szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Kúria: ki kell adni az MNB-alapítvány pályázatainak adatait. A bíró azzal indokolta a döntést, hogy minden közpénzekkel gazdálkodó szervezet köteles elszámolni a nyilvánosságnak a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával.

A Kúria szerdai döntésének értelmében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) köteles kiadni pályázatainak adatait. A felperes Csabai Károly, a Világgazdaság újságírója volt, a lap tudósítása szerint az ítélet vonatkozik az MNB által alapított másik két alapítványra, a Domus Scientiae-re és a Domus Concordiae-re is. (Csabai másodfokon december 8-án nyert pert, utána két nappal kérte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) fellépését az MTA Közgazdaság-tudományi Bizottsága (MTA KB) a jegybanki alapítványok ellentmondásosnak nevezett tevékenysége miatt. AZ MTA fellépéséről azóta sincs hír, viszont az MNB kikérte magának az MTA KB állásfoglalását, amely miatt jogi lépéseket is kilátásba helyezett.)

A Kúria szerint a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles elszámolni a nyilvánosságnak a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával, a közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni, illetve a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok.

Ez a mostani döntés azért is fontos, mert az Alkotmánybíróság holnap hozhat ítéletet az MNB-s alapítványok és cégek pénzmanővereinek elrejtését lehetővé tevő törvényről. Mint ismert, korábban Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy az MNB alapítványaihoz kerülő pénz elveszíti közpénz jellegét. "Az alapítványi pénz alapítványi pénz", nincs más státusa, tehát a pénz addig közpénz, amíg az alapító nem tette be az alapítványba, magyarázta zavarosan Kósa.

A bíró a mostani ítélet ismertetésekor kiemelte: a Kúria ezzel helybenhagyta a másodfokon hozott jogerős ítéletet, ami kimondta, hogy az alapítványok közfeladatot látnak el közpénzből; a közérdekű célokra juttatott vagyon közpénz, amely az alapítványhoz rendeléssel nem veszíti el közpénz jellegét.

A Kúria döntése ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trinity néven ígér csoda Volkswagent a cég vezére

Trinity néven ígér csoda Volkswagent a cég vezére

Most érdemes frissíteni a Google Chrome-ot, könnyebb lett a jelszavak kezelése

Most érdemes frissíteni a Google Chrome-ot, könnyebb lett a jelszavak kezelése

2022 is Orbán és Karácsony párharcáról szól majd?

2022 is Orbán és Karácsony párharcáról szól majd?