szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az aranyhamisítási botrány újabb érdekes fordulatot vett.

A napi.hu információi szerint nagyot bukhattak azok a bankok, amelyek az aranyhamisítási ügybe keveredett Kézizálog Zrt.-t hitelezték korábban. A társaság ugyanis különböző értékes ékszereket mutatott be fedezetül a banki kölcsönökért, most azonban kiderült, hogy a széfjeiben csak értéktelen bizsuk voltak.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Bíró Péter egyszemélyes tulajdonában lévő zálogos társaság milliárdos nagyvállalkozóktól kért kölcsönöket, fedezetül viszont nem arany, hanem trombitaréz-tömböket mutatott be nekik. A céget viszont számos nagybank is hitelezte, ezek fedezete a széfben lévő több ezer darabos ékszervagyon volt, állítólag erről derült ki most, hogy semmit sem ér.

A napi.hu szerint a bankok összesen 21 milliárd forintot veszthettek az ügyön. A lap szerint a megtévesztésre vagy az adhatott okot, hogy az ékszerek vagyonbecslője Bíró Péter alkalmazásában (is) állt, és összejátszottak, vagy a korábban bemutatott ékszervagyont még időben értéktelen másolatokra cserélték ki.

A Kézizálog Zrt. még az év elején ment csődbe, a Nemzeti Nyomozó Iroda április 7-én rendelt el nyomozást csalás gyanúja miatt egy gyanúsított ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
The Times: Tanulhatnának a majmoktól a korrupt politikusok

The Times: Tanulhatnának a majmoktól a korrupt politikusok

A világ legfehérebb festékével hűtenék le a Földet

A világ legfehérebb festékével hűtenék le a Földet

861 ezer tonna fémet spórolt az Apple azzal, hogy kihagyta a töltőt az iPhone-ok dobozából

861 ezer tonna fémet spórolt az Apple azzal, hogy kihagyta a töltőt az iPhone-ok dobozából