szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt nyomozást rendelt el a főváros és az V. kerület közös, uniós forrásokból létrehozott projektje, a Budapest Szíve programmal kapcsolatban a Fővárosi Főügyészség – írta csütörtöki számában a Népszava a hatóság közlésére hivatkozva.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) még decemberben készített jelentését feljelentésként értékelték, és a nyomozás lefolytatásával a BRFK gazdaságvédelmi főosztályát bízták meg – írta a Népszava a főügyészség közlésére hivatkozva. A lap szerint a 15 milliárd forintos felújítási projekt ügyében az OLAF különböző szabálytalanságok és csalás miatt érkezett panaszok alapján indított vizsgálatot.

A vs.hu január végén írt arról, hogy az OLAF tavaly év végén fejezte be a nyomozást az ügyben, miután olyan panaszok érkeztek a hivatalhoz, hogy szabálytalanság és csalás lehetett a felújítási munkákat megelőző közbeszerzéseknél.

Az akkori beszámoló szerint az OLAF a nyomozás befejezése után megkereste a magyar ügyészséget és azt kérte, hogy tegyen lépéseket az ügyben. Ezzel párhuzamosan úgynevezett pénzügyi javaslatot tettek az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának is. A vs.hu szerint vélhetően azt kérték, hogy az EU által adott pénzt vagy annak egy részét követelje vissza az unió.

A főváros még 2007 februárban hirdette meg a Budapest Szíve elnevezéssel azt a városfejlesztési programot, amely a Kiskörúton belüli térség megújítására és sétálóutcák kialakítására vonatkozott. A mintegy 15 milliárd forintos program három projektből áll, az első az V. kerület, a másik kettő a főváros irányítása alá tatozik.

Belváros-Lipótváros önkormányzata a Népszava szerint most úgy reagált az ügyre, hogy tudomása szerint az OLAF és a korábban eljáró bizottság egyáltalán nem állapította meg, hogy a projekt keretében irányított közbeszerzésre, csalásra vagy hasonló súlyú visszaélésre került volna sor. A vizsgálat során a közbeszerzési eljárás egy részének lehetséges szabálytalanságára vonatkozó megjegyzéseket tettek – írták a közleményben.

Az önkormányzat hozzátette, hogy az ilyen jellegű felvetésekkel kapcsolatban a hivatalos eljárás során is számtalanszor felhívta a figyelmet arra, hogy mindvégig a magyar jogszabályok és kötelező előírások alapján járt el, a pályázatok kiírása és elbírálása során mindvégig a beruházás gazdaságos és sikeres lefolytatását tartotta szem előtt.

Azt is kiemelték, hogy szerintük a bizottság és az OLAF hivatkozásai több esetben és tekintetben is teljes mértékben valótlanok voltak, alapvető félreértéseken és az iratok hiányos feldolgozásán alapultak. Az önkormányzat a jogszabályban előírt és szükséges eljárásokat minden esetben lefolytatta, a beruházás jellegével és jelentőségével összefüggő feltételeket írt elő – közölték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kigyulladt egy ház Tiszaszőlősön, egy ember meghalt

Kigyulladt egy ház Tiszaszőlősön, egy ember meghalt

Pénteken megdőlhet a napi melegrekord, vasárnap már havazhat

Pénteken megdőlhet a napi melegrekord, vasárnap már havazhat

Szövet borítja és egy kis ventilátor is van az Apple fejlesztés alatt álló VR-szemüvegében

Szövet borítja és egy kis ventilátor is van az Apple fejlesztés alatt álló VR-szemüvegében