Tetszett a cikk?

Durva rendellenességeket találhatott az Európai Csalásellenes Hivatal az V. kerületi Város Szíve Programnál, mert a magyar legfőbb ügyésznek, illetve az Európai Bizottságnak is azt javasolták, hogy tegyenek lépéseket az ügyben. Az EB-nek azt írták, talán vissza kellene kérni a projektre nyújtott uniós támogatást.

Az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) megvizsgálta az V. kerületi Budapest Szíve Programot és javaslatot tett a magyar legfőbb ügyésznek, illetve az Európai Bizottságnak is további lépésekre - derül ki Jávor Benedek PM-es európai parlamenti képviselő blogjáról.

Jávor Benedek az OLAF főigazgatójától, Giovanni Kesslertől kért tájékoztatást az V. kerületi beruházásokról, Kessler pedig válaszlevelében azt írta, a csalásellenes hivatal 2014 végén zárta le vizsgálatát az ügyben.

Mint írták, a közbeszerzésekkel kapcsolatos rendellenességekre és csalásra vonatkozó vádakat vizsgálták a Budapest Szíve Program szerződéseinél, a vizsgálat lezárása után pedig egy igazságügyi ajánlást küldtek a magyar legfőbb ügyésznek, akit arra kértek, hogy fontolja meg jogi lépések megtételét, ezen kívól pedig az Európai Bizottság regionális és várospolitikai főigazgatóságának is küldtek egy pénzügyi ajánlást, a folyósított péjnzek lehetséges visszafizetése ügyében.

A felújított Ferenciek terét még 2014 márciusában adták át
©

Az OLAF főigazgatója a szigorú szabályok miatt nem pontosíthatta, hogy milyen rendellenességeket találtak a tenderekben, ezért inkább azt ajánlotta Jávornak, hogy forduljon azokhoz a szervezetekhez, akiknek a következő lépéseket kellett volna megtennie.

A Budapest Szíve Program keretén belül újították fel egyébként a Ferenciek terét, a Károly körutat, és elvileg a Széchenyi (volt Roosevelt) tér felújítása is tervben van.

A Fővárosi Főügyészség egyébként az OLAF jelentése alapján már különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt rendelt el nyomozást az ügyben, amelyet a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya folytat le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

A korlátozások ellen tüntettek Amszterdamban

A korlátozások ellen tüntettek Amszterdamban

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig