szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Borozót és éttermet nyit az Úri utcában megszerzett milliárdos értékű ingatlanban a jegybank Pallas Athéné alapítványa, bár kezdetben egészen más funkciót szántak a patinás volt Városházának. A szomszédos Lónyay-villában, amelyet szintén az alapítvány szerzett meg, egy másik éttermet is nyitnak Matolcsyék. Az épület díszkivilágításáért az Elios Zrt. felel majd.

Bormúzeumot és éttermet nyit a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa (PADA) az Úri utca 21.szám alatti ingatlanban, amelyet – akkor ezt még ki lehetett deríteni – 1,85 milliárd forint közpénzből vásároltak. A kuratóriumi elnök Matolcsy György, a jegybank elnöke.

(A jegybanktörvény kedden elfogadott módosítása szerint az alapítványoknak átadott közpénz megszűnik közpénznek lenni, és ebben a minőségében már nem minősül közérdekű adatnak, hogy mennyit költöttek belőle.)

A régi budai városháza épületében a PADA tervei szerint borozót, bormúzeumot és éttermet alakítanak ki, a szomszédságban található Lónyay–Hatvany-villában pedig még egy étterem, valamint egy művészeti galéria – tudta meg a Magyar Narancs. A díszkivilágításért nem más, mint a korábban a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Zrt.

©

Kezdetekben a jegybank hangsúlyozta, hogy a közpénzekből gazdálkodó PADA elsődleges feladata a közgazdasági gondolkodás megújítása lesz, az épület pedig „Magyarországon egyedülálló, angol nyelvű, nemzetközi oktatóbázissal és hallgatói körrel rendelkező Doktori Iskolát kíván üzemeltetni 2016 szeptemberétől”. Akkor még nem volt róla szó, hogy a turizmus-vendéglátás területén is meg akarják mutatni a tutit.

A Narancs kikérte a fővárosi kormányhivataltól azokat az építési engedélyeket és egyéb dokumentumokat, amelyekből kiderül, hogy az Úri utcai épület pincéjében és földszintjén borozót, bormúzeumot, éttermet és bemutatótermeket alakítanak ki. Eközben az igazgatási és oktatási funkciók az emeletre és a tetőtérbe költöznek.

A 3,4 milliárd forintból megszerzett, szomszédos Lónyay–Hatvany-villa funkciói a jelenlegi adatok szerint szintén módosultak: kezdetben arról volt szó, hogy oktatási és rendezvényközpontot alakítanak ki benne, kiállításoknak ad helyet, emellett egy szakmai könyvtárnak is otthont ad majd. Ehelyett a mostani tervekben már étterem kialakítása szerepel, amellett, hogy egy művészeti galéria is üzemel majd benne. A „VILLA Művészeti Galéria és Étterem” néven futó projekt papírjai szerint az éttermet az első szinten alakítják ki.

Ezt a villát vette meg a jegybank alapítványa 3,4 milliárdért
©

A villa díszkivilágítás az Elios Innovatív Energetikai Zrt.-re bízták, amelynek nemrég még Tiborcz István, Orbán Ráhel férje volt a résztulajdonosa.

Az átírt jegybanktörvény alapján a projektek lebonyolításának költségét csak akkor ismerheti meg a nyilvánosság, ha Matolcsy György jegybankelnök és a PADA kuratóriumi elnöke úgy látja jónak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tökéletes állapotban megmaradt darazsakat találtak egy 100 millió éves borostyánkőben

Tökéletes állapotban megmaradt darazsakat találtak egy 100 millió éves borostyánkőben

Már a 2032-es olimpia rendezésére készülünk

Már a 2032-es olimpia rendezésére készülünk

Csak januárban közel 80 ezren haltak meg koronavírus miatt az Egyesült Államokban

Csak januárban közel 80 ezren haltak meg koronavírus miatt az Egyesült Államokban