szerző:
hvg.hu

Lazítanak a csokon, így Budapesten is értelmezhető, az IBM 130 millió dollárért megvett egy magyar startupot, az amerikaiak erősen érdeklődnek a Paks II. iránt, Orbán Viktor is szívesen látná a GE-t a projektben. Katonai helikopterek vásárlása is szóba kerülhet a kormányfő moszkvai tárgyalásain, akár 490 millió dollárt is költhet erre az ország, amely egyébként ismét gyászosan szerepelt egy nemzetközi "hol jó élni?" típusú felmérésen, a 44. helyet fogta 60 ország közül. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Eltörli a kormány azt a szabályt, amely szerint csak a 30 millió forintnál olcsóbb újépítésű ingatlanok megvásárlásához jár 10 millió forintos kedvezményes hitel – jelentette be Lázár János csütörtökön. Ez azt jelenti, hogy Budapesten is több új lakás válik elérhetővé a csok-ot igénylőknek, mert a fővárosban jellemzően drágábbak a lakások. Az biztos, hogy rövid távon minden drágul, a telek, az építőanyag és az új lakások ára is alaposan megugorhat.

Akkor most örülünk?

Az IBM csütörtökön bejelentette, hogy megvásárolta a magyar alapítású, élő videostreaming szolgáltatást nyújtó Ustreamet. A tranzakció pénzügyi részleteit nem közölték, de a Forbes információi szerint 130 millió dollárt ért a vállalatnak a magyar startup. A közleménye szerint a felvásárlással az IBM bővíti felhőalapú videószolgáltatásait. A Ustream a maga szegmensében egyértelműen piacvezető cég, amelynek partnerei között megtalálni a Facebookot, az HBO-t, a Ciscot, vagy éppen a NASA-t is. A cég fejlesztéseit ugyanakkor ma is az Andrássy úti irodában dolgozók végzik, ami egyúttal a magyar startup szcéna felpezsdítését szolgáló események házigazdája is.

Ez is azt bizonyítja,

Négy napon át tüntettek a Budapest belvárosában sforgalmi sávokat eltorlaszolva a fővárosi taxisok az Uber ellen, azt követelve, hogy tiltsák be, sőt, töröljék a letölthető alkalmazások közül a mobilappos személyfuvarozó szolgáltatást. A demonstrációaval orbitális öngólt lőttek a taxisok, mert a közvéleménytől olyannyira nem kaptak támogatást, hogy soha nem látott módon kilőtt az Uberre regisztrálók száma. Az Uber az akcióval nagyon komoly hírverést kapott.
©

A General Electric (GE) az alelnökét küldte el Magyarországra, hogy kellő nyomatékkal a kormány figyelmébe ajánlja a cég szolgálatait a Paks II. projekt ügyében. John G. Rice, aki szerdán Orbán Viktorral is tárgyalt, előző nap azt mondta a GE veregyházi turbinagyárában, hogy akár 1,5 milliárd dolláros részesedést is elképzelhetőnek tart a beruházásban – részben mint, magyar beszállító. A GE-t a teljes turbinasziget és a generátor érdekli elsősorban. Az oroszokat azonban – alig néhány héttel Orbán Viktor Moszkvai látogatása előtt – egészen más érdekli: a gazdaságnak egyre komolyabb költségvetési gondjai vannak az alacsony olajár miatt, így Oroszország arra kényszerülhet, hogy ne adjon új hitelt más országok számára. Erről Szergej Sztrocsak pénzügyminiszter-helyettes beszélt, de az orosz pénzügyminisztérium csütörtökön kiadott egy közleményt arról, hogy a Paks II. projekt marad, mert arra még van pénzük.

Hiszi-e, hogy Paks II az olcsó áram biztosítéka – ahogyan azt a kormány állítja?

Magyarország 490 millió dollárért vásárolna legfeljebb 30 katonai helikoptert Oroszországtól, Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a helikopter szállításról is tárgyal majd a tervezett februári találkozóján. Az akár 142 milliárd forintot is elérő szerződést ki is bővíthetik a jövőben, mert Magyarország le szeretné cserélni az Mi-8-asokból és Mi-17-esekből álló helikopterflottáját.

Hiányzik a magyar hadseregnek 30 katonai helikopter?

Chile produkálta az utóbbi évek legnagyobb ugrását a napelemes energiatermelésben a világon, miután két év alatt 85-szörösére növelte a termelő kapacitását – derült ki a dél-amerikai ország megújuló energiás kutatóintézetének jelentéséből. Tavaly év végén az összes beépített teljesítmény 848 MW volt, ebből 98 megawattot csak decemberben installáltak a rendszerbe. Az országban 2014 elején mindössze 10 MW napenergia-termelő egység működött – nagyságrendileg annyi, amennyivel ma Magyarország rendelkezik.

Nem kínos ez?

Magyarország eléggé leszerepelt abban a nemzetközi felmérésben, amely a gazdasági, társadalmi és kulturális szempontokat figyelembe véve rangsorolta, melyek a világ legjobb országai. A 60 kiválasztott állam közül csak a 44. helyen végeztünk, közvetlenül Sri Lanka, Indonézia és Chile után. A rangsor élén sorrendben Németország, Kanada és az Egyesült Királyság áll. Kilenc témában külön-külön tették sorrendbe az országokat, ebből alakult ki a végeredmény. Magyarország legjobb helyezése a 20. volt, az összesített 44. helyre pedig jórészt azért csúsztunk le, mert a „Power” (hatalom, erő) tulajdonságcsoportban a megkérdezettek szerint nulla pontot kaptunk arra, hogy mennyire érvényes az országra a „vezető” jelző, és arra is, hogy politikai értelemben mennyire befolyásos. A gazdasági befolyásunkat is gyakorlatilag nullára értékelik (pontosan 0,1 pontra), a hadseregünk erőssége is ugyanennyit kapott, de a nemzetközi szövetségi rendszerünk sem érdemelt 0,6 pontnál többet.

Ön hisz a hasonló listáknak? Mit mutat mindez?

A munkavállalók fele nem azért mond fel, mert nem fizetik meg, hanem mert úgy érzi a főnöke nem veszi őt emberszámba. Bár a vezetők szeretik azt gondolni, hogy ha valami nem tetszik a munkavállalónak, akkor fel lehet állni, el lehet menni, úgyis sorban állnak a helyére, de ez bizony nincs így, egyre gyakrabban fordul elő, hogy a jó munkaerőért versenyeznek a cégek. Összeszedtük, hogy a pénzen kívül melyek azok a problémák, amelyek miatt a leggyakrabban lelépnek a legjobb dolgozók. A jó hír az, hogy inkább odafigyelés, mint pénz kérdése az egész.

A munkavállalót nem elég csak megfizetni?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

Kővel dobta be haragosa autójának ablakát, felfüggesztett börtönt kapott

Kővel dobta be haragosa autójának ablakát, felfüggesztett börtönt kapott

Pert vesztett, fizetnie kell Bayer Zsoltnak, amiért trágár kifejezésekkel illette Hadházyt

Pert vesztett, fizetnie kell Bayer Zsoltnak, amiért trágár kifejezésekkel illette Hadházyt

Kiss-Rigó László egyházmegyéjének épül wellnessközpont állami milliárdokból

Kiss-Rigó László egyházmegyéjének épül wellnessközpont állami milliárdokból

Sztárúszóval erősít a Ferencváros

Sztárúszóval erősít a Ferencváros

Hajnalban is robbantottak és lőttek a tegnap megtámadott nairobi szállodában

Hajnalban is robbantottak és lőttek a tegnap megtámadott nairobi szállodában