szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pénzintézetek, ismert milliárdos üzletemberek adtak több százmilliós kölcsönöket a Kézizálog Zrt.-nek, fedezetül olyan aranytömböket fogadva el, amelyek trombitarézből készültek. A Bíró Péter egyszemélyes tulajdonában álló cég már év elején csődöt mondott, de a csalásra csak mostanában derült fény. Sem a pénzintézetek, sem a milliárdosok nem vállalják nyilvánosan, hogy rászedték őket. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálódik.

30 milliárd forintos veszteséget okozhatott az év elején csődbe ment zálogcég, a Kézizálog Zrt. – értesült a Napi.hu. A Bíró Péter egyszemélyes tulajdonában álló cég a hírek szerint hamis aranytömböket adott biztosítékként magyar milliárdosoknak és pénzintézeteknek.

A hamis aranytömbök fejében magánszemélyek és bankok adtak több százmilliós kölcsönöket Bíró Péternek. Egy vidéki pénzintézet például 600 millió forintos kölcsönét bánja, egy ismert budai nagytőkésnek pedig 300 millió forintos kölcsöne ment a levesbe. Egy másik neves milliárdost kétmilliárd forinttól fosztották meg azzal, hogy a fedezetül adott aranytömbök valójában trombitarézből készültek. Az aranyrudakról még az aranyborítást is lespórolta a hamisító.

A csalásra csak az elmúlt hetekben, tehát a cég csődje után hónapokkal derült fény. Az érintettek feljelentést tettek Bíró ellen, az ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda kezeli.

Képünk illusztráció. Ez igazi arany.

Ilyen szintű aranyhamisításra még nem volt példa a magyar történelemben: több száz kiló hamis aranyról lehet szó. Adódik a kérdés, hogyan készültek a hamis tömbök, és ki hitelesítette őket. Az biztos, hogy a Kézizálog Zrt. részére a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatósága (Nehiti) sosem végzett hitelesítést – legalábbis a hatóság közleménye szerint. A Napi úgy tudja, hogy a másik hitelesítésre felhatalmazott cég, a Metal-Art Nemesfémipari Zrt. sem vizsgálta a csődbe ment cég aranyait.

A pórul járt pénzintézetek egyike az azóta felszámolt Alba Takarékszövetkezet, amely 600 millió forintos hitelt nyújtott Bíró Péter cégének. Az aranyfedezetről ebben az esetben is kiderült, hogy trombitarézből készült.

A Kézizálog Zrt. kötvényeket is kibocsátott, Lombard Bond néven. Két sorozatban, 10 milliárd forintos keretösszegben dobták piacra a papírokat, mégpedig BB+ besorolással. A kövényeket ismert pénzintézetekben forgalmazták. A cégnek hitelező bankok együttes vesztesége több mint 20 milliárd forintra rúg, de eddig egyik pénzintézet sem vállalta nyilvánosan, hogy rászedték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!