szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fiúk kétszer több pénzből gazdálkodnak, mint a lányok.

A Provident Pénzügyi Zrt. által kezdeményezett Családi Kasszasikerek Program 16-18 éves középiskolás diákok körében végzett reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a fiúk 56 százaléka, a lányoknak pedig 42 százaléka dolgozik a középiskolai tanulmányai mellett.

A kutatásban részt vevő diákok jelentős része, 84 százaléka rendelkezik szabadon elkölthető havi pénzösszeggel, átlagosan 18 ezer forinttal. A rendelkezésükre álló összeg a szülők által adott zsebpénzből, illetve a diákok saját keresetéből tevődik össze, amely a fiúk esetében összesen 24 ezer forint, a lányoknál ennek pontosan a fele, 12 ezer forint havonta. A diákok fontosnak tartják, hogy rendelkezzenek önálló keresettel, így az elmúlt időszakban nőtt a munkavállalási kedv a körükben.

Jelentős különbségek mutatkoznak a hazai középiskolás fiúk és lányok gazdasági-pénzügyi ismereteiben is: az előbbiek 42 százaléka, az utóbbiak csupán közel negyede, 23 százaléka rendelkezik megalapozottabbnak tekinthető tudással a témakörben.

Pénzügyi döntéseik meghozatalánál a lányok szívesebben kérnek tanácsot a családjuktól, mint a fiúk, akiknek viszont a barátok véleménye fontosabb. A továbbtanulásról és az első munkahelyről is eltérően vélekednek – a lányok körében népszerűek az orvostudományi és művészeti képzések, szívesebben dolgoznának a nonprofit szférában, és fontos feltétel számukra a jó munkahelyi környezet. A fiúk az informatikai és műszaki szektorok iránt érdeklődnek, 60%-uk pedig szívesen indítana saját vállalkozást az iskolai évek után.

A 16-18 évesek jövőbeni munkájukkal kapcsolatos elvárásaik és terveik is sokban különböznek a két nem esetében. Az alkalmazotti lét mellett egyre nagyobb arányban érdeklődnek a középiskolások a saját cég indítása iránt. A fiúk 56 százaléka számára vonzó ez az alternatíva, míg a lányok vállalkozási kedve alacsonyabb, 48 százalékuk gondolkodik csak saját cég alapításában az iskolaévek után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: hatalmas tűz ütött ki egy szentpétervári gyárépületben

Videó: hatalmas tűz ütött ki egy szentpétervári gyárépületben

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta

Rendőrök lőttek le Minneapolisban egy fekete férfit igazoltatás után

Rendőrök lőttek le Minneapolisban egy fekete férfit igazoltatás után