szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Földművelésügyi Minisztérium kutatóintézete írt egy tanulmányt, melyben alaposan körbejárták a kiterjedt áfacsalásokat az élelmiszer-ágazatban, de a tárca megtiltotta a publikálását.

Letiltotta a Földművelésügyi Minisztérium azt a 2014 júniusára elkészült kormányzati jelentést, melynek becslése szerint 2012-ben elérhették az 1200 milliárd forintot a magyar élelmiszer-gazdaság szereplői által eltitkolt jövedelmek, ipari méreteket ölt az ágazatban az áfacsalás, valamint a fekete- és szürkefoglalkoztatás – írja a Népszabadság.

A cikk nem tér ki rá, de 2014 júniusában még intenzíven zajlott az áfacsalási botrány, amit Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt dolgozója robbantott ki 2013 novemberében. Horváth András éppen azzal állt ki a nyilvánosság elé, hogy az adóhatóság asszisztálásával évente ezermilliárd forintot vagy annál is többet elcsalhatnak az áfacsalók.

Azonban a kormány a botrány kezdete óta látványos távolságtartással kezelte az ügyet, és azzal hárította a kérdéseket, hogy nincsenek konkrétumok, nem tudnak dokumentumokról. Ráadásul házkutatással fűszerezve két nyomozás is indult a botrányt kirobbantó Horváth András ellen.

Horváth András és a híres zöld dosszié, amely a konkrétumokat tartalmazta és amit a rendőrség a házkutatás során lefoglalt.
©

A Népszabadság szerint a Földművelésügyi Minisztérium által letiltott tanulmányt az Agrárgazdasági Kutató Intézet – a hamarosan megszűnő több mint hetven kormányzati háttérintézmény egyike – készítette, és lesújtó képet fest az adóelkerülésről.

A lap megkereste a Földművelésügyi Minisztériumot, de nem kapott érdemi választ.

A tanulmányhoz a kutatók nyilvántartásokat vetettek össze, és számos furcsaságot mutattak ki, amelyek olyan cégláncolatokon keresztűl történő adócsalásokra utaltak, amikről Horváth beszélt.  

A tanulmány szerint a feketegazdaság mértéke az élelmiszer-ágazatban óriási, megyétől függően 32,5 és 49,9 százalék között mozog.

A kutatók nem csak adatokat vetettek össze, interjúkat is készítettek a piaci szereplőkkel. Ebből világosan kijöttek azok a trükkök, amelyekkel például az őstermelők elcsalják a közterheket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pszichológushoz járnak a skót labdarúgók a Fradi elleni vereség miatt

Pszichológushoz járnak a skót labdarúgók a Fradi elleni vereség miatt

Új pártot alapított Volner János

Új pártot alapított Volner János

Tomán Szabina: "Nem kell bizonygatnom, milyen ügyes lány vagyok."

Tomán Szabina: "Nem kell bizonygatnom, milyen ügyes lány vagyok."