szerző:
MTI / hvg.hu

Több mint 200 ezerrel kevesebben vannak, akik ki vannak téve a szegénység kockázatának az Emmi államtitkára szerint. Azok az adatok, amik arról árulkodnak, hogy mekkora probléma a szegénység Magyarországon, nem szerepelnek a nyilatkozatban.

Az elmúlt két évben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint is 241 ezerrel csökkent azoknak a száma, akik ki vannak téve a szegénység kockázatának – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn az M1 műsorában.

Rétvári Bence annak apropóján nyilatkozott, hogy a Tárki felmérése szerint minden tizedik magyar azt fontolgatja, véglegesen külföldre költözik. A KSH legutóbb tavaly novemberben adott ki részletes statisztikát a háztartások életszínvonaláról, erre támaszkodhatott az Emmi államtitkára.

©

A legfontosabb szegénységgel kapcsolatos adatok viszont kimaradtak a nyilatkozatból. Ezek pont arról árulkodnak, hogy a szegénység komoly probléma Magyarországon. Például a statisztika szerint, amire az államtitkár is hivatkozik:

  • nyílik az olló a leggazdagabbak és legszegényebbek között
  • a legalsó jövedelmi ötödben keresők részesedése az összjövedelemből folyamatosan csökken, a legfelsőé pedig folyamatosan nő
  • az alsó jövedelmi csoportok száma nő, és a felső rétegben is komoly a bővülés, de a középrétegekbe tartozók száma csökken
  • 3 millió 44 ezer embert érintett 2013-ban a relatív jövedelmi szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának legalább egy dimenziója. A tízmilliós lakossághoz képest ez nagy szám, a teljes lakosság 31,1 százaléka. Egyébként ez az a szám, ami a KSH adatai szerint 241 ezerrel alacsonyabb volt 2012-höz viszonyítva.

Az utóbbi adatot érdemes részletesebben is kibontani: 2013-ban az egyes dimenziókat tekintve 0,3 százalékponttal nőtt a relatív jövedelmi szegények aránya. Eközben a munkaszegények aránya 0,3 és a súlyos anyagi deprivációban (a fogalomról itt írtunk bővebben) élők aránya 2,9 százalékponttal csökkent. Azok száma viszont, akiket mind a három szegénységi dimenzió együttesen sújtott, 461 ezer fő volt, ami 18 ezer fővel több, mint 2012-ben.

A szegénységi statisztikáknál az különösen szomorú, hogy valamennyi szegénységi dimenzió tekintetében a legveszélyeztetettebb csoportba a 18 év alatti gyermekek tartoznak. Körükben 2013-ban az országos átlagnál 10 százalékponttal magasabb volt azok aránya, akik ki vannak téve a szegénység vagy kirekesztődés kockázatának. A súlyos gyermekszegénységről itt írtunk. Egy másik cikkben pedig arról, hogy Magyarországon 620 ezer gyermek él különösen súlyos körülmények között.

Az államtitkár a szegénységi adatok részletezése helyett arról a pozitív fejleményről beszélt, hogy 2013-hoz képest 12 százalékkal többen engedhetnek meg maguknak nyaralást, illetve a két évvel ezelőttihez képest 8 százalékkal nőtt azoknak a száma, akiknek nem jelent gondot egy váratlan kiadás, például egy elromlott mosógép pótlása – mondta Rétvári Bence.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!