szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem tervezi a magyar állam, hogy eladja részesedéseit a vezető magyar cégekben Varga Mihály elmondása alapján. Az állam a közelmúltban kiszállt az OTP-ből, ezzel 75 milliárdos bevételre tett szert, bár ez alacsonyabb ár, mint mikor azokat megvásárolták. A miniszter a bankadó csökkentéséről és az Erste Bankkal folyó vitáról is nyilatkozott.

A közeli jövőben az állam nem tervezi, hogy eladja részesedéseit magyar cégekben – írja a Világgazdaság Varga Mihályra hivatkozva. A miniszter szerint egyelőre kielégítő az állam tulajdonrésze a cégekben, nem kell párhuzamot keresni az OTP állami részvények eladásai között.

Az állam 75 milliárd forintért vált meg a OTP 5 százalékát jelentő részvényeitől, azaz 5 milliárddal alacsonyabb összegért, mint mikor bevásárolta magát a bankba. A részvényeket korábban Lázár János "holt vagyonként" jellemezte, ezért az eladását sikernek tekinti a kormányzat. A befolyt összeget beruházásokra és fejlesztésekre kívánják fordítani.

Ugyanezen a konferencián a miniszter szerint "Nem azért írtuk alá februárban az EBRD-vel és az Erstével a megállapodást – amelynek része a bankadó csökkentése is a jövő évtől –, hogy jó pontot szerezzünk a bankoknál, hanem azért, hogy a hitelezés mértéke növekedjen" – válaszolta a Világgazdaságnak. Az Erste Bank azt kifogásolta, hogy a kormány felrúgta a velük kötött megállapodást azzal, hogy a bankadó csökkentését a hitelezés bővítésének feltételéhez köti, illetve a bankokra hárítják a Quaestor-ügy károsultjainak kártalanítását is.

Az Erste Bank 15 százalékot ajánlott fel a magyar államnak a bank tulajdonrészéből illetve az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank – EBRD – is bejelentkezett a bevásárlással, amennyiben csökkenek a bankok terhei. Az EBRD elállhat az üzlettől – így a hitelezés bívítése is elmaradhat –, ugyanis a bankok megmaradó magasabb terhei nem érné meg számukra, az Erste így elállna a magyar kormánnyal kötött megállapodástól.

Varga Mihály szerint a bankadó mértéke csökkeni fog az jövőre az idei 0,53 százalékos mértékről 0,31 százalékra, a Quaestor-törvényt a bankok megtámadták az Alkotmánybíróságon, arra kérte az Erste vezetését, hogy várják meg a bírák döntését. A miniszter a bankok terheinek csökkentésében lát olyan elemeket, amiket Brüsszel kifogásolhat, példaként a hitelezés bővítésért felkínált 10 milliárdos adókedvezményt hozt fel, amit tiltott támogatássá minsősíthet az EU. Másik problémaként említette, hogy a nagyobb veszteséget elkönyvelő bankok számára is támogatást nyújtana a kormány, ez hasonló okokból beragadhat Brüsszelben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pártot alapított Bencsik János Polgári Válasz néven

Pártot alapított Bencsik János Polgári Válasz néven

Jobbak lennénk, mint hittük?

Jobbak lennénk, mint hittük?

Vannak építőipari szakemberek, akik 2021-re már nem is tudnak munkát vállalni

Vannak építőipari szakemberek, akik 2021-re már nem is tudnak munkát vállalni