szerző:
MTI/hvg.hu

A csökkenő kereskedelmi forgalom ellenére elégedett az orosz-magyar kapcsolatok jellegével Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki Orbán Viktort fogadta szerdán Moszkvában, és a hírek szerint meghosszabbították a gázszállítási szerződést a két ország között. Az orosz állami média szereti úgy emlegetni Orbánt, mint egy tüskét Brüsszel körme alatt.

Meghosszabbították 2019 végéig a magyar-orosz gázszállítási szerződést, és Magyarország továbbra is csak az után a gáz után fizet, amelyet ténylegesen fel is használ - közölte az RT.com a szerdai Putyin-Orbán találkozóról.

Elégedettségét fejezte ki az orosz–magyar kapcsolatok minőségével kapcsolatban Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor fogadta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt szerdán a Moszkva melletti novo-ogarjovói rezidenciáján. "Az ismert problémák és a kereskedelmi forgalom csökkenése ellenére, elégedettek vagyunk a kapcsolatok jellegével" – mondta Putyin.

Orbán azt mondta a beszámoló szerint, hogy mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy Oroszország és Európa viszonya normalizálódjon, és a magyar-orosz kapcsolatokba is ugyanez az érdekünk.

Az orosz elnök Magyarországot hazája "régi és megbízható partnerének" nevezte. "Nagyon számítunk arra, hogy azok a tervek, amelyekről egy évvel ezelőtt magyarországi látogatásom során beszéltünk, előrelépnek a megvalósítás felé" – tette hozzá.

Az orosz elnök elismerte, hogy csökkent a két ország közötti kereskedelmi forgalom. Mint Balla János moszkvai nagykövet a RIA Novosti hírügynökségnek elmondta, nem is kis mértékben, 50 százalékkal. Korábban Oroszország a második legnagyobb kereskedelmi partnere volt Magyarországnak, most csak a 13.-14.

Orbánt az orosz sajtó előszeretettel emlegeti úgy, mint tüskét Brüsszel körme alatt. Az orosz állami RussiaToday tudósításában a kommentátor beszámol arról is, hogy a nyugati sajtóban mini Putyinként emlegeti Orbánt, aki többször is szembe ment az európai politikával, legutóbb elsősorban a menekültválság kezelésében. Budapest volt például "a falépítés úttörője" Európában - említik meg a riportban. Vicces zenei kísérettel a riportban össze is foglalták Orbán nagy pillanatait Brüsszelből, például amikor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke "diktátor" felkiáltással barátilag pofon vágta.

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor a Moszkva környéki, novo-ogarjovói rezidenciáján.
©

A szerdai találkozó lényegében az egy évvel ezelőtti budapesti találkozó folytatása. Tavaly februárban a két vezető több üzleti megállapodást kötött, ezek közül a két legjelentősebb a paksi bővítés és a gázszállításról kötött megállapodás. A paksi beruházás 12,3 milliárd eurós költségét Moszkva tízmilliárd eurós hiteléből finanszírozná a magyar állam.

Annak ellenére - írja az orosz állami RT.com -, hogy Magyarország számára szükségszerűség az erőmű bővítése, mert a meglévő reaktorokat a harmicas években le kell majd állítani, Brüsszelből igyekeznek megfúrni a projektet, elsősorban az Európai Bizottság kezdeményezte vizsgálat által.

Ugyanúgy Putyin tavalyi látogatásán állapodtak meg a felek arról, hogy a tavaly év végén lejárt 20 évre szóló gázszállítási szerződést egy másikra cserélik, amelynek újdonsága, hogy Magyarország csak az után a gáz után fizet, amelyet ténylegesen fel is használ.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ha kigyullad a kocsid, ne taposs a gázra, a menetszél nem fogja elfújni – videó

Ha kigyullad a kocsid, ne taposs a gázra, a menetszél nem fogja elfújni – videó

Gyorsan merül a mobilja és az adatforgalma is nagy? Egy új csalás áldozata lehet

Gyorsan merül a mobilja és az adatforgalma is nagy? Egy új csalás áldozata lehet

Tejár botrány: Kedden tüntetnek a tejtermelők

Tejár botrány: Kedden tüntetnek a tejtermelők

Bámulatos fotó készült a Jupiteren tomboló viharokról

Bámulatos fotó készült a Jupiteren tomboló viharokról

Albínó pingvin kelt ki a gdanski állatkertben

Albínó pingvin kelt ki a gdanski állatkertben

Csunderlik Péter: Mindenkihez!

Csunderlik Péter: Mindenkihez!