szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kedden kellene fizetnie Görögországnak 1,6 milliárd eurónyi lejáró adósságot az IMF felé, de ezt aligha tudja megtenni. Ez államcsődöt jelent. Görögországban nem nyitottak ki ma a bankok és a tőzsde sem - a bankok egész héten zárva tartanak -, napi 60 euróban korlátozták a bankautomatából történő pénzkivétel összegét. A tőzsdék zuhanni kezdtek reggel, a forint is így tett, 1 euró már többe kerül 315 forintnál. A Standard and Poor's hétfő este még tovább rontotta Görögország besorolását. Cikkünk folyamatosan frissül.

1 2 3 4 5
Sorrend megfordítása

Zárjuk tudósításunkat

A görög helyzetről szóló percről percre tudósításunkat mára lezárjuk, de a görög válsággal kapcsolatos híreket a hvg.hu továbbra is követi.

Leminősítették Görögországot

A korábbi CCC-ről egy fokozottal lejjebb, CCC- szintre rontotta Görögország adósbesorolását a Standard&Poor's - adta hírül a Guardian.

A hitelminősítő 50 százalékra becsüli annak az esélyét, hogy Görögország kilép az eurózónából.

New York zuhan

Másfél százalék körüli mínuszban álltak a vezető New York-i tőzsdemutatók a hétfői kereskedés vége előtt két órával, elsősorban annak a hatására, hogy egyre kilátástalanabb a görög adósságrendezés ügye, az ország alig 30 órányira áll az államcsődtől.

Hétfőn, közép-európai idő szerint 20 óra körül a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,40 százalék, az S&P 500-as mutató 1,48 százalék, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,66 százalék veszteségen állt.

Elemzők a tőzsdemutatók jelentős gyengülésével kapcsolatban megjegyezték, hogy a forgalom alig haladja meg az elmúlt napok átlagát. "A befektetők körében nincs szó ijedtségről. Ez nem egy pánikeladás" - mondta egy kereskedő. A Görögországgal kapcsolatban felerősödött bizonytalanság csak hozzáadódott ahhoz a vélekedéshez, hogy csak lassan nő a cégek nyeresége, miközben egyre közelebb áll az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a sok év óta első kamatemeléshez.  

Kína közbeszól

Kína azt kívánja, hogy Görögország maradjon az euróövezetben, és hogy a nemzetközi hitelező intézmények sürgősen állapodjanak meg az athéni kormánnyal a görög adósságválság kezelését illetően - mondta hétfőn Brüsszelben Li Ko-csiang kínai miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság, valamint Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével.

Mindenki nyugodjon le, a magyar kormány felmérte a görög válság hatását...

... és be is kalkulálta azt a jövő évi büdzsébe. Ezt mondta legalábbis Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára.

Ha mégis történik valami, arról a globalizált világ tehet - mondta Banai.

Egész pontosan így: Lehetnek hatásai a görög krízisnek Magyarország életére is, de olyan költségvetése van az országnak, amely kivédi a kockázatokat. A teljes magyar export 0,4 százaléka irányul Görögországba, és pénzpiaci vonalon sincsenek erős összefonódások: Magyarországon nincsenek görög tulajdonú bankok, így a görög bankrendszer problémája ilyen ágon sem gyűrűzik be Magyarországra. Mégis, a forint árfolyama némileg elmozdult, és a tőzsdék gyengülnek, vagyis a globalizált világ érezteti hatását - mondta Banai Péter.

Tüntetés készülődik a görög parlament előtt

A Guardian arról számol be, hogy a görög parlament előtt tüntetők gyűlnek, a megszorítások ellen tiltakoznak.

Putyin dörzsölheti a markát?

A hvg.hu által megkérdezett görögországi lakosok nem izgulják túl azt, hogy 24 órára vannak az államcsődtől. Van, aki kipróbálná, milyen, amikor Oroszország menti meg őket.

A görögök jelezték: nem fizetnek holnap az IMF-nek

Az első félig hivatalos bejelentés: a görög kormány nem fizeti ki a magyar idő szerint holnap éjfélkor esedékes törlesztőrészletet az IMF felé. Karnyújtásnyira az államcsőd.

Globálpolitikai nagytotál

A görög válság túlmutat az euróövezeten, írja a The Guardian. Ennek egy újabb jele a portál szerint, hogy a francia elnök telefonon egyeztetett Barack Obamával a görög helyzetről, és állítólag egyetértettek abban, hogy újra kell kezdeni a párbeszédet.

A The Guardian megjegyzése azokra a – nem is alaptalan – félelmekre utal, hogy Görögország Európától elszakadva az orosz befolyási övezetbe hullana.

Ciprasz tényleg tévészereplésre készül

Görög idő szerint este 10-kor interjút ad az állami tévében – erősítette meg a görög kormányfő a Twitteren.
1 2 3 4 5

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendőr hajtott autóval a tüntetők közé az Egyesült Államokban

Rendőr hajtott autóval a tüntetők közé az Egyesült Államokban

Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára

Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára

870 lóerőre húzták a Ford Mustangot

870 lóerőre húzták a Ford Mustangot