szerző:
hvg.hu

Kemény feltételeknek kell eleget tennie a magyar kormánynak a hétfőn bejelentett banki csomag megvalósításához. Hétfőn hatályba lépett az a megállapodás, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök, Suma Chakrabarti EBRD-elnök és Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója írt alá Budapesten a magyar bankszektor hatékonyságának növeléséhez. A kormany.hu-n közzétették a megállapodás szövegét, amelyből egyebek mellett az is kiderül, konkrétan mennyivel csökken a következő években a bankadó.

A bankadó mértéke 2016-tól a 2014-es mérlegfőösszeg 0,31 százaléka, 2017-től pedig a 0,21 százalékára csökken 2018 végéig. A 2019-től a bankadó mértéke már az EU-ban uralkodó normáknak megfelelő szinten kell lennie. Ennek érdekében a magyar kormány megteszi az ide kapcsolódó törvényeket a parlament elé viszi 2015 júniusára.

A bankadó most sávos: a 2010-es mérlegfőösszeget veszik alapul. Annak 0,15 százalékát kell megfizetni 50 milliárdos mérlegfőösszegig, afelett 0,53 százalékát.

A hétfői megállapodás szerint a devizaalapú hitelek forintosításáról szóló, 2014-es törvény végrehajtását úgy kell biztosítani, hogy annak kivitelezésekor a bankszektorra az árfolyamkockázathoz kapcsolódó további költségek ne háruljanak.

Az ingatlanárverések és kilakoltatások további szigorításától tartózkodni kell.

A bajba jutott hitelesek ingatlanjainak megvásárlására vonatkozó programot (eszközkezelő) bővíteni, a bekerülési feltételeket pedig lazítani kell – derül ki a memorandum szövegéből.

©

A kormány vállalta azt is: a magáncsődre és a banki ügyfelek visszamenőleges szerződésmódosítására vonatkozóan nem lépnek életbe új törvények, jogszabályok anélkül, hogy ezt támogatná a bankszövetség.

Az uniós jogszabályok betartása érdekében a magyar kormánynak tartózkodnia kell olyan törvények, intézkedések bevezetésétől, amelyek a bankszektor profitabilitására negatív hatással lehet.

A kormány a szándéknyilatkozatban azt is kijelentette, hogy nem akar többségi tulajdonrészt szerezni rendszerszinten fontos magyarországi bankokban, kivéve, ha az egész bankrendszer stabilitása kerül veszélybe. Emellett kötelezi magát arra, hogy a következő három évben magánkézbe adja minden, a magyarországi bankokban birtokolt többségi részvénycsomagját – olvasható a napi.hu összefoglalójában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb képek kerültek elő az elérhető árú, de meglepően jó specifikációjú telefonról

Újabb képek kerültek elő az elérhető árú, de meglepően jó specifikációjú telefonról

Gruevszki szabad, mi viszont Orbán foglyai vagyunk

Gruevszki szabad, mi viszont Orbán foglyai vagyunk

Új Mercedes S-osztály: nagyobb, könnyebb és akár tisztán elektromos

Új Mercedes S-osztály: nagyobb, könnyebb és akár tisztán elektromos

Most vigyázzon, ha a K&H-nál van számlája, lenyúlós e-mail terjed

Most vigyázzon, ha a K&H-nál van számlája, lenyúlós e-mail terjed

Szörényi Levente: Baromi jó érzés, hogy már nincs dolgom a zenével

Szörényi Levente: Baromi jó érzés, hogy már nincs dolgom a zenével

Útrakész a Déli-sarkra induló Rakonczay Gábor

Útrakész a Déli-sarkra induló Rakonczay Gábor