szerző:
hvg.hu/MTI

A Lego tovább bővíti nyíregyházi gyárát, a 30 milliárd forint értékű beruházás keretében a cég 1600 fővel növeli munkaerő-állományát – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A fejlesztéssel kétszeresére nő a nyíregyházi gyár mérete – mondta Jesper Hassellund Mikkelsen gyárigazgató, a Lego-csoport senior alelnöke, aki a dániai és a magyar gyárat vezeti. Szijjártó Péter szerint a kormány költségvetési forrásból 4,4 milliárd forinttal járul hozzá a nyíregyházi beruházáshoz.

A beruházás révén létrejövő kapacitások feltehetően biztosítják, hogy a Lego ne kerüljön olyan helyzetbe, mint tavaly karácsony előtt, amikor is szűkösnek bizonyultak a termelőkapacitások a karácsonyi igények kielégítéséhez. Így egyes megrendelések kielégítése késedelmet is szenvedett.

A nyíregyházi bővítést még 2015 októberében jelentette be a Lego, amikor novemberben a Lego-gyárban jártunk, még csak a bővítés első üteméről határoztak, ami egy fröccsöntő modullal 25 százalékkal növeli a kapacitást egy, a telephely közelében bérelt létesítményben, valamint további automatizált raktárral és Lego® Duplo® feldolgozó létesítménnyel bővítik a gyárat. A teljes gyár megkétszerezéséről azóta döntött a társaság vezetése, így a jelenleg 122 ezer négyzetméteres gyár területe a forgalomtól függően akár 290 ezer négyzetméterre is bővülhet.

Ma a Lego Csoport bejelentette, hogy további fröccsöntő, csomagoló és raktár területekkel, valamint adminisztrációs és üzemeltetéssel kapcsolatos épületekkel bővíti a gyárat. A beruházással a fröccsöntő kapacitás a kétszeresére, a csomagolási kapacitás pedig hozzávetőleg másfélszeresére emelkedik. Az értékesítés alakulásától függően 2020-ra mintegy 4000 dolgozója lesz a nyíregyházi gyárnak.

A fehér épületek jelölik azokat, amelyek a beruházás során épülnek majd meg, a szürkék már állnak.
©

A bővítést követően a mostani gyár mérete megduplázódik. A bővítés során 2020-ig százmillió eurós nagyságrendű beruházásra kerül sor. Attól függően, hogy alakul a LEGO termékek forgalma a következő években, 2020-ra potenciálisan akár 1 600 új munkahely jöhet létre Nyíregyházán, ezzel a munkavállalók száma mintegy 4 000-re emelkedhet.

Az új beruházás kivitelezése várhatóan a következő hónapok során indul el, az új létesítmények pedig 2018-ra állnak majd készen a termelésre. Az új fröccsöntőüzem további 768 fröccsöntő gépnek ad majd helyet.

Mi épül fel 2020-ra?

  • További 768 fröccsöntő gép befogadására alkalmas új fröccsöntőcsarnok
  • Új fröccsöntőszerszám-gyártó műhely
  • Több mint 500 000 tárolódoboz tárolására alkalmas új automata magas raktár
  • Kb. 40 000 raklap tárolására alkalmas új automata magas raktár
  • Új csomagolóüzemek és egy manuális raktár
  • Új hulladékkezelő terület
  • Új irodaépület
  • Új feldolgozóépület, ahol a LEGO-elemeket dekorálják és összeszerelik
  • Új feldolgozóépület, ahol a LEGO DUPLO-elemek dekorálják és összeszerelik
  • Új épület a szükséges energiamennyiség kezelésére

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!