szerző:
Alexis de Tocqueville
Tetszett a cikk?

A kormány újabb vállalkozói csoportokat talált meg az online pénztárgéppel, így az autószervizek, a taxik, valamint a konditermek, a wellness-szalonok és a pénzváltók is készülhetnek az elektronikus számlarendszer elindítására és az online pénztárgépek bevezetésére.

A kormány a feketegazdaság visszaszorítását segítő további lépésekre készül – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a PwC kelet-közép európai régiós áfacsalás elleni konferenciáján. Varga szerint az online pénztárgépek bevezetése egyértelmű siker, jelentős többletbevételt hozott a költségvetésnek, ahogy az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (EKÁER) bevezetése is. Mindezek alapján adódik a rendszer kiterjesztése – szögezte le. A miniszter beszédéből az derült ki, hogy az autószervizek, a taxik, valamint a konditermek, a wellness-szalonok és a pénzváltók készülhetnek. Az elektronikus számlarendszer bevezetésénél sokat várnak attól, ha az adóhatóság naprakész adatbázisokat tud vezetni, gyorsabban tud reagálni a papíron létező, majd eltűnő cégek számlázására, és így megakadályozza az adóvisszaéléseket.

Idén szeptember 20-ig több mint 48 ezer vállalkozás regisztrált az EKÁER rendszerbe. Az idei adatok szerint az áfabevételek mintegy 7 százalékkal, 140 milliárd forinttal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, és ebben az online pénztárgépek mellett az EKÁER-nek is jelentős szerepe van.

A kormány támogatja a fordított áfa bevezetését különböző területeken, példaként a sertéságazatot, a mezőgazdasági terményeket, vagy a cukor-, élelmiszerkereskedelmet említette. Hazánkban a leginkább fertőzött szektorokban, a fémhulladék felvásárlásánál és az építőiparban is évek óta sikeresen működik – szögezte le Varga Mihály, megemlítve, hogy a pozitív eredmények ellenére az Európai Bizottság több területen, így például a sertés- és a cukorértékesítési ágazatban nem engedélyezte a fordított áfafizetés bevezetését. A magyar álláspont szerint a nemzetközi áfacsalás elleni fellépés leghatékonyabb eszköze a fordított adózás, az unión belül évek óta törekednek ennek a kiterjesztésére, az Európai Bizottság több kezdeményezést elutasított, de a tárgyalások folyamatosak.

Tavaly több mint háromszázmilliárd forinttal emelkedett a forgalmi adó címén befolyt összeg, és ebből legalább 180-190 milliárd forint az online gépek használatából, a gazdaság fehéredéséből eredt. Varga Mihály elmondta, hogy Magyarországon a feketegazdaság és az áfacsalások okozta bevételkiesést évente 500-750 milliárd forintra, az elméleti áfa-alap 15-20 százalékára becsülik. A nemzetgazdasági miniszter beszámolt arról is, hogy két fontos intézkedést vezetnek be a tisztességes adózók védelmében, az egyik szerint a magánszemélyeknek nem kell adóbevallást készíteniük. A törvénymódosítással a másik újítás a jó és a rossz adósok megkülönböztetése, a visszaeső elkövetők, a rossz adósok gyakoribb ellenőrzése lesz.

A magyar kormány nemzeti hatáskörben már 2010-től számos olyan jogintézményt, illetve intézkedést vezetett be, amelyekkel hatékonyan vette fel a harcot a feketegazdaság ellen – mutatott rá Varga Mihály. Két intézkedésről, az online kassza, illetve az elektromos áruforgalmi rendszerről (EKÁER) szólva elmondta: míg az előbbi a feketeértékesítést akadályozhatja meg, addig az EKÁER annak szabhat gátat, hogy a kereskedők igazolatlan eredetű árut szerezzenek be és adjanak tovább ügyfeleiknek, vagy éppen fiktív árukereskedelem után igényeljék vissza az áfát – tette hozzá a tárcavezető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump: Egyértelműen elítélem az erőszakot, amelynek a múlt héten lehettünk tanúi

Trump: Egyértelműen elítélem az erőszakot, amelynek a múlt héten lehettünk tanúi

Bemutatta budai parlamenti képviselőjelöltjeit a Momentum

Bemutatta budai parlamenti képviselőjelöltjeit a Momentum

Zárt tárgyalást rendelt el a bíró Demeter Márta ügyében

Zárt tárgyalást rendelt el a bíró Demeter Márta ügyében