szerző:
hvg.hu

A statisztikai hivatal figyelembe fogja venni a dugódíjat az infláció számításakor.

Bekerül a dugódíj a fogyasztó kosárba (az infláció számításakor figyelembe vett termékek körébe) a Világgazdaság szerint, magyarán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felkészült arra, hogy Budapesten bevezetik a dugódíjat.

A dugódíj kellemetlen ügy a kormánynak és a főváros jelenlegi vezetésének. Ugyanis az előző városvezetés hagyatéka: az M4-es metró uniós támogatásáért cserébe vállalták a dugódíj bevezetését, és ha ezt jövő ilyenkorra nem teljesíti a jelenlegi vezetés, az EU akár a 180 milliárdos támogatás 10-20 százalékát is visszakövetelheti.

Budapesti dugó
©

A főváros és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egymásra mutogat a kérdésben. Tarlós István tavaly azt mondta, 2016 végén bevezethetik, de arra is hivatkozik, hogy módosítani kellene egy jogszabályt (ezt a fejlesztési tárca kezdeményezhetné), ami a dugódíj útjában áll. A főpolgármester azt is elismeri, hogy nem szeretné magára húzni a közvélekedést, hogy ő akarja a dugódíjat.

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!