szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csupán 13,5 milliárd forinttal lóg a NAV-nak egy kínai magánszemély, aki régi motorosnak számít az adótartozók között. De valamiért felkerült az adóhatóság toplistájára a Nokia Komárom Kft. is. Sőt, Orbán Viktor egyik rokonának a cége is egy nagy adótartozói listán szerepel. Zuschlag János, Stadler József, Portik Tamás is a szégyenlistán, de Győzike már lekerült róla. Egy cukros áfacsalási ügyhöz köthető cég másfél évvel az után került fel rá, hogy az adónyomozók kiszálltak hozzá.

Tudják, kicsoda Magyarország legnagyobb friss adósa, aki az adóhatóságnak lóg? A – vélhetően – kínai állampolgár Zhou Tejiao. Az adóhivatal legfrissebb, a legnagyobb adótartozókat felsoroló listáját ő vezeti, potom 13,5 milliárd forinttal (!) lóg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé, nagyjából fele-fele arányban áll ez adóhiányból és a késedelmi kamatból.

Képünk illusztráció
©

Ez a lista azokat a magánszemélyeket és cégeket tartalmazza, akiknél a szeptemberrel végződő negyedévben jogerőssé vált az adótartozás, a NAV inkasszálhat, behajthatja a tartozást – ha tudja. Sokuknál aligha tudja, vélhetően Zhou Tejiaónál is kevés sansz mutatkozik arra, hogy 13,5 milliárdot beszedjen tőle az adóhivatal. De a csaknem 250 elemet tartalmazó listán levő cégek (a listán ők vannak jóval többen, mint a magánszemélyek) zöménél is hiába kopogtatnak a végrehajtók, rendszerint törlés, kényszertörlés alatt vannak a vállalkozások, vagy már meg is szűntek, sokszor székhelyszolgáltató címére vannak bejelentve, fizikailag képtelenség őket megtalálni (ezért is indul el a kényszertörlésük, és vonják vissza az adószámukat).

Zhou Tajiao messze veri a toplista 2. és 3. helyén levő két céget, a Karlo Invest Kft. összesen bő 3,5 milliárddal lóg a NAV-nak, a First Oil Agency Kft. pedig 3,8 milliárd forinttal adós.

Cukros áfacsalás

Ha valamelyik, a listákon szereplő cégről vagy más adózóról tudna mesélni nekünk, kérjük, írjon az [email protected] címre. Adatait bizalmasan kezeljük. Köszönjük.

Két ismert céget találtunk ezen a szégyenfalon. Az egyik a Sovereign Sugar Hungary Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amely onnan lehet ismerős, hogy 2014 elején a Sovereign-cukorral áfacsalást követhetett el, a NAV is kiszállt az érintett cégekhez. Most 860 millió forint adót keres rajta a hatóság, és dupla ennyi a késedelmi pótlék, mulasztási bírság, adóbírság. Jó példa arra, hogy mennyire lassan őrölnek az állam malmai: másfél évvel később került fel a nagy adótartozók jogerőssé vált listájára az a Sovereign Sugar Hungary Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amelynek adószámát már 2014 áprilisában törölte az adóhivatal.

Kilapátolják - képünk illusztráció
©

A másik ismert cég nevének felbukkanása azonban különös: a NAV szerint a Nokia Komárom Kft. csaknem 120 millió forinttal tartozik, és még 45 millió forint „jogkövetkezmény” fejeli meg ezt. A cég működik, fele részben a Microsoft holland, fele részben pedig luxemburgi leányának tulajdonában van a cégadatbázis szerint.

Zuschlag, Stadler, Portik

Zhou Tejiao „régi motorosnak” számít, legalábbis egy másik, szintén friss adótartozói szégyenlistán is ott találjuk a nevét. Ez azokat sorolja fel (magánszemélyeket, egyéni vállalkozókat, cégeket), akik, illetve amelyek legalább fél éven át folyamatosan lógnak a NAV-nak legalább 10, illetve 100 millió forinttal. Zhou ezt a lécet magasan ugorja.

Ott van a listán az a személy is, aki három hónapja azt a listát vezette, amit most Zhou. Szabó László akkor másfél milliárd forinttal tartozott az adóhatóságnak, igaz, rokonai nem tudták, hogy mivel hozta össze ezt az irgalmatlan nagy tartozást. És ott van például az a Tóthfalusi György Pál is, aki a kétezres évek nagy részében a Magyar Posta igazgatóságának tagja volt, 2007 és 2009 között, ahogy a napi.hu írja, a BKV Zrt. igazgatóságának elnöke volt. Ott van egy harmadik fajta, a céges listán egy másik, három hónappal ezelőtti nagy adótartozó cég, az Onix Blue Kft. is.

És még ismert cégek rajta

A céges lista közel 3100 olyan társaságot tartalmaz, amelynek az elmúlt 180 napban 100 millió forintnál több adótartozása volt. Olyan ismertebb nevek bukkannak fel, mint a Malév Vagyonkezelő Kft., a felszámolás alatt lévő Bábolna Zrt., vagy Zala Bútorgyár Zrt. Jelentős tartozása van a filmes állami pénzeket korábban elosztó Magyar Mozgókép Közalapítványnak, de ott a listán Matyi Dezső (az Alexandra könyvesbolt hálózat és nagykereskedés tulajdonosa) Pécsi Direkt Kft. nevű cége is. Rajta van az Orbán Viktor rokonához, a milliárdos vállalkozó Vitézy Tamáshoz köthető – egykor a Helyi Théma lapot előállító –, felszámolás alatt álló Théma Nyomda Nyomdaipari Kft.

De ott találjuk azt az abdai Portéka ABC-t is, amely 2013 végén elhíresült adócsalási ügybe keveredett.

A NAV összesen 3597 magánszemélyt vagy egyéni vállalkozót tart számon, aki több mint 10 millió forinttal tartozik folyamatosan, az elmúlt 180 napban. A listán ezúttal kevesebb ismert név, illetve közszereplő található, nincs már például a nagy adótartozók között Hunvald György egykori erzsébetvárosi MSZP-s polgármester, vagy Győzike (Gáspár Győző) és felesége (Gáspár Győzőné Balla Beáta) sem, pedig korábban rajta voltak. Azért kerülhettek le, mert megfizették a tartozásukat (vagy kiderült, hogy esetleg nem jogosan követelte tőlük az adóhivatal.) Ugyancsak lekerült a nagy tartozók listájáról Földesi Szabó László, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány egykori elnöke, akit milliárdos csempészésért és sikkasztásért jogerősen hat év szabadságvesztésre ítéltek.

Zuschlag János - rajta van
©

Most is 10 millió forint feletti folyamatos tartozása van viszont Zuschlag János egykori MSZP-s politikus országgyűlési képviselőnek, akit 2011-ben ítéltek jogerősen hat év börtönbüntetésre. A lista egyik stabil tagja Stadler József akasztói vállalkozó, a Stadler FC focicsapat egykori milliomos tulajdonosa, aki még az Utolsó vacsora után is visszaigényelte az áfát – jelenleg még börtönbüntetését tölti.

Szintén szerepel a listán Portik Tamás milliárdos vállalkozó, a kilencvenes évek olajmaffia ügyeinek egyik főszereplője, akit 2014-ben első fokon 11 év szabadságvesztésre ítéltek.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Rendkívüli segélyt kapnak a munkájukat elvesztők a Ferencvárosban

Rendkívüli segélyt kapnak a munkájukat elvesztők a Ferencvárosban

Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

Online tüntetnek a felhatalmazási törvény ellen

Online tüntetnek a felhatalmazási törvény ellen