szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alaposan rávertek a sokat gyötört magánnyugdíjpénztárak (manyup) az önkéntesekre – derül ki az Azénpénzem.hu elemzéséből. Az önkéntes kasszák teljesítménye is elmarad a manyupok által elérttől.

Az önkéntes nyugdíkasszák a múlt évben átlagosan 3,91 százalékkal növelték tagjaik vagyonát, ez számottevően elmarad a kormányzat által masszívan szívatott magánnyugdíjpénztárak 5,1 százalékos átlagos teljesítményétől. Az Azénpénzem.hu lakossági pénzügyi portál sokkal nagyobb gondnak tartja azonban, hogy míg a manyupoknál a lista teljes, az önkéntes pénztárak közül a korábbinál is kevesebbről lehet informálódni.

Az Aegon önkéntes nyugdíjpénztár szeptember 30-i fordulónappal elszámoló egységen alapuló nyilvántartási rendszert vezetett be. Ez semmiben sem különbözik a korábbitól, csak éppen a nyilvántartott árfolyamot érinti. Mindez nem módosítja a tagi számlán nyilvántartott megtakarítás összegét.

Az Erste három portfolió esetében hajtott végre hasonló változtatást 2015 tavaszán. Ott április elsejétől váltak egyforintossá a nettó eszközértékek. Ezek az „átszabások” persze alaposan megnehezítik az összehasonlíthatóságot.

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!