szerző:
Tetszett a cikk?

Az Alkotmánybíróság – szokatlan módon egyhangúlag, különvélemény nélkül – visszadobta a Sukoró-ügy vádlottjainak panaszát, így a vége felé közeledő pert a Szolnoki Törvényszéken fejezhetik be.

Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérletével vádolt volt vezérigazgatója és több vádlott-társa azért fordult az AB-hoz, mert bár 2013-ban éppen az AB minősítette alaptörvény-ellenesnek az Országos Bírósági Hivatal elnökének ügy-áthelyezési jogát, ügyüket végül mindmáig ott tárgyalják, ahová Handó Tünde OBH-elnök az alkotmánysértő törvény alapján 2012-ben áthelyezte. Ez szerintük sérti a tisztességes eljáráshoz, a védelemhez és a jogorvoslathoz való jogukat. Azt kérték, hogy az AB minden eddigi döntést semmisítsen meg, és az egész tárgyalás kezdődjön újra Budapesten, szabályosan kijelölt bíró előtt.

Az AB a kérelmeket visszautasította – ezt a szót az „elutasítás” helyett akkor használják, ha érdemben nem is vizsgálják a beadványt –, illetve megszüntette a vizsgálatokat. Az indoklás felidézi, hogy a testület által alaptörvény-ellenesnek minősített szabályt az országgyűlés először beemelte magába az alaptörvénybe, és ezzel megkérdőjelezhetetlenné tette, de aztán a következő alaptörvény-módosításkor törölte, tehát a vitatott paragrafus ma már nincs hatályban, az OBH elnöke nem helyezhet át ügyeket.

A fotó egy korábbi tárgyalási fordulón készült
©

Amikor a 2013-as AB-határozat alapján a Szolnoki Törvényszék vissza akarta adni az ügyet, a Fővárosi Törvényszék azonban szintén illetéktelenségre hivatkozva nem volt hajlandó átvenni, a Kúriának kellett döntenie. A legfőbb bírói fórum mondta ki végül, hogy Szolnokon kell folytatni a tárgyalást, de ezt már nem a megsemmisített passzus alapján tette, hanem a büntető eljárási törvénynek arra a mondatára hivatkozva, hogy a Kúria jelölheti ki a bíróságot akkor, ha „az illetékességet meghatározó körülmények nem állapíthatók meg”. Ez pedig az AB szerint – a panasztevők véleményével ellentétben – rendben volt.

Így nincs akadálya annak, hogy az egykor Sukoróra tervezett kaszinóval kapcsolatos büntetőper első fokon véget érjen. Az ezután várható fellebbezések miatt azonban a jogerős ítéletig még sok idő eltelhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
3,4 milliárd forintot ad az állam Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely turisztikai fejlesztésére

3,4 milliárd forintot ad az állam Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely turisztikai fejlesztésére

A fenyegetések vagy a belső visszaélések miatt kell Mészároséknak saját biztonsági cég?

A fenyegetések vagy a belső visszaélések miatt kell Mészároséknak saját biztonsági cég?

Medián-felmérés: Meglepetések az ellenzéki politikusok népszerűségi listáján

Medián-felmérés: Meglepetések az ellenzéki politikusok népszerűségi listáján