Molnár Csaba
Molnár Csaba
Tetszett a cikk?

Tudta, hogy Csubakka szülőföldje egy nyíregyházi ipari parkban van? És azt tudta, hogy a világ összes Duplo játéka ugyanott készül, vagy azt, hogy egy ilyen figura feje három jól fejlett óvódást is elbír anélkül, hogy leszakadna? Vagy azt, hogy a hipermodern nyíregyházi Lego-gyárban egyszerre csaknem 800 különféle elemet tudnak fröccsönteni, gyártani? És tudja, hogy vajon miért van sokszor több elem egy-egy zacskóban, mint ami elég lenne? A Lego-gyárban jártunk, megnéztük, hogyan készül a világ legnépszerűbb kreatív játéka.

Nagyon súlyos hír jött ki a napokban: állítólag nem lesz elég Lego a karácsonyi időszakban, akkora a kereslet, hogy "ellátási nehézségek" léphetnek fel egyes játékokból, így a közeljövőben számos megrendelést csak késve tudnak kielégíteni. Az eddig beérkezett igényekkel nem lesz baj, az ezután befutók esetében azonban nem tudják minden esetben garantálni időre a kiszállítást. Az új, tavaly indult nyíregyházi Lego-gyáron nem múlik semmi, ahogy a többi, ők is teljes krafton működnek, már-már "megolvadnak a csövek". Ezzel együtt is nagyon úgy fest, az – amúgy nagyon jelentősen növelt – jelenlegi kapacitások kevésnek bizonyulnak, ezért is növelik februárban 25 százalékkal a termelésüket egy újabb modullal, ahol további 192 fröccsöntőgép ontja magából a Lego és Duplo kockákat. Meg is néztük, hogyan megy az egész.

A Lego 2008-ban ''szervezte vissza'' az addig alvállalkozókkal folytatott gyártást, ekkor még a sárvári, majd a nyíregyházi Flextronics üzemben állították elő a kockákat és a figurákat. Ekkor jött létre a Lego Manufacturing Kft. is, így 2008 óta Lego néven folyik a kockák és figurák nyíregyházi gyártása. A nyírségi város ipari parkjában vásároltak egy 100 hektáros területet, jellemzően almáskerteket, korábbi mezőgazdasági területeket. A Lego Nyíregyháza mellett a dániai Billundban (itt van a Lego központja és a híres Legoland vidámpark is), Prága mellett (a cseh főváros vonzáskörzetében gyár és logisztikai központ is működik), Mexikóban és az amerikai Texas államban, Dallasban tart fenn gyártó- és elosztó üzemeket. Kínában pedig most épül egy, a nyíregyházihoz hasonló méretű üzem. A Lego egyik alapvetése, hogy a gyártási kapacitások minél közelebb legyenek a piacokhoz. Nyíregyháza nemcsak a közép-európai, de az orosz és a közel-keleti piacokat is kiszolgálja. Kattintson galériánkért!
©
A Lego korábban tipikusan Európában ismert és vásárolt termék volt, az utóbbi 1-2 évtizedben lett ennyire globális brand, az USA-ban különösen a Star Wars-filmekhez kapcsolódó játékok megjelenése nyomán, valahol a 2000-es évek elején indult be a Lego-őrület. Tematikus legók már jó ideje vannak, (például a Lego City játékok az elsők között jelentek meg), a kifejezetten filmekhez kapcsolódóak az ezredfordulón jelentek meg. Ennek nyomán elég gyorsan felvetődött az igény a több gyártó- és tárolókapacitásra (addig külső raktárakat béreltek, ez logisztikailag nem könnyítette a folyamatokat). Három évvel ezelőtt született meg a döntés az új gyár, a nyíregyházi egység építéséről, 2012 végén kezdődtek a földmunkák, 8 ezer darab, helyenként 10 méternél is hosszabb cölöpöt kellett leverni, hogy ''megalapozzák'' az épületeket a homokos talajon. A beruházás összértéke 60 milliárd forint volt. Az alapkő letétele, az időkapszula-ceremónia 2013 áprilisában volt. Novemberben pedig már megkezdődött a használatba vételi eljárás, ekkorra szerkezetkész az épület, megkezdődött az új technológia betelepítése. Ez az egyetlen Lego-gyár, amelyet különösebb nehézség nélkül lehet bővíteni, kifejezetten ezért vettek ugyanis ekkora területet, hogy ne szoruljanak be a többi gyáréhoz hasonló helyzetbe, azok ugyanis helyenként már elérték a fizikai növekedés határait és nem bővíthetők tovább a jelenlegi telephelyükön.
©
Amikor megkezdődött az átköltözés a nyíregyházi Flextronics-gyárból ide az új helyre, 1250 saját munkavállalójuk volt, a bővítés miatt 250 újat vettek fel és átvettek nagyjából 200 kölcsönzött dolgozót tavaly év végén, azt az évet 1700 fő körül zárták. Most 2000 körüli a dolgozói létszám, ''a karácsonyi vacsorát 1977 főre kell rendelni''. Kattintson még több képért!
©
A nyíregyházi Lego utca 15. alatt a világ összes fröccsöntött Duplo alkatrészét készítik és szinte 100 százalékban itt is dolgozzák fel (csomagolják, azaz ''játékboltképesre'' szerelik), egy keveset adnak át Mexikóba. Ez azt is jelenti, hogy ha bárhol a világon levesznek a játékbolt polcáról egy Duplo-dobozt, az a játék Nyíregyházán készült. A gyár kapacitásának 90 százalékát azonban a Lego-alkatrészek teszik ki, amelyek között vannak eléggé egyedi formájú és színezésű darabok, és vannak, amelyekre folyamatosan szükség van. Napi négy műszakban folyik a fröccsöntés. A Lego-termékek legnagyobb részét azonnal továbbítják más gyárakba további felhasználásra, kisebb részét pedig készre szerelik, azaz dobozba csomagolják és mehet a logisztikai elosztó központokba és onnan a kereskedőkhöz.
©
A Lego-kockák és -figurák alapanyaga egy ABS nevezetű szénhidrogén- (műanyag) granulátum, amit a színezés után (nagyjából 100 különböző színt használnak) 200-250 Celsius-fokon megolvaszt a gép a fröccsöntőben, nagyjából fogkrém állagú massza lesz, majd mérettől függőn akár 2 ezer baros nyomással bepréseli egy fröccsöntő szerszámba, formába, pár másodperc alatt visszahűti, az megszilárdul, és kiesik a kész Lego-kocka. Nyíregyházán jelenleg négy modulban 768 fröccsöntőgép működik, azaz egyszerre ennyi féle idomot tudnak gyártani (a korábbi üzemben 356 volt), valamint a régi telephelyen hamarosan egy további 192-es modul épül meg. A gyár kapacitása jelenleg naponta 50-60 millió Lego- és Duplo-elem. Egy elem előállításának ideje néhány másodperc és 10-20 másodperc között mozog, a mérettől függően. A Lego-kockák tűréshatára 4 ezredmilliméter, így tudnak pontosan illeszkedni a darabok, és így lehet ugyanolyan erőkifejtéssel összerakni és széthúzni a kockákat függetlenül attól, hogy mennyi idősek. További képekért kattintson!
©
A Duplo figurákat úgy szerelik össze, hogy már ne lehessen szétszedni őket, ezeket a játékokat másfél éves kortól ajánlják, így biztosítani kell, hogy ne tudják például lenyelni a gyerekek az alkatrészeket. A figurák mintegy 50 kilós szakítóerőnek is ellenállnak, azaz 3 jól fejlett kiscsoportos súlyát is elbírják. A szerelés és a festés után minden figurát lefényképeznek, és képernyőn azonnal ellenőrzik is, hogy a dekoráció belefér-e a tűréshatárokba.
©
Íme, a nyíregyházi gyár leghíresebb terméke, Csubakka. Klikk a galériáért.
©
Nagyon komoly higiéniai előírásokat tartanak fenn a gyárban, a fröccsöntőből kijött, ám a gyűjtődobozból a padlóra esett elemeket nem teszik vissza, hanem bedarálják és újrahasznosítják alapanyagként. Ugyanígy végzik azok a darabok, amelyeket kiszűr a két-, illetve bonyolultabb elemek esetében egyóránkénti ellenőrzés. A gyűjtődobozokat, illetve a már kész, előcsomagolt zacskókat is detektálják, azaz fémkeresővel vizsgálják, fémet ugyanis nem tartalmazhatnak.
©
A fröccsöntött elemeket dekorálják, azaz ellátják a fejeket arcvonásokkal, a testeket és végtagokat ruhával, felszereléssel. Egyszerre öt különböző színt tudnak felvinni az elemre klasszikus tamponnyomással, ebben a folyamatban meglepetésre több mozzanatot is kézzel végeznek. Ugyancsak itt szerelik össze a Duplo figurákat szétszedhetetlen módon. Nagyjából 100 különböző figurát tudnak összerakni a 3 összeszerelő gépen. Egy gép 10 ezernél többet tud egy nap alatt összeállítani. Az üzemnek ez a része temperált a festés miatt, ''mint egy borospince, csak a a hordók és a palackok helyet Legók és Duplók vannak benne''. Még több képért kattintson!
©
Két lépésben csomagolják az elemeket – már, amit nem továbbítanak azonnal más gyárakba –, az előcsomagolás során celofánzacskókba adagolják egy-egy egység elemeit, majd a zacskókat dobozolják, s így szerelik készre a játékokat. Azt, hogy minden elem benne van-e a zacskókban, súlyméréssel állapítják meg, így fordulhat elő, hogy egy-egy nagyon apró elemből a szükségesnél több is kerülhet bele, mert így lehet biztosítani, hogy ne legyen hiányos az előcsomagolás. Az előcsomagolt zacskók rövid időre raktárba kerülnek, ott várják a készre csomagolást. A Lego-elemek többsége ''ömlesztve'' kamionon hagyja el a gyárat, hogy a Lego-csoport más gyáraiban dolgozzák fel és csomagolják készre.
©
Bár a Lego a saját piacán gyakorlatilag versenytárs nélkül tarol (sőt, világviszonylatban is a teljes játékpiac legnagyobb forgalmát bonyolították 2014-ben), keményen meg kell küzdeniük a hamisítványokkal, amelyek ma már a teljes európai és észak-amerikai piacokon felbukkannak. Többnyire csaknem azonos dobozban, ám jóval silányabb minőségű játékokat próbálnak elsózni a hamisítók. A Lego-csoport folyamatosan figyelemmel kíséri ezeket a termékeket és fellép a hamisítványok, utánzatok ellen. Kattintson galériánkért!
©
Őrületes menőség.
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

Koronavírus: Szlovéniában enyhítés, Horvátországban további szigor jöhet

Koronavírus: Szlovéniában enyhítés, Horvátországban további szigor jöhet

Mit jelentenek a ruhacímkéken lévő, "fenntartható" jelölések?

Mit jelentenek a ruhacímkéken lévő, "fenntartható" jelölések?