szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Júliustól vissza nem térítendő támogatást ad az Otthon Melege Programban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a családi házak energetikai korszerűsítésére és felújítására. Az induló keretösszeg ötmilliárd forint.

Folytatódik a kormány két éve indított Otthon Melege Programja, júliustól ötmilliárdos keretet szánnak a családi házak energetikai felújítására – közölte az NFM.  

Támogatható lesz az épületek homlokzati nyílászáróinak cseréje, homlokzatok hőszigetelése, épületgépészeti rendszerek (például kazánok, radiátorok) energiamegtakarítást eredményező cseréje, illetve felújítása és az épület gépészeti rendszeréhez csatlakozó megújuló energiafelhasználás kialakítása (napelemes rendszerek, napkollektoros rendszerek, biomassza kazánrendszerek kiépítése). 

©

Az ötmilliárd forintos keretösszeg régiónként osztják majd el, az épületszám arányában. A vissza nem térítendő támogatásban részesíthető pályázatokat az arányosan elérhető szén-dioxid-megtakarítás figyelembevételével rangsorolják.
 
A tárca hozzátette, hogy a keretösszegre való tekintettel kizárólag a hagyományos technológiával 1996 előtt épült és 1995. december 31-ig kiadott építési engedéllyel rendelkező egylakásos, legfeljebb 135 m2 fűtött alapterületű családi házakra tudnak támogatást adni, feltéve, ha a pályázó a tulajdonos és a ház használatban volt a pályázat beadása előtt. 
 
A támogatás az elszámolható költségek 40-55 százalékára igényelhető a fejlesztés összetettségétől függően. A támogatás maximális összege 2,5 millió forint, a kérelmeket a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton nyújthatják be az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek július 1-től a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig.

A pályázati útmutatót csütörtöktől meg lehet nézni a kormany.hu oldalon.

A kormány azt követően oszt ki mégis vissza nem térítendő támogatást, hogy novemberben még határozatban rögzítette, a lakossági energiahatékonysági beruházások támogatása csak visszatérítendő lehet. Az akkori lépés meglepő volt, hiszen októberben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, az EU tiltja meg az efféle támogatások odaítélését. Ezt a kijelentését viszont előbb a magyar szakmai szervezetek, majd napokon belül Brüsszel is helyreigazította

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!