szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Hiába buzdítja a lakosságot, hogy utasítsák el a trojka ultimátumát a vasárnapi népszavazáson, a legfrissebb felmérés szerint relatív többségbe kerültek az igenek, magyarán a nemzetközi szervezetek által kért megszorításokat támogatók hívei a vasárnapi referendum előtt.

A legfrissebb felmérés szerint relatív többségbe kerültek a hitelezőkkel való megállapodás támogatói Görögországban a vasárnapra kitűzött referendum előtt. Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter az ausztrál ABC rádiónak, valamint a Bloomberg amerikai televíziónak csütörtökön egyaránt úgy nyilatkozott: nem zárja ki, hogy az "igen" szavazatok győzelme esetén a Ciprasz-kormány lemond. "Úgy véljük, hogy a nép döntését tiszteletben kell tartani" – hangsúlyozta a miniszter, utalva arra: esetleges lemondásuk után együtt kívánnak működni azokkal, akik átveszik a kormányzást.

Kedden több tízezres tüntetés volt Athénban az EU és az igen mellett.
©

Az Elefterosz Tiposz című konzervatív újság megbízásából végzett, csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás adataiból az tűnt ki hogy a megkérdezettek 47,1  százaléka támogatja a nemzetközi hitelezők által javasolt reformintézkedéseket, 43,2 százalékuk viszont azok elfogadása ellen van.

Elveszítette a fonalat a szövevényes görög sztoriban? Néhány fontos esemény az elmúlt napokból:

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerda este megerősítette, hogy vasárnap megtartják a népszavazást, amelyen a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról nyilváníthatnak véleményt a görög polgárok. A nemzethez intézett televíziós beszédében arra kérte honfitársait, hogy szavazzanak nemmel a referendumon, mert az "döntő lépés lesz egy jobb megállapodás" felé vezető úton. Azt hangoztatta, hogy a népszavazás nem Görögország euróövezeti tagságáról szól, hiszen az adott. A média azonban a kormány ellen dolgozik, és az igen mellett foglal állást, kivéve az állami rádió- és tévéadót, az ERT-t, amit a Ciprasz-kormány indított újra, miután az előző kormány takarékossági intézkedésként bezáratta.

Korábbi felmérések szerint a hét elején még többségben voltak a hitelezőkkel való megállapodás ellenzői, azóta azonban – legalábbis a friss felmérés szerint – változott a helyzet.

A népszavazáson meglehetősen bonyolult kérdést tesznek fel a szavazópolgároknak. A kérdés így hangzik: "El kell-e fogadni azt a közös tervet, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap június 25-én az Eurócsoport elé terjesztett?" A szavazócédulán ezt követően kifejtik, hogy a terv két részből áll, és feltüntetik a terv két fejezetének címét. Az első a Reformok a folyamatban lévő programok lezárására és azon túl címet viseli, a másodiknak Az adósságok fenntarthatóságának előzetes elemzése a címe.

A szavazóknak "Nem" és "Igen" között kell választaniuk. A két lehetőség közül a "Nem" válasz szerepel az első helyen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!