018-ig megújítja a jelenlegi bankjegysorozat címleteit, ennek első eleme a megújított tízezer forintos, amely december 1-jén jelent meg a készpénzforgalomban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!