szerző:
hvg.hu

Megsérthettük a közbeszerzési szabályokat, indul a kötelezettségszegési eljárás. És még nem is ez a legveszélyesebb a kormánynak a három folyamatban levő vizsgálatból. A tiltott állami támogatással kapcsolatos eredmény még csak ezután jön, és ha abból is kötelezettségszegési eljárás lesz, biztosan bedől az atomerőmű bővítése.

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályok megsértése miatt. És még csak nem is ez, a közbeszerzésekkel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás a legfontosabb. Ugyanis ez csak egy a három vizsgálatból, ami a paksi bővítéssel kapcsolatban folyik Brüsszelben. Az állami támogatás kérdése, illetve az uniós energetikai regulákkal való azonosulás kérdései egy külön vizsgálat tárgya. Az állami támogatásos vizsgálat lesz a legfontosabb, azzal döntheti be az EU végleg a projektet. (A paksi bővítéssel kapcsolatos brüsszeli aggályokról részletesen itt olvashat.)

Közleményében a bizottság azt írja: Magyarország versenyeztetés nélkül, nem átlátható folyamat részeként ítélte oda a két új reaktorblokk építésére és két másik korszerűsítésére vonatkozó megbízást, a bizottság pedig úgy ítéli meg, hogy ez nincs összhangban az uniós közbeszerzési előírásokkal. Lucia Caudet, a bizottság illetékes szóvivője kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy elrendelte-e ezzel egy időben a projekthez kapcsolódó közbeszerzések felfüggesztését a brüsszeli testület. A Bruxinfo viszont kiderítette, hogy a bizottság felszólította a kormányt a további beszerzések felfüggesztésére. Ez jogilag nem kötelező, de azért melegen ajánlott.

Transzparens a paksi megállapodás elleni tavaly februári budapesti tiltakozáson.
©

A bizottság két uniós irányelve hivatkozik. Mindkettő azt mondja ki, hogy az uniós közbeszerzési szabályokat államközi szerződés alapján akkor lehet mellőzni, ha maga a kormányközi megállapodás összhangban áll az uniós alapszerződéssel, a bizottság pedig pont ezt vitatja.

A magyar kormánynak két hónapon belül kell reagálnia a hivatalos felszólító levélben tett állításokra, és Brüsszel a válasz fényében dönt majd arról, hogy indoklással ellátott vélemény elfogadásával a második szakaszba léptesse-e az eljárást, vagy sem. Addig is a vélt kötelezettségszegés komolyságára való tekintettel a testület arra szólíthatja fel Budapestet, hogy függesszen fel minden egyes, a paksi projekttel összefüggő beszerzési eljárást, és tartózkodjon minden további új szerződés megkötésétől.

Visszafelé sült el a dolog

Az utóbbi napokban több olyan mélyütést is kapott a magyar kormány Brüsszelből, amitől valóban komoly veszélybe kerülhet az új paksi atomerőmű építésének jelenlegi terve. A témában Brüsszel nem bekeményített, csak most ért el bizonyos (még mindig nem központi) kérdések véleményezéséig, és most úgy tűnik, Budapest eddigi, "minden rendben van, mindent jól csináltunk"-érvelését távolról sem érzik megalapozottnak.

Lázár János és Aszódi Attila, amikor a paksi bővítés jogszerűségét védik, lelkesen hivatkoznak José Manuel Barroso, amelyben szerintük az Európai Bizottság akkori elnöke jóváhagyott mindent Pakssal kapcsolatban – írja Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Európai Parlamenti képviselője a Facebookon, akinek a panasza nyomán indult el a brüsszeli vizsgálat.

Szegény, szegény Lázár János és Aszódi Attila lelkesen hivatkoznak José Manuel Barroso tavaly februári levelére,...

Szerző: Jávor Benedek2015. november 19.

A kormány által fedezékül használt levél visszafelé sült el. Barroso leveléből éppen az olvasható ki, hogy a bizottság előre szólt, hogy baj lesz belőle, ha megsértik az uniós jogot.

A bizottsági elnök konkrétan azt írta a levélben, hogy általánosságban az Euratom alapján nincs kifogása a magyar-orosz egyezmény ellen, de természetesen a megvalósítása során be kell tartani minden egyéb uniós jogszabályt. Különös tekintettel az állami támogatással és a közbeszerzésekkel kapcsolatos előírásokra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!