szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rezsicsökkentési kapitulációról szóló cikkünk miatt összehívott rendkívüli kormányszóvivői sajtótájékoztatón sokáig kerülgették a dolgot, de semmit sem cáfoltak, egyszer aztán véletlenül elismerték, létezik a Brüsszelnek küldött levél.

Lényegében soron kívüli sajtótájékoztatót hívott össze a kormány a rezsiharc végét kilátásba helyező kormányzati levelet ismertető cikkünk miatt. Sokáig Kovács Zoltán kormányszóvivő és Németh Szilárd rezsibiztos is elzárkózott minden kérdés érdemi megválaszolásától, amely a cikkünkben ismertetett levél létezésére, illetve annak tartalmára vonatkozott. Egyszer aztán Németh Szilárd elszólta magát, olyasmit mondott, hogy ha „innen került ki a levél, az nagyon gázos történet”. Ezzel voltaképpen elismerte a levél létét – ahogyan azt egyébként az igazságügyi tárca is megtette a múlt héten.

Cikkünkben ismertettük a lapunk által megismert, Trócsányi László igazságügyi miniszter által az uniós energetikai biztosnak írt levél lényegét. Abban olyan lépéseket helyez kilátásba a kormány, amelyek a rezsicsökkentési harc végét jelentik: az árképzést, a közműadó eltörlését, a tőkemegtérülési ráta emelését lengetik be.

Németh Szilárd és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart
©

Az egész mai tájékoztatót úgy vezette fel Kovács Zoltán, hogy a megjelent hírek valótlanságokat állítanak a rezsicsökkentéssel kapcsolatban, és az a szólás illik a helyzetre szerinte, hogy „ha csendben maradtál volna, bölcs maradtál volna”.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy Magyarországgal szemben – más uniós államokhoz hasonlóan – folyamatban van kötelezettségszegési eljárás. Egyeztetések folynak Budapest és Brüsszel között, a kormány semmilyen hírt nem kommentál, mert bármilyen dolog tárgyalások alatti kommentálása is befolyásolhatja a folyamatot, jelezte. (Ő tartotta is magát ahhoz, hogy – Némethtel szemben – nem szólta el magát, a levél létezésére vonatkozó kérdések érdemi megválaszolása elől kitért.) Egy dolgot állított: a kormány szándéka szerint megtesz mindent, hogy megvédje a rezsicsökkentés eredményeit. Minden feltétel adott ahhoz, hogy a rezsicsökkentés eredményeit megőrizzük és továbbfejlesszük – szögezte le a kormányszóvivő. Attól azonban tartózkodott, hogy megígérje, nem lesz gáz- vagy áramáremelés.

Arra a kérdésre, hogy a kormány indít-e vizsgálatot a levél tartalmának kiszivárgása miatt, azt mondta Kovács, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy kiderüljön, mi történt.

Ellenzéki reakciók

Az Együtt szerint semmi nem támasztotta alá a rezsicsökkentést, egy uniós kötelezettségszegési eljárás pedig rámutathat, hogy Orbán Viktor miniszterelnök becsapta az embereket. Szelényi Zsuzsanna független országgyűlési képviselő, a párt politikusa sajtótájékoztatón kérdésre úgy fogalmazott: mindig gyanúsnak tartotta azt az óriási rezsicsökkentési programot, amit a Fidesz megvalósított, semmi nem támasztotta alá, hogy a kormány olcsó energiaárakat ajánljon fel a lakosságnak.

A Párbeszéd Magyarország szóvivője azt mondta, hogy a pártja a rezsicsökkentést egy blöffnek, egy "több éve folytatódó pilótajátéknak" tartja, amelynek a végén a magyar adófizetők állják majd a költségeket.

Az MSZP szerint joggal vetődik fel a kérdés: Orbán Viktor miniszterelnök tervezi-e a rezsicsökkentés leállítását, és ha igen, akkor milyen mértékben drágul majd az áram és a gáz – erről a szocialisták elnök-frakcióvezetője, Tóbiás József beszélt hétfői sajtótájékoztatóján.

A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy tisztázza, hogy áll az Európai Bizottsággal szembeni "rezsiharc".

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció annak a levélnek a nyilvánosságra hozatalát követeli a kormánytól, amelybe a hvg.hu betekinthetett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszavitték Fülöp herceget a londoni magánkórházba

Visszavitték Fülöp herceget a londoni magánkórházba

„Csodálatos érzés”: Kinyitottak a mozik New Yorkban

„Csodálatos érzés”: Kinyitottak a mozik New Yorkban

Bezárnak a MediaMarkt, az eMag és az Edigital üzletei is, de a hétvégén még rohamra készülnek

Bezárnak a MediaMarkt, az eMag és az Edigital üzletei is, de a hétvégén még rohamra készülnek