szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A KSH publikálta várva várt szegénységi statisztikáit, melyekből többek között kiderült, hogy nyílik az olló a legszegényebbek és leggazdagabbak között, illetve Magyarországon a teljes lakosság 31,1 százalékát, azaz 3 millió 44 ezer embert érintett a relatív jövedelmi szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának legalább egy dimenziója.

Publikálta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a háztartások életszínvonalára vonatkozó kiadványát, melyben a szegénységre vonatkozó statisztikákat is közölték. A korábbi sajtóhírek szerint a KSH takarékossági okokból nem adta ki az előzetesen állítólag szeptemberre tervezett átfogó szegénységi és kirekesztési statisztikákat, ehelyett novemberben a szegénységről, a fogyasztásról és az életszínvonalról szóló kiadványukban ismertették az adatokat. Bár a háztartások egy főre jutó éves bruttó jövedelme nőtt tavaly, a szegénységet illetően romlik a helyzet. A statisztikákból szemezgettünk.

Nyílik az olló a leggazdagabbak és legszegényebbek között

A kiadvány ismerteti az egyes jövedelmi tizedekre vonatkozó bruttó jövedelmeket is (egy főre lebontva, 2013-as adat). A legalsó, illetve legfelső jövedelmi decilis között majdnem nyolcszoros a különbség. A munkajövedelmeknél még durvább, 16-szoros a különbség (141 ezer vs. 2 millió 318 ezer forint). A KSH emellett ugyanakkor megjegyzi, hogy a jövedelmek nagyságában tapasztalt különbségek kialakulásában az is szerepet játszott, hogy az alsó jövedelmi tizedbe tartozók jóval népesebb háztartásokban élnek, mint a gazdagabbak. A statisztikából emellett az is látszik, hogy a legfelső jövedelmi decilis igencsak elválik a többiektől:

©

Egy másik statisztika arra világít rá, hogy a jövedelmi ötödökre szétbontott magyarok az összjövedelemből mekkora aránnyal részesednek. A statisztikából az látható, hogy míg a legalsó jövedelmi ötöd részesedése 2009 óta folyamatosan csökken, addig a legfelsőé folyamatosan nőtt az utóbbi években (34,2-ről 37,2 százalékra):

©

A statisztikákból emellett kiderül, hogy az alsó jövedelmi csoportok száma nő, míg a középrétegekbe tartozók száma csökken, a felső rétegnél pedig komoly bővülés volt megfigyelhető:

©

A statisztikák szerint Magyarországon a teljes lakosság 31,1 százalékát, azaz 3 millió 44 ezer embert érintett a relatív jövedelmi szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának legalább egy dimenziója, ami 2,4 százalékponttal, azaz 241 ezer fővel alacsonyabb a 2012. évinél. Az egyes dimenziókat tekintve 0,3 százalékponttal nőtt a relatív jövedelmi szegények aránya, a munkaszegények aránya 0,3 és a súlyos anyagi deprivációban (a fogalomról itt írtunk bővebben) élők aránya 2,9 százalékponttal csökkent. Azok száma, akiket mind a három szegénységi dimenzió együttesen sújtott 461 ezer főt tett ki, ami 18 ezer fővel több, mint a megelőző évben:

©

A szegénységi statisztikáknál az különösen szomorú, hogy valamennyi szegénységi dimenzió tekintetében a legveszélyeztetettebb csoportba a 18 év alatti gyermekek tartoznak. Körükben 2013-ban az országos átlagnál 10 százalékponttal magasabb volt azok aránya, akik ki vannak téve a szegénység vagy kirekesztődés kockázatának. Ennek egyik oka, hogy a szegényebb háztartásokban több a gyermek, a másik az, hogy a kisgyermekes háztartások többségében az anya nem dolgozik:

©

A statisztikákból kiderül, hogy a magyarok több mint 36 százaléka nem engedheti meg magának, hogy áthívjon barátokat, ez a társas kapcsolatok fenntartásában is problémát okoz. De több mint 32 százalék mozira, sportra, színházra sem tud költeni:

©

A jövedelmi ötödökre lebontott fogyasztási statisztikáknál az látható, hogy a legalsó jövedelmi ötödnél a jövedelmek 56 százalék megy el a létfontosságú kiadásokra (lakásfenntartás, háztartási energia és élelmiszer, illetve alkoholmentes italok). A legfelső jövedelmi tizednél ez az arány 12 százalékponttal alacsonyabb:

©

A statisztikák között található egy olyan is, mely arra kérdézett rá az embereknél, hogy mennyire elégedettek életükkel, anyagi helyzetükkel. Nem meglepő módon a szegények egyáltalán nem elégedettek sem életükkel, sem anyagi helyzetükkel, a felsőbb jövedelmi tizedeknél ugyanakkor lényegesen javulnak a mutatók:

©

A KSH emellett közölte a Gini-együtthatót is, ez megmutatja, hogy a jövedelmük nagysága alapján sorba rendezett népesség, illetve az általuk birtokolt jövedelmi hányad kapcsolata hogyan alakul (0 a teljes egyenlőség, 100 a teljes egyenlőtlenség). Az EU átlagához képest e tekintetben jobban állunk (2012-ről 2013-ra a mutató szinte nem változott), ám a régióból több ország is előttünk található:

©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!