szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Parlament elé került a Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvényjavaslat. A bankszövetség pozitívan reagált az új tervre.

Benyújtotta a kormány a Quaestor-károsultak kártalanításáról szóló törvényt. A javaslat tartalma szinte teljesen megegyezik azzal a tervezettel, amit a HVG a benyújtás előtt megismert. Az általunk ismertetetthez képest az utolsó egyeztetések során egy apró módosítás történt, a károsultak önrészének mértékében. Ha a már megkapott hozammal csökkentett összeg több mint 3 millió forint, akkor nem 10, hanem 11 százalékkal csökkentik, ez lesz az önrész. Ezt még csökkentik a már kifizetett BEVA kártalanítással, és a maradékot fizetik ki a károsultnak.

A javaslat azt a törvényt váltja ki, amit nemrég az Alkotmánybíróság részben elkaszált. Az eredeti törvény szerint a bankok állták volna a károkat. Az új javaslat szerint is a bankok fizetik be a szükséges összeget, de történt egy lényeges változás: a kárrendezést valójában az adófizetők állják, ugyanis a bankok a pénzt leírhatják az adójukból, kamattal növelten.

A Quaestor-károsultak tüntetése novemberben az előző törvény ellen.
©

Érthető, hogy a Magyar Bankszövetség pozitív nyilatkozattal reagált a törvényjavaslatra. A  bankszövetség, tudomásul véve a kárrendezési törvényt, arról biztosította a kormányt, hogy tagintézményei a jogszabály maradéktalan betartásával fogják elősegíteni a végrehajtást – mondta a hvg.hu-nak a szervezet főtitkára.

Kovács Levente elmondta azt is, hogy a kormány több fordulóban egyeztetett velük, és a szervezet továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy az egyes rosszhiszemű szereplők által okozott kárért nem tehetőek felelőssé a vétlen pénzintézetek. Ezt az Alkotmánybíróság is megerősítette.

A bankok szerint a kormány a nemzetközi kötelezettségei és a fogyasztóvédelmi elvek mentén alakította ki a kormányzat a kárrendezési törvény új tervezetét.

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!