szerző:
Torontáli Zoltán
Tetszett a cikk?

Áll a tömött buszon, amikor odafurakodik ön mellé egy tolvaj, és egy kereskedők által használt mobil kártyaleolvasót közelít a táskájában lévő hitelkártyájához. Le tudja emelni az összeget? Ez lenne a modern zsebtolvajlás, vagy mindez csak városi legenda?

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, azaz tavalyi harmadik negyedéves adatai szerint a Magyarországon kibocsátott kártyáknak már több mint fele, azaz 4,5 millió rendelkezik egyérintéses funkcióval. Mivel itthon a kártyapiacot egyértelműen a MasterCard uralja, és ez a kibocsátó egy ideje már szinte minden új kártyát paypass funkcióval lát el, az egyérintéses plasztikok aránya gyorsan nő. Az ilyen bank- vagy hitelkártyákat nem kell a kereskedő leolvasójába helyezni, elég csak megfelelően közel vinni hozzá, a fizetés máris automatikusan megtörténik. Ez egy kényelmes, gyors eszköz, amit látványosan egyre többen használnak. És ebben a helyzetben lefagy az ember, amikor a Facebookon terjedni kezd ez a kép:

©

A fotót valahol egy metrón készíthették, és a bejegyzések szerint azt ábrázolja, amint egy zsebtolvaj egy leolvasóval próbál pénzt leemelni az utasok egyérintéses kártyáiról.

Lehetséges ez?

A válasz röviden: technikailag igen, de mégsem kell félnie ettől.

Az MNB, a MasterCard, az OTP segítségével és kereskedőkkel folytatott beszélgetéseink alapján az alábbi nehézségekbe ütközik az a zsebtolvaj, aki ezt a szemtelen trükköt akarja elkövetni:

1. A MasterCard tájékoztatása szerint a terminálnak néhány milliméterre meg kell közelítenie az egyérintéses kártyákat ahhoz, hogy a terminálba előzetesen bepötyögött összeg levonása elindulhasson. Ehhez egészen pontosan tudni kellene a kártya helyzetét, de még akkor sem biztos, hogy sikerül a manőver, ha például a nyári forróságban egy szál kis táskával áll valaki a buszon, mert a táskán belül is lehet akkora hely, amely távol tartja a tolvajt.

2. Ha feltételezzük, hogy a tolvaj mégis elég közel tudott kerülni a kártyához, akkor a tranzakció elvileg elindulhat, de Magyarországon egyszerre legfeljebb 5 ezer forintot vonhat le valaki úgy, hogy a terminál nem kéri a kártyához tartozó PIN kódot. A tolvajnak tehát 5 ezer forintonként kell összelopkodnia a pénzét.

3. Ahhoz, hogy valakinél működő kártyaleolvasó legyen (vagyis hogy legyen egy számla, amelyen a pénz megjelenik), szerződésben kell állnia egy bankkal, amelynek a megfelelő céges adatokat meg kell adnia. Ez azt jelenti, hogy ha valaki észreveszi a lopást, a tolvaj (cége) azonnal beazonosítható.

4. A kártyabirtokosok jelentős része SMS-értesítést kér a tranzakciókról (de az persze beállítás kérdése, hogy milyen összeghatár felett), tehát viszonylag nagy az esélye annak, hogy a lopásnál nem csak a terminál pityeg, hanem a tolvaj mellett álló áldozat mobiltelefonja is.

©
Bankkártyacsalások
A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint több mint 19 ezer csalás érintett magyar bankkártyákat 2014-ben, és csaknem 700 millió forintot loptak el a csalók. Ennek háromnegyede olyan csalás volt, amiben külföldre történt a pénzmozgás. Ez a szám azért ilyen magas, mert a csalásokban az internetes visszaélések viszik a prímet, és évről évre nőnek: 2011-ben még csak 5 ezerre rúgott a számuk, 2014-ben már meghaladta a 12 ezret. Hamisított kártyákkal 3,5 ezer, elveszett, ellopott plasztikokkal pedig 3 ezer esetben okoztak kárt a bűnözők. Erről, meg arról, hogy emiatt sok esetben nem árt előre bejelenteni, ha valaki az EU-n kívüli országba utazik, itt írtunk. Egy ellopott magyar bankkártya ára a kiberbűnözők körében tízezer forint körüli, egy kis megtakarítást tartalmazó bankszámla belépési adataiért már 50 ezer forintnál is többet kell fizetni az internet megfelelő piacterein, bővebben itt olvashat erről. Itt találja a Magyar Nemzeti Bank összefoglalóját a leggyakoribb bankkártya- és PIN kód lopási trükkökről.

5. De mi van akkor, ha a tolvaj elfut, mire az áldozat észreveszi, hogy kirabolták? Semmi, mert a leemelt pénzt a bankok általában csak 2-3 nap, de lehet, hogy csak egy hét múlva írják jóvá a kereskedő (ez esetben a tolvaj) számláján. Nincs esély arra, hogy a tolvaj a pénzt gyorsan elutalja egy távoli ország visszafejthetetlen számlájára.

6. De még ha mindez sikerül is, akkor sincs semmi veszve, mert a banknak joga van levonni (visszavonni) a kereskedőnek a számlájáról azt az összeget, amelyet a vásárló (ez esetben a kárvallott) egy olyan áruért vagy szolgáltatásért fizetett ki, amelyet nem kapott meg.

+1. Ha mégis tart attól, hogy át tudják vágni hasonló módszerrel, akkor vehet olyan kártyatartót vagy pénztárcát, amely „árnyékol”, vagyis fizikai gátat emel az ilyen visszaélésekkel szemben.

A fentiek alapján tehát elsősorban arra kell figyelnie, hogy a kártyát fizikailag ne lopják el öntől, vagy ha igen, akkor legyen beállítva olyan szolgáltatás, amely az illetéktelen használatot lebuktatja. De ezek után azt is érdemes végiggondolnia, hogy ha készpénzt tart a farzsebében, vagy akár a pénztárcájában, akkor a kártyához képest milyen fokú védelmet tud elérni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Késsel akarta lerendezni közlekedési vitáját egy teherautó sofőrje Veszprémnél

Késsel akarta lerendezni közlekedési vitáját egy teherautó sofőrje Veszprémnél

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

A kocsiból szemetelőket kezdi figyelni egy intelligens kamerarendszer Angliában

A kocsiból szemetelőket kezdi figyelni egy intelligens kamerarendszer Angliában