szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kemény feltételeknek kell eleget tennie a magyar kormánynak a hétfőn bejelentett banki csomag megvalósításához. Hétfőn hatályba lépett az a megállapodás, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök, Suma Chakrabarti EBRD-elnök és Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója írt alá Budapesten a magyar bankszektor hatékonyságának növeléséhez. A kormany.hu-n közzétették a megállapodás szövegét, amelyből egyebek mellett az is kiderül, konkrétan mennyivel csökken a következő években a bankadó.

A bankadó mértéke 2016-tól a 2014-es mérlegfőösszeg 0,31 százaléka, 2017-től pedig a 0,21 százalékára csökken 2018 végéig. A 2019-től a bankadó mértéke már az EU-ban uralkodó normáknak megfelelő szinten kell lennie. Ennek érdekében a magyar kormány megteszi az ide kapcsolódó törvényeket a parlament elé viszi 2015 júniusára.

A bankadó most sávos: a 2010-es mérlegfőösszeget veszik alapul. Annak 0,15 százalékát kell megfizetni 50 milliárdos mérlegfőösszegig, afelett 0,53 százalékát.

A hétfői megállapodás szerint a devizaalapú hitelek forintosításáról szóló, 2014-es törvény végrehajtását úgy kell biztosítani, hogy annak kivitelezésekor a bankszektorra az árfolyamkockázathoz kapcsolódó további költségek ne háruljanak.

Az ingatlanárverések és kilakoltatások további szigorításától tartózkodni kell.

A bajba jutott hitelesek ingatlanjainak megvásárlására vonatkozó programot (eszközkezelő) bővíteni, a bekerülési feltételeket pedig lazítani kell – derül ki a memorandum szövegéből.

©

A kormány vállalta azt is: a magáncsődre és a banki ügyfelek visszamenőleges szerződésmódosítására vonatkozóan nem lépnek életbe új törvények, jogszabályok anélkül, hogy ezt támogatná a bankszövetség.

Az uniós jogszabályok betartása érdekében a magyar kormánynak tartózkodnia kell olyan törvények, intézkedések bevezetésétől, amelyek a bankszektor profitabilitására negatív hatással lehet.

A kormány a szándéknyilatkozatban azt is kijelentette, hogy nem akar többségi tulajdonrészt szerezni rendszerszinten fontos magyarországi bankokban, kivéve, ha az egész bankrendszer stabilitása kerül veszélybe. Emellett kötelezi magát arra, hogy a következő három évben magánkézbe adja minden, a magyarországi bankokban birtokolt többségi részvénycsomagját – olvasható a napi.hu összefoglalójában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jogszerű az iskolai hiányzás igazolása a járványra hivatkozva a TASZ szerint

Jogszerű az iskolai hiányzás igazolása a járványra hivatkozva a TASZ szerint

Duma Aktuál: Kérdésekkel provokálnánk a minisztert, közben saját párttársai szívatják

Duma Aktuál: Kérdésekkel provokálnánk a minisztert, közben saját párttársai szívatják

Telex: Biztonságiak próbáltak bejutni Dunaújvárosba, óriási rendőri készültség van a vasműnél

Telex: Biztonságiak próbáltak bejutni Dunaújvárosba, óriási rendőri készültség van a vasműnél