szerző:
MTI / hvg.hu

Matolcsy György jegybankelnök vezetésével folytat tárgyalásokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) delegációja Kínában. A küldöttség részt vett a magyar jegybank és a Kínai Nemzeti Bank (PBOC) közös szervezésében első alkalommal megrendezett kínai-magyar pénzügyi fórumon is.

A mostani úthoz hasonló, magas szintű pénzügyi csúcstalálkozót utoljára 16 éve rendeztek Magyarország és Kína között – írta közleményében az MNB.

A fórumon az előadók áttekintették a magyar-kínai pénzügyi kapcsolatokat, és megállapodtak abban, hogy a minden évben megrendezik a találkozót – írja a jegybank. Ezt követően Matolcsy György a Bank of China (BOC) felsővezetőivel is kétoldalú tárgyalást folytatott.

Az MNB és a tulajdonában lévő Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közös küldöttsége Sanghajban az értéktőzsde vezetőségével is tárgyalt a jegybankelnök vezetésével. A delegáció tagja Nagy Márton, a jegybank alelnöke, egyben a BÉT elnöke, valamint Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója is – áll a közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatja a jüankötvények kibocsátását a magyar-kínai pénzügyi kapcsolatok fejlesztése érdekében, figyelembe véve Kína növekvő világgazdasági súlyát és a renminbi nemzetközi monetáris rendszerben betöltött, egyre hangsúlyosabb szerepét – közölte a jegybank az MTI-vel pénteken.

Magyarország egyébként azt fontolgatja, hogy jüankötvényt bocsát ki. Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) szerdán közölte, hogy a kibocsátás előkészítésére tartott úgynevezett non-deal roadshow sikeresnek tekinthető, illetve hogy a kibocsátásra szervezett találkozók csak tájékozódó jellegűek voltak, amelyek megalapoznak egy későbbi sikeres devizakötvény-kibocsátásnak.

Világgazdaság pénteken azt írta, a jüanban jegyzett kötvények kibocsátásával kapcsolatban súrlódás van az MNB és az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) között. Az MNB álláspontja szerint viszont ez nincs így, a jegybank támogatja a jüankötvények kibocsátását. Közölték azt is, a jegybank szerint Magyarország 2016-os devizaigénye teljes egészében megoldható lehet jüankötvények kibocsátásával, euró- vagy dollárkötvény kibocsátása nélkül is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy sikertörténet vége: ma temetik a Portugált

Egy sikertörténet vége: ma temetik a Portugált

Utcán sétáló rendőr és orvos mentette meg egy idős férfi életét

Utcán sétáló rendőr és orvos mentette meg egy idős férfi életét

Előleg vagy foglaló? Vigyázzon, mit ír alá, milliókat bukhat egy szó miatt

Előleg vagy foglaló? Vigyázzon, mit ír alá, milliókat bukhat egy szó miatt

Receptek viharfelhőben – káoszra leltünk az e-egészségügyben is

Receptek viharfelhőben – káoszra leltünk az e-egészségügyben is

Sokkal kevesebben jutnak első lakáshoz, mint a boom előtt

Sokkal kevesebben jutnak első lakáshoz, mint a boom előtt

Rákkeltő anyagok a Dunában: a Nemzeti Közműveknek kellene lépnie

Rákkeltő anyagok a Dunában: a Nemzeti Közműveknek kellene lépnie