szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre biztosabb, hogy nem tartható a jelenlegi nyugdíjszínvonal, az ellátásokat csökkenteni, a korhatárt emelni kell a jövőben. A Napi.hu tudósítása szerint egy múlt heti nyugdíjkonferencián, amit az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság rendezett, a résztvevők arra jutottak, hogy a nyugdíjjogosultságot előbb-utóbb a gyermekvállaláshoz kell kötni.

Komor képet festettek a hazai és külföldi szakértők a magyar és európai társadalombiztosítási nyugdíjrendszerek jövőjéről a Nemzetközi Társadalombiztosítási Szövetség és az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF) múlt heti budapesti konferenciáján – írja a Napi.hu.

A nyitónapon elhangzott előadásokból egyértelműen kiderült, hogy a magyarhoz hasonló európai felosztó-kirovó nyugdíjrendszerek (amely az aktívak befizetéseit osztja újra a nyugdíjasok között) nem tudnak mit kezdeni a társadalom elöregedésével: az egyre kevesebb befizető nem fogja tudni eltartani az egyre több nyugdíjast, ami a nyugdíjak csökkenéséhez, a jogosultságok szigorításhoz, a korhatár emeléséhez vezet.

A probléma a most aktív generációt érinti.
©

Ez Magyarországon nincs már messze, 15 éven belül a helyzet megváltozik. Most még stabil a rendszer, a statisztika szerint megállt a nyugdíjasok számának növekedése, a nyugdíjasok ellátásait még fedezik az aktívak befizetései. Most hat a beindult korhatáremelés, a 13. havi ellátások megszűnése, a kiváltságos nyugdíjak megszüntetése, ezek mind a fékezik a nyugdíjkiadások növekedését.

Megoldás a nyugdíj gyerekeseknek?

A konferencián részt vett Holtzer Péter, a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal volt elnöke, aki szerint a mai nyugdíjrendszerek nem kezelik a gyermekvállalás kérdését, nincs kellő ösztönözés a nyugdíj-előtakarékosságra, ezért egyéni ösztönzőkre van szükség.

Tóth Krisztián, az ONYF szakreferense szerint az oktatási rendszerekben jelentős tartalékok vannak, a munkaerőpiacon képzettség növelésével ellensúlyozható a felnövekvő generációk szűkülő létszáma. Az ONYF szakembere szerint az is egy elképzelhető lépés lehet, ha a nyugdíjjogosultságokat a gyermekneveléshez kötik, ami növelheti a születési rátát, persze növelné az egyenlőtlenséget is a nyugdíjak és a nyugdíjasok között.

Ezzel szembehelyezkedett Martin Werding, a Ruhr-University Bochum Társadalomtudományi Karának dékánhelyettese, aki szerint nem biztos, hogy releváns mértékben megnövelné a születési rátát, ha a nevelt gyermekek számához kötnék a nyugdíjjogosultságot, szerinte ezzel szemben hasznosabb lehet a családi támogatások növelése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érkezőben a megújult Volkswagen Polo

Érkezőben a megújult Volkswagen Polo

Életveszélyessé vált egy pécsi templom a horvátországi földrengések miatt

Életveszélyessé vált egy pécsi templom a horvátországi földrengések miatt

Soha nem látott videókat ígér Meghan Markle apja egy új dokumentumfilmben

Soha nem látott videókat ígér Meghan Markle apja egy új dokumentumfilmben