szerző:
Máriás Leonárd - Nagy Gergő
Tetszett a cikk?

Komoly bevásárlást hajtott végre a hvg.hu. Lisztet, cukrot, étolajat, tejet vettünk magyarországi áruházakban. Arra voltunk kíváncsiak, fél évvel az áfabotrány kirobbanása után miért is lehet bizonyos termékekhez rendkívül kedvező áron hozzájutni. Több áruházláncnál is találtunk olyan szuperolcsó, külföldről behozott termékeket, melyekhez drágábban tudnánk hozzájutni, ha a származási országukban vásárolnánk meg. Kértünk egy árajánlatot is egy magyarországi fiktív kereskedőcég nevében, ám az áfával terhelt itthoni bolti ár csak nem akart kijönni. Szlovák céghez fordultunk, szerb étolajat rendeltünk, amit lehet, hogy mégis nálunk gyártanak, osztrák címről jött válasz tört angolsággal és magyar aláírással.

Fogtuk magunkat, május közepén körbenéztünk az élelmiszerboltokban, ahova elkísért bennünket az áfacsalás elleni egyik mozgalom (Fórum az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért) szóvivője, Torba Tamás. Az eredmény: szinte minden üzletláncnál találtunk gyanúsan olcsó termékeket.

Az üzlethálózatok nagyon nagylelkűek, mindenhol van olyan termék, amelynél az üzletnek nincs haszna a terméken (nincs árrése, talán még veszít is rajta), vagy ha van, az csak úgy lehetséges, hogy ügyeskedik a termékkel, mert feltűnő, hogy minden nagyon olcsó termék külföldről jön, és nem is a saját márkás a legolcsóbb. Ezek alapján talán nem alaptalan a feltételezés, hogy bő fél évvel az áfabotrány kirobbanása, és jó másfél hónappal a parlamenti választások után, a boltok jó része most is valamilyen áfacsalásban érintett árukkal csalogatja be az embereket. A legtöbb vásárló találkozik ilyen termékekkel, és ha első látásra nem is venné meg ezeket, sok esetben az ár miatt biztos betesz egyet-kettőt a kosárba.

Az áfacsalásról elhíresült Sovereign cukor
©

A Tescóban például még májusban is ott volt az áfacsalásról januárban elhíresült Sovereign cukor. A bevásárlókörutunkon az volt a kérdés, hogy az áruházláncokban vajon miért lehet kiugróan olcsó egy alig ismert cseh cukor, a szerb étolaj, a szlovák tej és liszt. Horváth András, az áfabotrány kirobbantója, kiugrott NAV-dolgozó is ezt pedzegette, amikor kilépett a nyilvánosság elé, és belengette, hogy ezermilliárdos is lehet Magyarországon évente az áfacsalás mértéke.

Indul a bevásárlás – olcsó szerb olaj az Intersparban

Bevásárlókörutunkon a legolcsóbb tejet, cukrot, lisztet és étolajat kerestük, és vásároltuk meg az áruházláncokban.

Az Intersparban szerbiai eredetű – Cvet Banata márkájú – napraforgóolajat vettünk, literjét 297 forintért. A termék nagyjából 100 forinttal volt olcsóbb a többi olajnál, még a Spar saját márkás olaja is jóval többe, 369 forintba került, a legdrágább olaj 419 forint volt.

Egy liter olaj előállítása és elszállítása az áruházba körülbelül 70 eurócentbe kerül hazai iparági források szerint. Ez 217 forintos áfa nélküli bekerülési költséget jelent, ami áfával együtt 276 forintra jönne ki. Ennek alapján a szerb napraforgóolajon nagyon kicsi lehet az Interspar árrése.

©

A Szerbia déli részén található Nisben egy nyitási akcióban ugyanennek a terméknek az áfa nélküli kiskereskedelmi ára 76 eurócent (310 forintos euróval számolva 235 forint) volt. Az alapvető élelmiszerek áfája Szerbiában - a magyar étolaj 27 százalékával szemben – 10 százalék. Ha az Interspar ugyanolyan áron jutott hozzá, mint a szerbiai kereskedő, akkor a magyar áfával 298 forint kellene, hogy legyen a végső ár, vagyis egyáltalán nem lenne benne az árrés. Szerbiai boltokban egyébként valamivel több mint 90 eurócentért árulják ugyanezt az olajat, ami nagyjából 280 forintnak felel meg.

Tejből szlovákiai eredetű 1,5 százalékos tej került a blokkunkra (Laura márkanéven), 165 forintos literenkénti áron. (A hazai Mizo terméke ugyanebben a termékkategóriában közel 280 forint volt.) Ugyanezt a tejet idén áprilisban, Szlovákiában 53 eurócentért lehetett kapni (89 eurócentről leárazva), ami átszámítva 164 forint, vagyis, a szlovák és a magyar ár nagyjából azonos. Hazai iparági források szerint a tej jelenlegi felvásárlási ára alapján, ha egy doboz tej 160-170 forintba kerül a kiskereskedelemben, akkor egyáltalán nincs rajta árrés, figyelembe véve azt is, hogy a szállítási költség 8 forint is lehet dobozonként Szlovákiából.

Így dolgoztunk

Azt találtuk, hogy a legolcsóbb, itthon kapható termék egytől egyig külföldről jött. Több termék kapható a származási ország kiskereskedelmében is, ezért összehasonlítottuk a magyar és a külföldi árakat. A környező országok árainak átszámításához 310 forintos euróárfolyamot alkalmaztunk (ez volt a vásárlást megelőző hónapokban jellemző árfolyamszint).

 

A magyar áfa jóval magasabb, mint a környező országoké, ennek ellenére Magyarországon sok termék nagyjából annyiba kerül, mint külföldön. Ebből vagy arra lehet következtetni, hogy ezeken a termékeken a magyarországi áruházláncokban nincs árrés, vagy arra, hogy valahol az értékesítési láncban nem kerül be az árba az áfa, miközben eljut a polcokra az áru. Megállapításaink ellenőrzéséhez megkerestünk magyarországi nagykereskedőket, és megkérdeztük az áruházláncokat is.

 

Nálunk a cukor, liszt és étolaj 27 százalékos áfakulccsal adózik, ezzel szemben például Szlovákiában, ahonnan gyakran kerül áru a magyarországi láncok polcaira, ezeken a termékeken 20 százalékos az áfakulcs, Csehországban pedig 15 százalék. (A 1,5 százalékos UHT tejnél kicsit más a helyzet, ezt a terméket nálunk 18 százalékos áfakulcs terheli, Szlovákiában és Csehországban pedig a már említett 20, illetve 15 százalékos kulcs.)

Áfacsalásról elhíresült cukrot találtunk

A Tescóban is találtunk feltűnően olcsó olajat – Sunol márkanévvel – 292 forintért. A Tesco saját márkás napraforgóolaja 359 forint. A terméken gyártó nincs feltüntetve, csak az, hogy a származási ország Szerbia. A forgalmazó viszont egy pozsonyi, Gold-Plus Company s.r.o. nevű szlovák cég.

Ugyanez az olaj a szlovák Tescóban 99 eurócent (47 százalékos leárazásban!), ami 307 forintra jön ki. Ez jelentős, és nehezen magyarázható árkülönbség, a szlovák terméket ugyanis 20 százalékos, a magyart 27 százalékos áfa terheli. Iparági információk alapján a szállítás legfeljebb 10 forint különbséget indokol a két termék – áfa nélküli – ára között.

Az áruházláncnál belebotlottunk az áfacsalásról elhíresült Sovereign cukorba is. Annak ellenére, hogy még januárban lecsapott a forgalmazóra az adóhatóság, május közepén még mindig tömegével volt kapható a Tesco polcain, 211 forintért.

Két Szlovákiából importált lisztet is találtunk. A két eltérő csomagolásban árult liszt azért keltette fel az érdeklődésünket, mert feltehetően ugyanaz a liszt van bennük, az áruk és a márkájuk viszont különbözik. Az egyik a Csallóközi liszt, amiből egy kilogrammot 99 forintért kaptunk, a másik a Gutai liszt 149 forintért. Mindkettő BL 55-ös liszt, ugyanabból a gutai malomból hozták, ugyanaz a cím van feltüntetve a csomagoláson. Egyetlen eltérés, hogy a Csallóközi liszten www.vitaflora.sk webcím szerepel, a gutai liszten a www.mlynkolarovo.sk. Mindkét cím a gutai malom weboldalára mutat (ha beírjuk a keresőbe a vitaflorás címet, a mlynkolarovo weboldalát kapjuk.)

©

Egy szlovák weboldalon 58 eurócentért (180 forint) találtuk meg a Gutai lisztet, ugyanazzal a csomagolással, mint a Tescóban. A szlovák kereskedőnél az áfa nélküli ár jön ki 150 forintra, annyira, amennyiért a magyar Tescóban, áfával növelten megkaphatjuk, miután ideszállították Szlovákiából. Ha feltételezzük, hogy nagyjából hasonló áron szerezték be a terméket, akkor a magyar 27 százalékos áfával a Gutai lisztnek 150 helyett 190 forintba kellene kerülnie nálunk. Esetleg még egy kicsivel drágább is lenne a szállítás miatt. Ennek alapján nehezen értelmezhető, hogy a Gutai lisztet a magyar fogyasztó megkapja 149 forintért, az még pikánsabb, hogy az ugyanebből a malomból származó Csallóközi liszt 99 forintba kerül nálunk.

Persze a szlovák oldalon talált 58 eurócentnél olcsóbbért is beszerezhette a Tesco a lisztet, ha régebben vette, de ehhez jó fél évvel ezelőtt kellett volna bespájzolnia. Tavaly év végéig 33 eurócentért (102 forint) is lehetett kapni gutai lisztet a kiskereskedelemben egy szlovák weboldal alapján. Ha a magyar Tesco ilyen olcsón szerezte volna be, akkor 108 forint lenne a magyar áfás ár. Azonban még ez is felette van a Csallóközi liszt árának.

Magyarországi gyártók információi szerint jelenleg 72-82 forint a BL 55-ös liszt nagykereskedelmi ára, ami nagyjából megfelel a szlovák, román árszintnek is. A boltok polcaira kerülő lisztnél erre kilónként 6-10 forint csomagolási költség kerül. További költségelem a szállítás, ami egy kilóra vetítve 1 forint 50 kilométerenként. Az alacsonyabb nagykereskedelmi árakkal és költségekkel számolva a Tescóban 99 forintért vásárolt kilós liszten egyáltalán nincs árrés. Ha a magasabbakkal számolunk, akkor a Tescóban a vásárló olcsóbban kapja meg a terméket, mint az a törvények alapján lehetséges lenne (a törvény ugyanis tiltja, hogy a boltok beszerzési ár alatt árulják a termékeiket).

Olcsón szállítana nekünk a Gutai malom

Cikkünk megjelenése után a Gutai malom tiltakozását fejezte ki, mert úgy látják, valótlan állítások sorával károkat okoztunk a cégnek. A Csallóközi és a Gutai liszt árkülönbsége a cég tájékoztatása szerint abból adódik, hogy az olcsóbb úgynevezett elsőáras, a drágább pedig márkás termék. Arra, hogy lisztjük szlovákiai fogyasztói árai alapján sehogy nem jön ki az alacsony magyar ár azt írták, hogy az 50 eurócent körüli (155 forint) szlovák ár, amit egy internetes bolt oldalán találtunk, „nem a valós piaci ár”. Felhívták a figyelmünket, hogy 35 eurócentért is lehet kapni lisztet Szlovákiában, pl. egy Tesco sajátmárkást. Meg kell jegyezni, még ez az ár is túl magas, és ha magyar áfával számolunk, továbbra is 110 forint feletti magyarországi árat kapunk, 99 forint helyett.

 

A malom képviselője azt is írta, hogy 72-82 forintos áron kamionos tételben, csomagolva tudna nekünk szállítani Budapestre (a malom által kínált ár nincs összhangban az általunk ismert gyártói árszinttel). Ha a legalacsonyabb árral számolunk, magyar áfával kijöhet egy 99 forintos bolti ár, a magasabbal 100 forint feletti árat kapunk.

A Lidlnél is szuperolcsó az olaj

A Lidlben egy darab szuperolcsó terméket találtunk: ez ugyanaz az olaj, mint az Intersparnál, ennél a láncnál viszont egy hajszálnyival drágább, 299 forint volt egy liter. A saját márkás napraforgóolaj is ugyanennyibe került, viszont ez az ár már akciós volt, 359 forintról leárazva.

A Penny Market cseh tejben utazik

A Penny Market egyik áruházában tej, cukor és napraforgóolaj került fel a szuperolcsó és érdekes termékek listájára. A Mlieko elnevezésű 1,5 százalékos cseh tej 149 forintba került akciósan. Az alacsony ár szembeszökő, mert jóval alacsonyabb, mint a 160-170 forintos szlovák tejek, pedig még messzebbről érkezik. (Egyébként az áruházlánc saját márkás terméke, melyet az Alföldi tej gyárt itthon, 199 forintba kerül.)

©

Ezt a tejet idén áprilisban 12,9 cseh koronáért lehetett kapni akciósan a kiskereskedelemben, ami akkori árral átszámítva 143 forint. Ez közel esik a magyar árhoz, viszont Csehországban az élelmiszeren csak 15 százalék az áfa. Ha nagyjából ugyanaz a beszerzési ár és az árrés, akkor a tejre érvényes magyar áfával 150 forint felett kellett volna alakuljon a magyar ár, amihez még a szállításnak is hozzá kellett volna adódnia. Ennek alapján nehezen vezethető le, hogyan került a Penny polcaira 149 forintért a cseh tej.

Napraforgóolajból a Naposkert névre hallgató bolgár termék volt olcsó áron, 299 forintért. Hozzá kell tenni, hogy a saját márkás olaj 359 forintba kerül (Líra). Ezt az olajat 2,69 leváért találtuk meg egy bolgár weboldalon, ami 417 forintra jön ki literenként.

A CBA is olajozik

Itt is találtunk olyan termékeket, melyekhez igen kedvező áron lehet hozzájutni. Napróforgóolajból például kettő nagyon olcsó volt. Az egyik a Koch Meister, az olajnak német a gyártója és cseh a forgalmazója, a termék literenkénti ára 275 forint. A másik, Tena márkajelzésű napraforgóolaj szintén 275 forintba került, származási helyként az EU-t tüntették fel a csomagoláson.

Tejből a cseh Lactel 1,5 százalékos terméke volt az, mely szemet szúrhat 169 forintos árával, cukorból pedig a szintén cseh Krupice, melynek kilójáért 205 forintot kértek a CBA egyik egységében.

Ha ennyi az annyi, akkor nem jön ki a matek

Kíváncsiságból megérdeklődtük az egyik igen olcsó terméket forgalmazó cégnél, hogy mennyiért is tudnának szállítani nekünk. Ehhez létrehoztunk egy fiktív e-mail címet és elküldtünk egy érdeklődést – magyarországi kereskedőcégnek kiadva magunkat – az említett vállalatnak. A Gold-Plus Company, s.r.o. szlovák vállalkozás honlapján található elérhetőségre címeztük levelünket, ahol a Sunol napraforgóolaj iránt érdeklődtünk. Bár az olajon az szerepel, hogy Szerbiából származik, a cég honlapján azt találtuk, hogy az olaj származási helye Magyarország. Ennél furább már csak az volt, hogy az érdeklődésünkre a várt szlovák helyett egy osztrák e-mail címről érkezett válasz, tört angolsággal, egy magyar illető aláírásával. A cég, amelytől a választ kaptuk, a Golden Food Broker GesmbH – vagy Golden Food Brokers, a számunkra megküldütt levélben így szerepelt –, ők május végén heti 5 kamion szállítását tudták vállalni, budapesti leszállítással, literenként 0,79 eurócentért (245 forint). Mindezért pedig a levél szerint előre kell fizetni, a pénznek még azelőtt a szállító számláján kell lennie, mielőtt lerakodnak Budapesten.

A cég honlapja szerint Közép-Európa legtöbb országába szállítanak, és nem csak napraforgóolajat, hanem például olívaolajat és szójaolajat is. A vállalkozás honlapján az elérhetőségek fülre kattintva csak egy online kitölthető mezőt találni, cím, telefonszám, e-mail cím nem található az oldalon (a nekünk megküldött levélben azonban azt írják, hogy ők egy linzi cég).

Hazai iparági szereplők szerint a hvg.hu-nak megküldött ár reális, a matek ugyanakkor nem klappol. Ez az ár áfa, kiskereskedelmi árrés nélkül értendő, ha legalább az áfát rárakjuk, akkor 311 forintnak kellene lennie a minimumárnak. Az alacsony árakat 65-70 eurócent/liter körüli beszállítási árakkal lehetne biztosítani. Bár Ukrajnából lenne lehetőség beszerezni ilyen áron olajat, piaci szereplők szerint egyelőre nem indultak meg onnan a szállítások, döntően a politikai (és esetleges fizetési) bizonytalanságok miatt. Így marad a 75 eurócenttől induló literenkénti piaci ár (nemzetközi árakhoz igazodnak a piacok elviekben), melyre általában szerbiai, szlovákiai szállítás esetén 3-4 eurócentes szállítási ár rakódik rá – magyarországi célállomással –, és 2-6 százalékos kiskereskedelmi árrés. Hozzá kell azonban tenni, hogy az étolajat “vevőcsalogató” terméknek használják az áruházláncok, így elképzelhető, hogy eltekintenek az árréstől, ám még ekkor is a körülbelül 311 forintos literenként ár lenne a mérvadó a nekünk megküldött ár alapján. Ha pedig erre még egy minimum árrés is rájönne, akkor egy szerény árréssel is legalább 317 forintos literenkénti árnak kellene kijönnie.

Defláció van az élelmiszereknél, megnéznek minden beszállítót

A hvg.hu megkereste az említett áruházláncokat azzal, hogy magyarázzák el nekünk, miért is lehetnek ilyen olcsó termékek a polcaikon. A Tesco sajtóosztálya azt írta, hogy az alapvető élelmiszerek piacán egy nagyobb mértékű, 20-25 százalékos defláció (áresés) van érvényben, nemcsak Magyarországon, hanem a környező országokban és Európában is. Ennek megfelelően a beszerzési árak, akár hazai áruról, akár import áruról van szó, csökkentek. Az árrésre vonatkozó adat üzleti titoknak minősül, így erre a kérdésre nem állt módjukban információt kiadni. A Sovereign cukorra vonatkozó kérdésre a cég közölte, hogy a termék már nem található meg a Tesco polcain. A hatóságtól semmilyen arra vonatkozó utasítást nem kaptak, hogy ezt a terméket le kell venniük a polcokról, hiszen azok a már korábban megvásárolt készleteik részét képezték. Ezeket a termékeket már teljesen kiárusították, így nincsenek az áruház polcain. (Május közepén látogattuk meg a boltokat, de csak most, cikkünk megjelenése előtt nem sokkal kértünk tőlük magyarázatot a feltűnően olcsó árukra. A két időpont között tűnt el az elhíresült cukor a Tesco polcairól.)

Így áfázunk az EU-ban

Elveszett az áfa tengerben? Az Európai Bizottságnak van egy szuper táblázata, melyben összegyűjtötték a közösség országaiban használatos áfakulcsokat. Milyen termékkategóriákra mekkorák a kulcsok, mire nem kell fizetni semmilyen áfát. Vigyázat, megterhelő olvasmány!

A CBA-tól azt közölték, hogy a napi, illetve az alapvető élelmiszertermékek esetén különösen, stratégiailag fontos a számukra, hogy nagyon kedvező fogyasztói árakkal tudjanak megjelenni a piacon, kiszolgálni vásárlóikat. Kiterjedt, 2538 egységből álló hálózatuk nagy felvevőképessége, áruigénye lehetőséget teremt a számukra arra, hogy egyszerre nagy mennyiségeket tudjanak megvásárolni, ezáltal a beszerzési árak is kedvezően alakuljanak. Ez indokolja az alacsony fogyasztói árakat. A cég válaszában emellett hozzátette, hogy a megküldött árak az érintett termékek vonatkozásában a hazánkban megtalálható üzletláncok esetében is hasonlóan alakulnak. Stratégiai termékeknél az árképzést minden esetben az adott piaci helyzet befolyásolja, hiszen a versenyképesség, árszerűség biztosítása érdekében ez elengedhetetlen – közölte a CBA. A fogyasztói árak ezért sok esetben csak minimális mértékben haladják meg a beszerzési árakat.

A Spartól érkezett válasz szerint a kereskedelem feladatai közé tartozik Magyarországon, hogy az üzletek polcain a magas minőséget képviselő, és emiatt magasabb árkategóriába tartozó termékek mellett alacsonyabb árkategóriába eső termékeket is forgalmazzon, kiszolgálva minden vásárlói igényt. Ezt figyelembe véve a nevezett termékeket a Spar minimális árréssel értékesíti. A Sparnak emellett alapvető érdeke a tiszta kereskedelem, annak minden vonatkozását tekintve. A Spar Magyarország közlése szerint ők minden beszerzési forrás esetén, a szállító termékeinek választékba emelése előtt mindig kellő körültekintéssel és tőlük elvárható gondossággal győződnek meg a szállító általános cégjogi adatainak, valamint képviseletre jogosult személyeinek és pénzügyi, gazdasági adatainak hitelességéről. Az áruházlánc az adatok ellenőrzését közhiteles és nyilvános adatbázisokra támaszkodva végzi el.

A Penny Market lapunkkal azt közölte, hogy társaságuk anyavállalatának belső szabályai alapján társaságuk üzleti folyamataival, üzleti partnereivel kapcsolatosan konkrét adatot, információt nem adnak ki.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Ha a cikkre az ismerősei figyelmét is felhívná, akkor a "Megosztom"-ra is kattintson! A közösségi oldalon plusztartalmakat is talál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már videón is látni az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilját, a ROG Phone 4-et

Már videón is látni az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilját, a ROG Phone 4-et

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában

Megsemmisült az Alpokban közel 2500 méteren épült motormúzeum

Megsemmisült az Alpokban közel 2500 méteren épült motormúzeum